Valggyser: Konservative Studenter 111 stemmer fra en plads i AU's bestyrelse

Studenterrådet sikrede sig igen i år de to stole til studenterrepræsentanter i AU’s bestyrelse. Men det var en kneben sejr. Konservative Studenter var nemlig tæt på at skrive historie, da de kun var 111 stemmer fra at vriste et mandat fra Studenterrådet.

Sune Koch Rønnow (tv) fortsætter i bestyrelsen, mens Line Dam Westengaard er nyvalgt bestyrelsesmedlem for de studerende. Begge er fra Studenterrådet. Foto: Lars Kruse

Konservative Studenter har i år ført en aggressiv valgkamp i forsøget på at fravriste Studenterrådet det ene mandat i AU’s bestyrelse. Studenterrådet har ellers siddet tungt på de to mandater de sidste mange år. Konservative Studenter hang univalgplakater i lygtepælene rundt om på campus i Aarhus og stillede med et listeforbund bestående af fem lister mod Studenterrådets ene liste. Og det var lige ved at lykkes de konservative at vinde det ene af de to sæder, der er forbeholdt studerende, i AU’s bestyrelse. Selvom Konservative Studenters spidskandidat Mikael Brorson måtte se sig slået på målstregen, var han godt tilfreds med valget.

”Vi er glade for at få så godt et valgresultat, selvom det da var ærgerligt, at vi ikke fik mandatet, når vi var så tæt på.”

Kim Risbjerg Madsen, der er formand for Konservative Studerende, er enig:

”Jeg havde gået og tænkt, at vi kunne komme op og kysse mandatet, men jeg turde ikke sige det, fordi jeg var bange for, at folk ville tro, jeg var sindssyg.”

Han hæfter sig desuden ved, at Konservative Studenter nu også er repræsenteret i akademiske råd og flere studienævn.

”Det er en god grobund for næste år.”

Studenterrådet tog stikket hjem med et mulehår

Men det er fortsat kandidater fra Studenterrådet, der sætter sig til mødebordet i bestyrelseslokalet. Ny i bestyrelsen er Line Dam Westengaard, der læser religionsvidenskab, mens Sune Koch Rønnow, der læser arkæologi og matematik, fortsætter endnu et år i AU’s bestyrelse.

LÆS OGSÅ: Univalg 2017: Her er vinderne

”Vi er i Studenterrådet glade for fortsat at være den foretrukne studenterrepræsentation på AU. Men jeg vil gerne komplimentere KS for at have ført et fint valg. De har stillet op på en måde, der ligner den måde, vi har benyttet de foregående år. Og det har vi manglet i år, hvor vi har stillet med én liste. De har kunnet lukrere på den opstillingsform, der har været vores force førhen,” siger Emil Outzen, der er formand for Studenterrådet.

Gør det dig nervøs, at Konservative Studenter var så tæt på at tage det ene mandat i år?

”Nej det gør det ikke. Vi er stadigvæk den foretrukne studenterrepræsentation på AU. Det er rigtigt, at KS var tættere på end før, og jeg havde troet, at marginen ville være større. Men fagrådene har ført en flot valgkamp.”

Emil Outzen fortæller, at Studenterrådet vil evaluere den nye måde, de har været stillet op på i år, men har ikke nogen kommentarer til, om han som formand vil anbefale, at rådet ændrer opstillingsprocedure til næste år. 

Line Dam Westengaard, der er nyvalgt medlem af bestyrelsen for Studenterrådet, er glad for at være blevet valgt og anerkender også, at Konservative Studenter har haft et flot valg. Men ligesom studenterrådsformanden er hun heller ikke nervøs for næste års valg.

”Det har været fedt at være rundt hos fagrådene her under valgkampen, og jeg oplever, at der er en tillid fra fagrådene. Jeg kan se, at de føler en forankring i Studenterrådet, og de arbejder hele året på at sikre et bedre studiemiljø og bedre vilkår for de studerende på AU. Så nej, jeg ser ikke grund til at være mere nervøs, end jeg var i år.”

Heller ikke Sune Koch Rønnow ser grund til at være særlig nervøs for næste års valg:

"Man kan sige, at det er mere sandsynligt end nogensinde, at de vinder et mandat. Men vi kan jo ikke gøre andet, end at gøre det lidt bedre eller i hvert fald ligeså godt som ved dette års valg," siger han.

Listefyld og stemmekvæg 

Studenterrådet indkasserede sidste år en del kritik i kølvandet på valget for at stille med lister fyldt med kandidater, der reelt ikke ønskede at blive valgt. Men blot havde til formål at samle stemmer til Studenterrådet.

Og ikke mindst fik de kritik for det faktum, at Artsrådet, der havde indgået valgforbund med Studenterrådet, trak hele sin liste, da det stod klart, at det ene mandat gik til øverste kandidat på Artsrådets liste. Derved gik begge mandater alligevel til Studenterrådets to spidskandidater. 

Studenterrådet tog før valget konsekvenserne af sidste års kritik og har i år kun opstillet én liste. Til sammenligning stillede rådet sidste år med 20 lister fordelt på 18 listeforbund. 

LÆS OGSÅ: Studenterrådet fik skarp kritik efter univalget – nu tager de konsekvensen

Man har et standpunkt ...

Blandt andet var Konservative Studenters daværende formand Henrik Dahlin dengang ude med kritik af Studenterrådet. 

LÆS OGSÅ: Valgdrama på AU

”Sagen understreger, at demokratiet på AU er en sjov størrelse. Studenterrådet stiller en masse personer op, som ikke ønsker at blive stemt ind, men som fungerer som stemmekvæg for spidskandidaterne,” sagde han sidste år til Omnibus. Videre sagde han:

“Der burde kun være tre lister til bestyrelsesvalget, som ikke indgår valgforbund nedefter: KS, Frit Forum og Studenterrådet.” 

På trods af den udtalelse stillede Konservative Studenter i år med fem lister, mens de sidste år kun stillede med to lister.

Nuværende formand for Konservative Studenter, Kim Risbjerg Madsen, forklarer, at Konservative Studenter har svært ved at vise sin repræsentation bredt på AU, hvis ikke de stiller med flere lister. Hvilket også var Studenterrådets argument for at stille med flere lister de foregående år. 

”Men man vil i hvert fald ikke se os trække en liste for at sikre, at en bestemt kandidat får et mandat,” fortsætter Kim Risbjerg Madsen.

På spørgsmålet om, hvordan Konservative Studenter har finansieret sin valgkamp, fortæller han, at det skyldes foreningsstøtte fra universitetet samt tilskud fra private fonde og privatpersoner.

”Vi har i mange år drevet foreningen på et vågeblus. Hvilket betyder, at vi har haft overskud de sidste par år, som vi har kunnet bruge i dette års valgkamp. Og så har vi fået støtte fra private fonde og privatpersoner,” siger han, men ønsker ikke at oplyse navnene på de pågældende.

Frit Forum Aarhus kæmpede i år ikke om en plads i universitetets bestyrelse, men opstillede udelukkende kandidater til akademisk råd og studienævn.