Lektor fra Institut for Folkesundhed tester hjemløse i Aarhus for corona

Lektor i global sundhed og speciallæge i infektionssygdomme, Christian Wejse, stod sammen med en ph.d.-studerende og to forskningsårsstuderende mandag morgen klar til at teste brugerne af Kirkens Korshærs værested på Nørre Allé for corona. Og brugerne strømmede til for at benytte sig af muligheden.

Lektor i global sundhed og speciallæge i infektionssygdomme, Christian Wejse, i fuld coronabeklædning i en gymnastiksal hos Kirkens Korshær på Nørre Allé i Aarhus. Afmærkningstape på gulvet sikrede to meters afstand i køen. Desuden var der indrettet et 'rent område' og et 'urent område' i gymnastiksalen. Foto: Jesper Park van der Schaft

Jesper Park van der Schaft fandt det ikke ligefrem behageligt, da en mand iklædt overtræksdragt, plasthandsker og ansigtsvisir lod en vatpind vandre ned i hans svælg for at fange tilstrækkeligt med materiale til en test for corona.

"Da kunne jeg sgu ikke lade være med at hoste," siger han, der er en af de brugere af Kirkens Korshærs værested på Nørre Allé i Aarhus, som mandag morgen valgte at lade sig teste for corona.

Vatpinden blev overrakt til en kvinde, der også var klædt på til at undgå smitte. Hun forseglede den straks i et prøveglas, Jesper Park van der Schaft trådte til side, og den næste bruger trådte frem foran manden med ansigtsvisiret. 

Straks klar til at stille op 

Christian Wejse, der er lektor i global sundhed ved Institut for Folkesundhed og speciallæge i infektionssygdomme ved Institut for Klinisk Medicin, står i spidsen for et hold bestående af en ph.d.-studerende og to forskningsårsstuderende, der har påtaget sig opgaven med at teste hjemløse for corona på væresteder i Aarhus i denne uge.

"Jeg syntes, det var en glimrende idé, så vi var straks klar til at stille op, da vi blev præsenteret for den. Torsdag planlagde vi forløbet, fredag eftermiddag fik vi samlet de nødvendige værnemidler, og mandag morgen drønede vi afsted til værestedet," fortæller Christian Wejse.

Han fortsætter:

"Vi har tidligere været ude på væresteder for at teste for hepatitis eller tuberkulose, så det var et ligende setup, vi valgte i dette tilfælde – bortset fra, at vi selvfølgelig sikrede os mod smitte på en anden måde, end vi når vi tester for tuberkulose." 

Mange af dem, der kommer på værestederne, er ikke nødvendigvis i stand til at tage kontakt til sundhedsvæsenet, selvom de er nervøse for at være smittet, og det gælder selvfølgelig også i den aktuelle situation med coronaepidemi.

48 lod sig teste

48 af de brugere, som enten lever på gaden eller opholder sig der det meste af tiden, blev testet i løbet af formiddagen, og det er et antal, der glæder Brian Kjærulff, som er driftschef for Job, Udsatte og Socialpsykiatri i Aarhus Kommune.

Han fortæller, at muligheden for at lade sig teste for corona er blevet annonceret på væresteder, og at de gadearbejdere, der opsøger hjemløse rundt om i byen, har delt flyers ud i weekenden. 

"Men vi har da været spændte på, hvor mange der ville benytte sig af muligheden, og at der mødte 48 op her den første dag, er flere, end jeg havde turdet forvente," siger Brian Kjærulff.

De første stod i kø klokken 9

De første brugere havde allerede stillet sig i kø for at få en test, da det blev muligt fra klokken ni i morges.

"Så havde vi en mere rolig periode, men da de, der var blevet testet, fik fortalt til andre udenfor, hvordan det foregik, fik vi travlt igen. Og jeg tror faktisk, at vi kunne have testet videre det meste af eftermiddagen, så stor var interessen," fortæller Christian Wejse. 

De brugere, der vælger at lade sig teste i denne uge, underskriver en erklæring om, at de er villige til at gå i isolation, hvis det skulle vise sig, at de er smittet med corona. Mange vil kunne opholde sig i deres egen lejlighed, hvor de vil få den nødvendige støtte, også i forhold til eventuelle misbrugsproblemer. Men til de brugere, som reelt er hjemløse, er der oprettet særlige pladser på to forsorgshjem i Aarhus Kommune.

Valgte at lade sig teste efter opslag på Facebook

Jesper Park van der Schaft var en af de brugere, der valgte at lade sig teste i dag på værestedet i Nørregade. Han har tidligere i sit liv lidt af så voldsomt et tankemylder, at han ikke kunne holde ud at opholde sig alene i sin lejlighed. Faktisk var de ukontrollable tanker så invaliderende, at han flere gange overvejede at begå selvmord. 

Jesper Park van der Schaft besluttede sig på et tidspunkt for at tabe sig, fordi han var ked af at veje 98 kilo. Han begyndte derfor at gå lange ture, og på den måde har han tabt 20 kilo. Den gode vane med at få rørt sig udendørs er også med til at sikre hans mentale sundhed i denne tid, hvor det ikke er muligt at have den samme kontakt med andre, som han er vant til. Foto: privat

"Så jeg begyndte at komme på værestederne, og det er jeg blevet ved med, selvom jeg har det langt bedre i dag. Også for at vise andre med psykiske lidelser, at det er muligt at komme videre," fortæller Jesper Park van der Schaft. 

Han fortsætter:

"Og da jeg så et opslag på Facebook om muligheden for at blive testet for corona hos Kirkens Korshær, besluttede jeg, at jeg ville benytte mig af den. Jeg har epilepsi, så jeg vil gerne vide besked af personlige grunde. Men jeg valgte også at blive testet, for hvis jeg har corona, vil jeg gå i 14 dages isolation af hensyn til andre."

Jesper Park van der Schaft og de andre brugere af værestederne har allerede mærket konsekvenserne af corona – forstået på den måde, at de ikke længere kan opholde sig der så meget, som de har været vant til før nedlukningen af Danmark. 

"Vi kan fortsat komme for at få mad. Men vi skal gå igen, lige efter vi har spist. Det er kun dem, der er reelt hjemløse, som kan få lov at blive for tiden. Jeg ved, at nogle er utilfredse med den beslutning, men jeg synes, det er i orden."

Savner at kunne hænge ud med andre

Jesper Park van der Schaft kan ikke desto mindre mærke ensomheden banke på døren til sin lejlighed i denne tid, hvor alle er tvunget til at at stå sammen på afstand. 

"Jeg savner mest at kunne hænge ud; det er det, jeg synes er det sværeste ved det hele for tiden. Som mange andre er jeg begyndt at lægge puslespil. Jeg kommer også udenfor, går 10-12 kilometer hver dag. Men jeg vælger at gå ad hovedvejene for at undgå at komme tæt på andre, sådan som vi bliver opfordret til."

Christian Wejse, den ph.d-studerende og de to forskningsårsstuderende er klar til at teste igen torsdag eftermiddag i denne uge, hvor de er at finde på et værested i Jægergårdsgade, der drives af Aarhus Kommune.