Studerende i konfliktzone: Stemningen er til tider trykket

Helene Juhl læser Religionsvidenskab og Arabisk- og Islamstudier og tilbringer sit 9. semester i Palæstina, hvor hun fordyber sig i landets sprog og kultur. Det sværeste ved opholdet er at studere midt i en konfliktzone. Det næstsværeste er at skulle hjem igen.

Helene Juhl beskriver forskellen mellem studielivet Danmark og Palæstina med ordene "shway shway", den arabiske mentalitet om at tage den med ro. På universitetet er der ingen garanti for, at timerne starter til tiden. Til gengæld er det faglige niveau i top, og samme gælder efter Helene Juhls mening udsigten fra balkonen ved undervisningslokalerne. Bygningen til højre i billedet er Fødselskirken i Betlehem og lige til venstre for midten ses Omar Moskéen, der ligger tværs over for kirken. Foto: Privat.

Hvorfor har du valgt at tage på udveksling i Palæstina?

Fakta

  • Helene Juhl læser Religionsvidenskab med tilvalg i Arabisk- og Islamstudier på 9. semester.
  • Hun er på udveksling på Betlehem Universitet i Palæstina.

"Da jeg valgte tilvalget i Arabisk- og Islamstudier, var en af de afgørende faktorer, at man skulle på udvekslingsophold. En del af mine venner og mange i mit netværk har besøgt Palæstina op til flere gange, og jeg var derfor allerede meget interesseret i området og dets situation. Vi har vel alle hørt om Israel-Palæstina-konflikten, og jeg så det som en oplagt muligt for at opleve den tæt på. Der meget forskellige meninger om konflikten, og jeg følte, at jeg var nødt til at opleve omstændighederne selv for at kunne udtale mig om den. Derudover er jeg fascineret af den arabiske kultur i alle dens farver, dufte og udtryk."

Hvad er den største forskel mellem at studere i Danmark og Palæstina?

"Shway shway – stille og roligt på arabisk – er nok den måde, jeg har nemmest ved at beskrive det på. Selvom vi har planlagt undervisning mandag til torsdag, er det ikke så vigtigt, om vi starter på minuttet, eller om vi går lidt over tid. Det har man vel altid tid til? Dog er niveauet højt og undervisningen yderst kompetent. Og det er fedt at få lov at fordybe sig i et sprog og dele af dets kultur samtidig."

 

Wall Street i Palæstina vækker ikke associationer til værdipapirer og rigdom, men minder i stedet om adskillelsen fra Israel og palæstinensernes begrænsede bevægelsesfrihed, materialiseret ved den mur, der deler Israel og Vestbredden. Foto: Privat.

Hvad er det sværeste ved at være på udveksling?

"Det sværeste har været at befinde sig i et område, der er påvirket af konflikt. Mine bekendte og de fleste omkring os er påvirket af den konstante tilstedeværelse af Muren (Israels separationsbarriere, som adskiller Israel fra Vestbredden, red.), som er en manifestation af, at de ikke er velkomne i det land, de kommer fra. Deres bevægelighed er begrænset, og det israelske militær er tilstede, især i flygtningelejrene, hvor de ofte rykker ind. Det kan være på grund af alt fra Facebook-opslag til deltagelse i demonstrationer. De lokale skal konstant være på vagt og føle sig begrænsede i deres gøren og laden, og det giver en trykket stemning til tider. Overraskende nok er det næstsværeste, at jeg skal tilbage til Danmark igen."

Hvad er det fedeste ved at være på udveksling?

"Det fedeste ved at være udveksling er at lære et nyt sted at kende indgående og at kunne fordybe sig i en kultur, der er så anderledes end den danske. Derudover har Israel-Palæstina det hele, når det kommer til helligsteder og religion, og det er jo selvsagt fantastisk, når man læser Religionsvidenskab. Landet er lille, men tre måneder går hurtigt, når der er så meget at opleve."

Helene Juhl (i midten)  på besøg ved Klippemoskéen i Jerusalem med sine to veninder og medstuderende, Inge (th.) og Sørine (tv.) Foto: Privat.

Har du et godt råd til andre studerende, der gerne vil læse i udlandet?

"Gør det! Det kræver meget planlægning, men når du først er kommet afsted, er det det hele værd. Derudover er tiden godt brugt på på forhånd at tænke lidt over, hvorfor man har lyst til at tage af sted. Man nyder sit ophold mere, hvis ens forventninger er afstemt på forhånd."