Er toilettet ledigt? Darth Vader og Luke Skywalker giver dig svaret

I Hopper-bygningen flammer Darth Vader og Luke Skywalkers lyssværd op i rødt og blåt, når kontorgangens it-specialister går på toilettet. Det sparer de ansatte for mange forgæves ture til låste døre – og er hurtigt blevet bygningens mest populære attraktion.

De to figurer fortæller ikke blot, om toilettet er optaget. De samler også statistiske data om it-specialisternes toiletbesøg. Tidligere vågnede den ene idémand bag, Mads Møller Jensen, op til en rapport hver morgen kl. 06.00 med minimum og maksimum besøgstid fra dagen før. Fotos: Roar Paaske.

28 sekunder. Så lang tid tager det for it-specialist Søren Brogaard Pedersen at rejse sig fra sit skrivebord, gå ned ad kontorgangen på 2. etage i Hopper-bygningen på Katrinebjerg, dreje om hjørnet og tage i toiletdøren – blot for at konstatere, at der er optaget. Og yderligere 28 sekunder at sjoske tilbage til kontoret med uforettet sag. I løbet af en dag kan det løbe op i mange minutters arbejdstid brugt på at rende frem og tilbage mellem kontordøren og den låste toiletdør. Dertil kommer den stigende frustration for hver forgæves tur.

Problemet er åbenlyst. Det var løsningen ikke. De to kolleger Søren Brogaard Pedersen og Mads Møller Jensen, som arbejder i Interactive Spaces Lab ved Alexandra Instituttet, installerede i februar Star Wars-karaktererne Darth Vader og Luke Skywalker for enden af gangen, som på lang afstand fortæller, om toiletterne er optaget.

De to figurer er koblet op til hvert sit toilet. Når det ene toilet er optaget, lyser Darth Vaders lyssværd rødt. Når det andet er optaget, flammer Luke Skywalkers lyssværd op i blåt. På den måde kan it-specialisterne på gangen nøjes med at stikke hovedet ud af kontordøren for at se, om der er fri bane.

Idéen opstod tilbage i december sidste år, fortæller Søren Brogaard Pedersen. Kollegaen Daniel Andersen pitchede idéen om Star Wars som visuelt udtryk. Den vakte straks begejstring i resten af lab'et, som bød ind med forslag til lyd- og lyseffekter over frokosten.

Og da først delene var bestilt hjem fra Kina, tog det ikke mere end to uger at få systemet op at køre.

Begge figurer er forbundet til et strømkredsløb med ledninger trukket langs væggen over til toiletterne. I hullet i dørkarmen, hvor toiletlåsen slår ind, sidder to batteriholdere. Når metallåsen slår ind, fungerer den som strømleder, hvorved der sendes strøm ud i kredsløbet, og lyssværdet på den pågældende figur tænder.

Lysende juletræer og oppustelige palmer som prototype

Men idéen er i virkeligheden fem år gammel. Dengang delte Mads Møller Jensen som ph.d.-studerende på AU kontor med Tobias Sonne. Og de to dataloger oplevede dagligt ærgrelsen over de forgæves toiletture.

”Så Tobias skred til handling,” husker Mads Møller Jensen.

Mere præcist satte de to ph.d.-studerende to plastikjuletræer op for enden af kontorgangen. Et for hvert toilet. Begge træer blev koblet til toiletternes låse. Lyste de grønt, var toilettet frit, lyste de rødt, var det optaget.

Video: Tobias Sonne.

I den første måned af toiletanordningens levetid blendede den fint ind i de julepyntede omgivelser. Men da december blev til januar, mente nogle af de ældre forskere, at juletræer ikke længere var passende.

”Så vi forsøgte os med oppustelige palmer. Men de kunne ikke holde luft. Vi pustede dem op om morgenen, og så stod de og hang om eftermiddagen. Så det gik ikke, og de stedsegrønne juletræer kom tilbage,” mindes Mads Møller Jensen.

De to juletræer står stadig på gangen på førstesalen i Hopper-bygningen, men da opfinderne er rejst, lyser de ikke længere. Det er dog ikke en holdbar situation, mener lektor i datalogi Niels Olof Bouvin, som har kontor på gangen. ”Lad mig sige det sådan, at det er alvorligt nok til, at vi må se at få re-implementeret samme funktionalitet igen,” siger han.

Erderledigt.com

Samtidig tog Tobias Sonne endnu et skridt for at spare sine kolleger for at stå foran en låst toiletdør med uforettet sag. Først lancerede han hjemmesiden ”Er der ledigt”, som også var koblet til juletræerne og kunne give live status på, om der var optaget.

”Så behøvede man ikke engang at stikke hovedet ud af kontoret,” siger Mads Møller Jensen begejstret.

Og til sidst kom en app til Mac-computere også med i produktporteføljen. Den viste to lodrette bjælker i proceslinjen, som lyste enten grønt eller rødt – så det aldrig krævede mere end et blik på toppen af computerskærmen at se, om der var fri bane.

Da juletræerne var på sit højeste, kunne de ansatte følge med i hinandens ”restroom routines” på Tobias Sonnes hjemmeside. Blandt andet med statistik på dagens og ugens gennemsnitlige toilettid. Foto: Screendump fra hjemmesiden, der i dag er offline.

Bekymrede kolleger frygtede WC-overvågning

Men ikke alle var lige begejstrede for de lysende toiletinstallationer.

”Nogle var bekymrede for, om der ville blive holdt øje med deres toiletvaner, og at man måske kunne få at vide, at man brugte for meget arbejdstid på toilettet,” fortæller Mads Møller Jensen.

En frygt, der hang sammen med, at juletræerne ikke blot kan fortælle brugerne, om der er optaget, men også kan sladre om længden og frekvensen af toiletbesøgene.

”Dengang fik jeg hver morgen klokken 6.00 en rapport om gårsdagens toiletbesøg, blandt andet med minimums- og maksimumtid for toiletbesøgene,” husker Mads Møller Jensen.

Men han understreger, at alle data, juletræerne og Star Wars-figurerne indsamler, er anonymiserede, og at man ikke kan se data for hver enkelt kummevarmer.

Mads Møller Jensen demonstrerer programmet, hvor han og Søren Brogaard Pedersen kan se toilet-dataen, på en storskærm. Her kan man blandt andet se en vandret bjælke, der med to minutters intervaller med rød og grøn farve viser, om toiletterne er optaget. Under interviewet skifter den ene fra rød til grøn og fortæller, at kysten nu er klar, hvis man vil gæste det Darth Vader-bevogtede WC.

”I dag er selv de hårdeste kritikere blevet glade for det,” siger han.

Den sparede gåtur er ifølge Mads Møller Jensen en luksus, man hurtigt vænner sig til. Derfor gik der heller ikke lang tid, før han og Søren Brogaard Pedersen savnede juletræerne, da de i december sidste år flyttede op på gangen ovenpå.

Klar til fuld udrulning

Her er det nye system med hurtigere fart end Tusindårsfalkens ikke kun blevet uundværligt, men også til bygningens hovedattraktion.

”Der er ingen, der besøger os, uden lige at se det,” fortæller Mads Møller Jensen.

Det til trods, er de endnu ikke blevet kontaktet af kunder, der ønsker at købe noget lignende til deres arbejdsplads.

Men skulle der sidde nogen derude bag skærmen som brændende ønsker en lignende anordning, lover Søren Brogaard Pedersen, at den nemt kan udrulles på resten af universitetet.

Toiletdata i skyen

Mads Møller Jensen vågner ikke længere op til en rapport om kollegernes toiletbesøg, efter juletræerne blev skiftet ud af gæster fra rummet. Men de to Star Wars-karakterer indsamler lige så meget data, som de – måske meget passende – lagrer i ”skyen.”

Den simple statistik viser, hvor mange der har gæstet henholdsvis Darth Vaders og Luke Skywalkers toilet i bestemte tidsintervaller på bestemte datoer.

I princippet kan Mads Møller Jensen og Søren Brogaard Pedersen køre statistik på, hvor ofte, hvor længe og i hvilke tidsrum, toiletterne bliver brugt.

”Og vi har da joket med, at vi kunne sammenholde de data med menuen i kantinen,” siger Mads Møller Jensen.

Men de bruger ikke de indsamlede data til noget, forsikrer de. Systemet er simpelthen bare en kreativ løsning på et lavpraktisk problem.

”Vi bruger teknologi som redskab, ligesom en tømrer måske ville bygge noget i træ, hvis han skulle løse problemet,” siger Mads Møller Jensen.

Han har dog kigget nok på graferne til at sige, at Darth Vaders toilet er det mest besøgte. Muligvis fordi det er tættest på gangen.

Til gengæld kan Luke Skywalker levere det måske bedste citat, når man forlader toilettet:

“That’s okay. I’m never going back to this planet again.”

Søren Brogaard Pedersen (t.v.) og Mads Møller Jensen sammen med de to figurer. Toiletterne er rundt om hjørnet.