Fejl i AU’s valgopgørelse betød, at Konservative Studenter i første omgang blev snydt for mandat i studienævn

Først fik han en lang næse, da han tabte lodtrækningen om den sidste af tre pladser i Studienævnet på Teologi. Men lodtrækningen skulle slet ikke have været holdt – for Mikael Brorson fra Konservative Studenter havde allerede opnået stemmer nok til at blive valgt.

Mikael Brorson fra Konservative Studenter tabte først lodtrækningen om det tredje mandat til studienævnet på Teologi. Men nu viser det sig, at lodtrækningen slet ikke skulle have været holdt, fordi han lige netop havde nok stemmer til at sikre sig mandatet.

Mens bestyrelsesvalget gav en klokkeklar sejr til studenterrådet, var det decimaler, der endte med at afgøre, hvem der løb med det tredje mandat i Studienævnet på Teologi.

Netop decimalerne var i første omgang ikke talt med, da valgsekretariatet – ud fra D’Hondts metode – skulle opgøre resultatet af valget til Studienævnet på Teologi.

For at vinde det sidste mandat skulle man bruge 24 stemmer. Og det så både en kandidat fra Teologisk Fællesliste og en kandidat fra Konservative Studenter ud til at have.

Derfor blev valget i første omgang afgjort ved lodtrækning. Og den faldt ikke ud til Konservative Studenters fordel, og Mikael Brorson måtte sande, at han trak det korteste strå.

Men nu viser det sig, at lodtrækningen slet ikke skulle have været holdt: For når man regner decimalerne med i den tekniske valgmatematik, havde Teologiske Fællesliste kun 23,66 stemmer at byde ind med i kampen om det tredje mandat – mens Konservative Studenters liste havde 24 lige ud. Derfor går mandatet nu til Mikael Brorson. 

”Jeg er glad for, at jeg er valgt – jeg er næsten gladere, end hvis jeg var blevet valgt i første omgang. Det betyder virkelig meget for mig og for Konservative Studenter, da Teologi er en højborg for os, hvor det er vigtigt for os at være repræsenteret,” siger Mikael Brorson.

En beklagelig fejl

Teologisk Fællesliste er en del af Studenterrådet ved Aarhus Universitet. Studenterrådets ene valgansvarlige, Anders Weis, ærgrer sig over fejlen.

”Det er en beklagelig situation, for der er en, der havde glædet sig til at repræsentere de studerende, som nu ikke skal det alligevel. Stemmerne er som de er, det vil vi ikke anfægte, men det er en beklagelig situation,” siger han.

Fejlen var ikke den eneste ved årets valg: Der skulle heller ikke have været trukket lod om det fjerde mandat ved valget til Akademisk Råd på Arts. Den fejl har imidlertid ikke ændret på valgresultatet, da lodtrækningen faldt ud til den retmæssige vinder.

Valgsekretariatet har nu opdateret valgresultatet på sin hjemmeside.