AU på hjemmekontoret: I begyndelsen var det nyt og spændende at arbejde hjemmefra – nu er det hårdt

Fábio R.M. Leite er lektor ved Institut for Odontologi og Oral Sundhed. Han gør, hvad han kan for at udholde tilværelsen på hjemmekontoret, blandt andet ved at skabe en indbydende arbejdsplads og mødes online med kolleger i udlandet. For efter en travl arbejdsdag hjemme i lejligheden i Aarhus skal han stadig have overskud til at holde humøret oppe på sin familie i Brasilien.

Fábio R.M. Leite omgiver sig med ting, der gør ham glad på hjemmearbejdspladsen. Fotos: Private
Med de skærpede coronarestriktioner er AU fortsat lukket land for langt de fleste af universitetets medarbejdere og studerende. Og hjemmearbejdet fortsætter indtil videre til 7. februar. Omnibus stikker i de kommende uger hovedet ind (virtuelt, forstås) på hjemmekontoret hos AU-medarbejdere, som fortæller, hvordan de får arbejdsdagen til at fungere hjemme fra deres matrikel. Grafik: Astrid Reitzel

Fábio R.M. Leite, lektor ved Institut for Odontologi og Oral Sundhed 

Hvordan har du det med at arbejde hjemmefra lige nu?

”I begyndelsen var det nyt og spændende at arbejde hjemmefra, og jeg værdsatte fleksibiliteten meget. Jeg har ofte lange dage på instituttet, og i foråret nød jeg, at jeg kunne bryde dem op og løbe en tur i solskinnet midt på dagen. Men nu synes jeg, det er hårdt at arbejde hjemmefra – og det er svært at cope med, at det er mørkt næsten hele tiden.”

Er du alene på hjemmekontoret?

”Nej, min partner, som også arbejder på AU, er også hjemsendt. Og det giver nogle udfordringer, når vi skal holde møder på Zoom eller undervise på samme tid. Der er ikke mange steder her i lejligheden, hvor vi kan sidde uden at forstyrre hinanden, så det kræver en del planlægning at få til at gå op.”

Hvad er det bedste ved at arbejde hjemmefra?

”Min arbejdsdag er mere fleksibel. Normalt møder jeg på instituttet kl. 8 om morgenen, og der er ofte møder sent på eftermiddagen, hvilket giver nogle lange dage på kontoret. Nu kan jeg bedre flette lidt aktiviteter eller gåture ind midt på dagen. Jeg føler også, at jeg er mere produktiv, fordi der er færre afbrydelser i løbet af en dag.”

Hvad er det værste ved at arbejde hjemmefra?

”Det er, at det kræver så meget planlægning at få ro til at arbejde her i lejligheden.”

Hvordan ser en typisk dag på hjemmekontoret ud hos dig?  

”Jeg står normalt op kl. 6 og laver 45 minutters træning i min stue, hvorefter jeg spiser morgenmad og ser nyhederne. Omkring kl. 8-8.30 begynder jeg at arbejde, og kl. 12 spiser jeg frokost. Og så arbejder jeg til omkring kl. 16.30-17. Jeg tager pauser i løbet af eftermiddagen. Nogle gange praktiserer jeg yoga, læser et bogkapitel, holder et kaffemøde eller går til supermarkedet.”

”Både min partner og jeg har familie i Brasilien, som har været isoleret hjemme siden marts, og det er ved at være svært for dem at holde ud. Så en fast del af vores eftermiddag og aften går med at tale med vores forældre og søskende og holde humøret oppe på dem. De er ret triste over, at vi ikke kunne komme på besøg sidste år.”

Gør I noget i din afdeling for at styrke fællesskabet og holde humøret oppe?

”Nej, ikke rigtigt. Vi har holdt nogle kaffemøder online, men der er så meget i øjeblikket, der foregår online – møder, eksamener, og undervisning af studerende. Så kaffemøder online er ikke altid lige det, man trænger til efter en lang dag foran skærmen. Og nogle gange bliver jeg mere nedtrykt efter disse møder, fordi alle mine kolleger også virker til at have det svært med at være hjemsendt. Men vi kan godt lide hinanden, så vi skal prøve at finde andre aktiviteter at gøre sammen online. Måske strækøvelser, spille noget, bringe en interessant eller sjov nyhed at diskutere.”  

”Men jeg er begyndt at lave online kaffeaftaler med kolleger i udlandet – og det får mit fokus lidt væk fra dagligdagen her i Danmark og på instituttet og giver mig nye faglige perspektiver og inspiration. Det kan jeg anbefale.”

Er der ellers andre tips og idéer, som du vil give videre til kolleger, som måske kæmper lidt med det at arbejde hjemmefra?

”Jeg forsøger at lægge pauser ind i løbet af dagen, hvor jeg kan fokusere på noget andet end arbejde, og så arbejder jeg med ikke at lægge for meget pres på mig selv og med at affinde mig med situationen.”

”Jeg forsøger også at gøre min arbejdsplads lidt hyggelig med blomster og ting, der gør mig glad. Jeg har en hoptimist på mit skrivebord og gaver, som jeg har fået af kolleger eller studerende, som jeg har hjulpet. Og gaverne minder mig om deres glæde over det, de har opnået.”