Lizette Risgaard til HK’ere: Hold jer attraktive (som arbejdskraft, forstås)

LO-formand Lizette Risgaard er hovedtaler ved HK-Klubbens 50-års jubilæum. Hun peger på nedskæringer og automatisering af HK-opgaver som udfordringer, faggruppen står overfor. Derfor opfordrer hun til, at HK’erne sørger for at udvikle sig. Nogle vil kunne klare sig frem til pensionen med det, de kan. Men mange vil opleve ikke at være attraktiv arbejdskraft, hvis ikke de flytter sig, lyder det fra LO-formanden.

Formand for LO, Lizette Risgaard. Foto: Ditte Valente

Du er en – formoder jeg – travl kvinde, men du har alligevel fundet tid til at deltage i HK-Klubbens jubilæum her på AU. Hvorfor?

”Jeg er generelt glad for at mødes med medlemmer. Og så er et 50 års jubilæum en stor begivenhed, og det er en stærk klub, hvor fællesskabet er tydeligt. Det bakker jeg op om. Fagligt fællesskab er det, fagbevægelsen er rundet af, og kan jeg bidrage til at skabe ekstra synlighed omkring det, gør jeg det, hvis jeg har mulighed for det.”

Hvilke udfordringer står faggruppen overfor, set med dine øjne?

”Nu er jeg ikke selv rundet af HK-arbejdet på universitetsområdet, men en af udfordringerne er, at der både på AU og andre steder sker nedskæringer på uddannelsesområdet, og at politikere og ledere prøver at rationalisere. Andre udfordringer er affødt af omstillingen til nye teknologier, blandt andet digitaliseringen, som betyder, at HK-opgaver bliver automatiseret.”

LÆS OGSÅ: HK’erne på AU har stået sammen i 50 år

Fællestillidsrepræsentant for HK’erne på AU er bekymret over, at akademikere ansættes til at varetage traditionelle HK-stillinger. Er det en bekymring, du deler?

HK-Klubbens 50 års jubilæum

  • HK-Klubben på AU blev dannet 17. november 1966. 
  • HK-Klubben fejrer sit jubilæum med en stor fest i Aulaen i dag, torsdag 17. november kl. 14 - 17. Blandt talerne er LO-formand Lizette Risgaard, rektor Brian Bech Nielsen, universitetsdirektør Arnold Boon, næstformand i HK Stat Danmark, Peter Raben, og fællestillidsrepræsentant for HK’erne på AU, Helle Colding Seiersen. Underholdningen leveres af komiker Carsten Bang.
  • Læs mere om HK-Klubben på AU 

”Det er en problematik, der har eksisteret i mange år. Som HK’er skal man sørge for hele tiden at få efter- og videreuddannelse og udvikle sit eget job og søge udfordringer for eksempel med projekthåndtering. Men man skal også holde fast i, at det er HK-opgaver og ikke akademiker-opgaver. Er man en stærk klub med stærke tillidsvalgte, så er det lettere at stille sig op mod ledelsen og sige: Hvis I fylder akademikere i HK-stillinger, så skal vedkommende ansættes på HK-overenskomst.”

Er HK’erne, som du ser det, klædt godt nok på til de udfordringer?

”Det er meget individuelt fra menneske til menneske og på forskellige uddannelsesinstitutioner. HK er meget opmærksom på efter- og videreuddannelse, det er vigtigt for at være en attraktiv arbejdskraft og for at give den enkelte mod på at søge nye udfordringer og søge opad. HK’ere søger også opad, blandt andet inden for projekthåndtering. Men der skal findes tid til det i hverdagen og gives mulighed for det i jobbene. Der vil være et par stykker, der vil kunne klare sig frem til pensionen med det, de kan. Men mange vil opleve ikke at være attraktiv arbejdskraft, hvis ikke de flytter sig.”

Gør sætningen færdig: En typisk HK’er er …

”En positiv, knalddygtig arbejdskraft og en god kollega i fællesskabet.”