Studerende fritter verdens bedste leder på Aarhus Symposium

De studerende sugede til sig som svampe, da Lars Rebien Sørensen, administrerende direktør for Novo Nordisk, åbnede Aarhus Symposium fredag eftermiddag. For nyligt blev han kåret til verdens bedste topchef af Havard Business Review, og han var ikke karrig med de gode råd til lederaspiranterne på stolerækkerne foran ham.

S-bygningen var tætpakket, da administrerende direktør i Novo Nordisk, Lars Rebien Sørensen, talte på Aarhus Symposium. Foto: Jesper Rais
Lars Rebien Sørensen blev for nyligt kåret som verdens bedste topchef af Harvard Business Review. Foto: Jesper Rais.

Det er femte år i træk, at de studerende bag Aarhus Symposium lokker topledere og beslutningstagere til AU. Konceptet er at skabe debat mellem allerede etablerede topledere og morgendagens ledere, og i år var det lykkedes de studerende at få verdens bedste topchef – i hvert fald ifølge Havard Business Review – på listen over talere på symposiet.

Koncentreret stemning

Stemning var da også tæt og koncentreret i S-bygningen på Fuglesangs Allé i Aarhus, da Lars Rebien Sørensen, administrerende direktør for Novo Nordisk, talte på symposiet. Og de studerende forpassede ikke chancen for at fritte verdens bedste leder for gode råd og erfaringer.

Største fejl

En deltager spurgte til den største fejl, Lars Rebien Sørensen har begået som leder.

”Jeg har måttet influere mine kollegaers liv negativt, for eksempel ved at fyre dem. Og jeg har truffet beslutninger, der har kostet virksomheden et milliardbeløb og resulterede i, at 400 medarbejdere mistede deres jobs.”

Konsulentvirksomhed eller ej?

En anden spurgte til, hvad Novo Nordisk-direktøren tænker om, at mange studerende søger jobs i konsulentvirksomheder.

”Det kan være meget fint, fordi det giver et indblik i mange forskellige industrier. Men hvis man ved, at det er en bestemt industri, man vil arbejde inden for, så er det jo den vej, man skal gå.”

Det ser måske let ud…

Diskussionen kredsede også om, hvad der kræves af en som leder på topniveau. Og ikke overraskende slog Lars Rebien Sørensen fast, at det ikke er nogen loppetjans at lede en af verdens førende medicinalvirksomheder.

”Det kan godt være, det ser let ud. Men der er en helvedes masse arbejde i det! Virkelig mange arbejdstimer. Og jeg plejer at sige, at hvis man vil have mit job, så skal man gøre sig klart, at man ikke samtidig kan blive mesterkok, vinde et triatlon, hente børn og være en vidunderlig ægtefælle. Det er et krævende job.”

Hvor kommer drivet fra?

En kliché som mange ledere, inklusiv Lars Rebien Sørensen selv, griber til fra tid til anden, er klichéen om, at man som topchef skal være et konkurrencemenneske. Men det bliver først rigtig interessant, hvis man graver et lag dybere for at finde ud af, hvorfor man har sådan et drive efter at vinde, pointerer Lars Rebien Sørensen.

”For mig handler det om, at jeg har brug for at vinde og blive lagt mærke til for at styrke mit selvværd. Det er vigtigt at holde sig for øje, hvorfor man gør, som man gør.”

I er damn lucky!

Topchefens sidste råd til de studerende i salen var:

”I er damn lucky, at I bor i Danmark og har haft mulighed for at komme ind på et universitet som dette, hvor I møder andre heldige mennesker som jer selv. Husk på, hvor heldige I er. Der er mange andre derude i verden, der ikke har haft samme held.”


Livestreaming fra Aarhus Symposium 2015