Færdiguddannet ramt af AU's brøler: Magtesløshed er noget, der beskriver min situation rigtig godt

211 kandidater fra Aarhus Universitet har fået brev om, at de muligvis mangler at gennemføre et semester - selvom de har fået deres eksamensbevis, og mange for længst har fået arbejde.

Glæden har fået skår for flere kandidater, efter de i dag har fået et brev fra Aarhus Universitet. Dog ikke hos disse kandidater fra Medicin, der blev færdig i 2016. Men hos de 211 kandidater, der har læst hovedfag på ét fakultet og sidefag på et andet. Men som på grund af fejlfortolkning af gældende regler ikke fik oplyst, at de skulle gennemføre et ekstra semester. Arkivfoto: Maria Randima Aarhus Universitet

"Fuck."

Det var Ann-Sophie Nebelings første tanke, da hun onsdag aften åbnede et brev i e-boks fra sit gamle universitet, AU.

Hun havde godt nok læst på universitetet i fem år og fået sit eksamensbevis for halvandet år siden, men nu fik hun besked om, at hun mangler 30 ECTS-point, hvis hun vil undervise som gymnasielærer. 

Der sad hun så; hjemme på barsel fra sit job som gymnasielærer i Kolding med sin mand, sit barn på otte måneder og sin mor på besøg, mens hun kiggede på computerskærmen.

"Og så blev jeg bare enormt ked af det, for hvad vil det få af konsekvenser for for mig, min mand og mit barn? Og hvad med vores økonomi? Hvad jeg ikke kan gå tilbage til mit job? Jeg blev ramt af magtesløshed. Hvad skal jeg gøre nu?" fortæller Ann-Sophie Nebeling.

Overskiften på det brev, der slog Ann-Sophie Nebeling ud, lød:

"Manglende forlængelse af sidefag i forbindelse med udbud af to-faglige kandidatuddannelser"

Til trods for en noget uklar formulering, tog det ikke lang tid for gymnasielæreren at afkode, hvad sagen drejer sig om. Ann-Sophie Nebeling har nemlig taget sit hovedfag i engelsk på Arts og sit sidefag i psykologi på BSS - altså læst på to forskellige fakulteter - men uden at hendes uddannelse blev forlænget. Og det skulle den altså have været. Det meldte AU ud - sammen med en beklagelse.

Ann-Sophie Nebeling er en af de i alt 211 kandidater, som AU har skrevet til i denne uge. Og som muligvis skal tilbage til studierne. Men hvor mange af de 211, der rent faktisk ender på skolebænken igen, kan Kristian Thorn, der er vicedirektør i AU Uddannelse, endnu ikke sige. Det hænger sammen med, at hvis dimittenderne er færdige med deres pædagogikum, går de fri i denne sammenhæng. Og hvor mange af de 211, der har det, registreres ikke i en central database.

Derfor er det også en information, som de berørte bliver bedt om at svare på i brevet. 

Fejl stået på gennem ti år

Kristian Thorn fortæller, at den fejlagtige administration har har stået på gennem de seneste ti år, og at fejlen først blev opdaget for et par uger siden i forbindelse med en anmodning om aktindsigt fra Magisterbladet.  

”Vi opdagede under behandlingen af den, at vi ikke har administreret efter gældende regler i forhold til procedure ved indskrivning og ved udarbejdelse af studieordninger. Så der er sket fejl både i den studiefaglige ledelse og i administrationen.”

Hvordan har det kunnet stå på gennem et helt årti?

"Godt spørgsmål, men jeg har kun det svar, at vi har haft en forforståelse af, at vi administrerede ud fra sikker viden. Men vi må nu konstatere, at vi ikke har fået sammenlignet vores praksis med gældende regler." 

Som når man tror, at man ved, hvordan man staver til 'Mississippi', og man derfor ikke slår op i ordbogen?

”Ja, noget i den stil.”

Kan de berørte, som mangler at gennemføre et semester, overhovedet kalde sig kandidater? 

”Det er meget vigtig for mig at slå fast, at de alle har et fuldgyldigt eksamensbevis. Det her handler om, hvorvidt de har det fornødne faglige niveau til at undervise i deres sidefag i gymnasiet.”

Studieordning var hverken bibel eller ledestjerne

Ann-Sophie Nebeling, der har læst Engelsk og Psykologi på AU, ser nu tilbage på sit gamle universitets ageren med alt andet end beundring:

”Allerede da vi gik på fjerde semester og skulle vælge vores sidefag, undrede vi os over, at der ikke var nogen forlængelse. Men alle, vi talte med, sagde, at sådan har det altid været. Og så stolede vi på det, der stod i studieordningen – nemlig ingen forlængelse,” fortæller hun og fortsætter:

”Man har tillid til, at universitetet varetager de studerendes interesser og har styr på lovgivningen. Studieordningen er jo vores bibel i denne her sammenhæng, og hvis den bare kan smides ud af vinduet, så ved man jo ikke, hvad man har af rettigheder. Det er meget problematisk.”

I dette tilfælde tog studieordningen og AU dog fejl.

Undskyld...

Hvordan det kommer til at forløbe i forhold til at få hentet de 30 ECTS, som de berørte, der ikke har pædagogikum, mangler, er endnu ikke helt fastlagt. Men Kristian Thorn forsikrer, at ordningen vil blive så fleksibel som overhovedet mulig: 

”Fejlen ligger entydig hos os, og vi vil strække os langt for at undervisningen bliver tilrettelagt på de berørtes præmisser.”

Som det ser ud for nuværende, er der planer om onlineundervisning kombineret med selvstudium. Desuden bliver det sandsynligvis muligt at sprede de manglende 30 ECTS ud over flere år.

”Tanken er, at de berørte for eksempel kan tage 10 ECTS per semester, og også at det skal være muligt at holde pauser i forløbet,” forklarer Kristian Thorn. 

Vicedirektøren forventer at have klarhed over, hvor mange der igen skal til at finde studiebøgerne frem i løbet af næste måned. Han forventer desuden, at de ramte kandidater vil kunne begynde et forløb fra februar næste år. 

Du har været ude at undskylde over for de kandidater, der nu igen skal til at studere. Men får de berørte andet end en undskyldning? 

”De får tilbudt et undervisningsforløb på deres præmisser og en undskyldning, men det er desværre, hvad der er muligt for os at tilbyde,” lyder svaret fra Kristian Thorn. 

"Det er helt absurd"

Der har tidligere på året været en lignede sag på Aalborg Universitet, så da en af Ann-Sophie Nebelings gamle studieveninder ringede og bad hende tjekke sin e-boks i onsdags, faldt femøren med det samme - og det med et brag:

”At de så kan lave en så vanvittig en fejl, det er helt absurd. Også måden, vi får besked på, falder helt til jorden. Der er intet svar på, hvad de kan tilbyde os. Det eneste, vi får, er et brev i e-boks med fire svarmuligheder om, hvor vi er henne i livet. Det er en flad fornemmelse, når det er dem, der har lavet fejlen, og konsekvensen rammer kun os, der har været studerende," siger hun.

Ann-Sophie Nebelings frygt er, at hun nu vil miste sit job på grund af AU's fejl:

”Lige nu afventer vi, hvad det betyder for mit arbejde. Skal jeg gå på deltid, på weekendkursus, eller skal jeg på orlov og være studerende igen? Eller vil jeg miste mit job? Det kommer an på, hvilken løsning AU finder. Magtesløshed er noget, der beskriver min situation rigtig godt lige nu.”