12-talsstuderende fra AU udvises af Danmark

Marius Youbi fra Cameroun har siden 2012 studeret på Aarhus Universitet i Herning, og hans karakterblad er spækket med 12-taller. Men til januar må han mod sin vilje indstille studiet og forlade Danmark. Styrelsen for International Rekruttering og Integration har nemlig besluttet at udvise ham, fordi han i en periode har arbejdet mere end de tilladte 15 timer om ugen for at finansiere sine studier.

Marius Youbi fra Cameroun skal forlade landet til januar. Foto: Privat

Marius Youbi mangler kun et års praktik og aflevering af sin afsluttende opgave på AU Herning, før han i foråret 2017 kan kalde sig elektronisk designingeniør. Lige nu forsøger han at koncentrere sig om den eksamen, han skal op til 21. december. Men det er svært, for i begyndelsen af december modtog han et brev fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration. Med afslag på hans anmodning om at få forlænget sin opholdstilladelse. Som følge heraf udvises han af Danmark og skal være rejst ud af landet den 8. januar.

”Da jeg læste brevet, blev jeg nærmest som forstenet. Jeg blev helt tom indvendig og kunne slet ikke tale i flere minutter efter,” fortæller Marius Youbi.

Han kom til Danmark fra Cameroun i 2011, fordi han gerne ville uddanne sig til elektronisk designingeniør, en uddannelse, der ikke udbydes i hjemlandet. Og valget faldt på Danmark, fordi hans søster bor her.

Arbejdede for meget

I første omgang afviste Styrelsen for International Rekruttering og Integration Marius Youbis ansøgning med begrundelsen, at der var ”en vis formodning for”, at intentionen med hans ansøgning ikke er at studere i Danmark.

En formodning, der er opstået, fordi Marius Youbi for at finansiere sine studier i en periode fra februar til april i 2013 arbejdede mere end de 15 timer om ugen, der er tilladt for udenlandske studerende.

Som studerende fra et tredjeland er Marius Youbi ikke berettiget til SU i Danmark og skal derfor selv finansiere både studieafgiften på cirka 46.000 kroner per semester og sit ophold. Derfor har han sideløbende med studierne haft to rengøringsjobs.

Marius Youbi forklarer selv, at han troede, der var tale om 15 timer om ugen i gennemsnit over et år. Den misforståelse kostede ham i første omgang en bøde på 2.500 kroner, som han skyndte sig at betale for at få sagen ud af verden.

Aktiv og dygtig studerende

På Aarhus Universitet i Herning har det vakt undren, at Styrelsen for International Rekruttering og Integration ikke kontaktede AU for at få vished for, hvorvidt Marius Youbi er studieaktiv.

”Det er da den letteste sag i verden at afklare den tvivl, men de har ikke taget kontakt til os,” lyder det fra Henning Slavensky, lektor og studiementor for Marius Youbi.

Han bekræfter samtidig, at Marius Youbi er særdeles aktiv på sit studie.

”Han mangler kun sin praktik og sin bacheloropgave og vil gerne arbejde i Danmark. Og der er masser af virksomheder, der står i kø for at få fat i ham. Han er en af de allerbedste og højest scorende studerende, vi nogensinde har haft. Han taler flydende dansk og er velintegreret. Så jeg synes, det lyder som en mærkelig afgørelse, styrelsen har truffet.”

Bøden er afgørende

Ved en gennemgang af afgørelsen om at give Marius Youbi afslag, kunne Styrelsen for International Rekruttering og Integration dog konstatere, at den begrundelse, som styrelsen først havde lagt til grund for afslaget, med styrelsens egne ord ’ikke fuldt ud opfylder betingelserne i forvaltningsloven’. Derfor genoptog de sagen af egen drift.

Men det spinkle håb, som det kunne give anledning til hos Marius Youbi, blev hurtigt slukket. Og netop det faktum, at han betalte bøden, som han havde fået for at have arbejdet for meget, er afgørende. For ved at betale bøden, erkender han at have overtrådt reglerne. Og på den baggrund holder Styrelsen for International Rekruttering og Integration fast i afgørelsen om afslag og udviser Marius Youbi af Danmark.

Hård straf

”Jeg betalte bøden og troede, at sagen var afsluttet. Jeg synes, jeg bliver straffet hårdt. Og jeg synes heller ikke, det er rimeligt,” siger Marius Youbi, der understreger, at studiet hele tiden har været hans førsteprioritet, selvom han har været nødt til også at arbejde ved siden af.

Kan eller skal?

Marius Youbi har via sin advokat klaget til Udlændingenævnet over Styrelsen for International Rekruttering og Integrations afslag på hans ansøgning om at få forlænget sin opholdstilladelse.

Advokat Nikolaj Nikolajsen gør i sin klage blandt andet opmærksom på, at afgørelsen er baseret på et skøn, idet der i lovgrundlaget for afgørelsen ikke sort på hvidt står, at opholdstilladelsen skal inddrages, hvis ansøgeren er idømt bødestraf for ulovligt arbejde. Der står, at den kan inddrages.

”Derfor må der være tale om en politisk beslutning om, at sagerne skal afgøres sådan,” siger Nikolaj Nikolajsen og fortsætter:

”Jeg synes, det er himmelråbende og åndsvagt, når nu danske virksomheder står og råber og skriger på veluddannet arbejdskraft som Marius. Og jeg synes, det er spild af hans ressourcer. Han har på ingen måde ligget det danske samfund til last, han har selv betalt for både sin uddannelse og sit ophold i Danmark.” 

Eksamenslæsning i uvished

Udlændingenævnet har imidlertid ikke givet Marius Youbi medhold i klagen. Så som det ser ud nu, skal han fortsat forlade Danmark 8. januar. Og mens hans advokat undersøger andre muligheder for at sætte en stopper for udvisningen, forsøger Marius Youbi at koncentrere sig om studierne og eksamenerne.

”Men det er ikke lige nemt at holde fokus. Julen er normalt ikke så sjov som studerende, fordi man har mange eksamener. Og denne jul bliver endnu værre, fordi jeg ikke ved, om jeg overhovedet kan få lov at gå til eksamen og blive i landet.”

§ 20-spørgsmål til ministeren

Styrelsens afgørelse om at udvise Marius Youbi har også vakt undren udenfor AU. Tidligere handels- og udviklingsminister og nuværende kulturordfører for Socialdemokraterne, Mogens Jensen, har 14. december stillet et § 20-spørgsmål til integrationsminister Inger Støjberg (V), hvor han spørger, om hun vil tage initiativ til, at sagen genovervejes.

Og også på Facebook vækker beslutningen om at udvise Marius harme og undren.