Monopol-Mads knuser studielivets dilemmaer sammen med kendte AU-personligheder

Hver lørdag formiddag jonglerer Mads Steffensen i radioprogrammet ’Mads & Monopolet’ rundt med lytternes små og store dilemmaer sammen med et panel af skiftende danske kendisser. Tirsdag aften skiftede Mads Steffensen sit monopol ud med fem veloplagte AU-personligheder og løste blandt andet Partyguy og ensomme Maries studielivsdilemmaer.

450 BSS-studerende var tirsdag aften samlet for at høre Mads Steffensen løse studielivsdilemmaer sammen med et panel af kendte AU-personligheder. Alle fotos taget af: Melissa Bach Yildirim
Stefanie Kumar og Helena Nordal Petersen, der begge læser jura på første semester, syntes især at studielivsdilemmaerne om stress og ensomhed var relaterbare for dem.
Sanne Friis Højland, netværkspilot i Djøf, er blevet overrasket over den store opbakning til arrangementet, som hurtigt blev udsolgt og havde flere studerende på venteliste.

”Det er jeres liv, det her handler om, så jeg håber, I får noget med hjem. Vi bliver sikkert ikke færdige med dilemmaerne, men vi kan i hvert fald gå i gang med dem,” siger Mads Steffensen ud over den fyldte sal af BSS-studerende, alle inviterede af Djøf, som står bag arrangementet.

Dilemma 1: Skal Partyguy lægge bånd på sig selv?

Aftenens første dilemma kommer fra Partyguy, der lige er startet på universitetet. Introforløbet med mange gode fester lakker mod enden, og alt det seriøse går i gang. To studiekammerater har kontaktet ham og spurgt, om han ikke liiige skulle give den lidt mindre gas. Vennerne mener det godt, og Partyguy er lidt nervøs for, om det vil give ham et rygte som ham, der altid fester, hvis han fortsætter stilen. Hans dilemma er nu, om han skal give den mindre gas, eller han bare skal være sig selv og feste løs?

Jens Evald, juraprofessor ved AU og dommer ved den internatonale sportsdomstol, byder hurtigt ind med det første svar:

”Jeg kender til både det at feste og have et rygte. Han skal bare tage det stille og roligt og give den et hak!”

Overvismand og økonomiprofessor ved AU, Michael Svarer leverer – med egne ord – et økonomagtigt svar, idet han mener, at Partyguy skal vurdere, hvor de reelle ressourcer får det største afkast. At Partyguy har danset på bordene med bar overkrop og en ølbong på hovedet, minder i øvrigt økonomiprofessoren om hans egen studietid. Her slog en unavngiven medstuderende sig efter sigende også løs og kastede rundt med sildemadder.

”I dag er han direktør for en legetøjsvirksomhed,” fortæller Michael Svarer til højlydte grin fra salen.

Efter lidt diskussion frem og tilbage ender Mads Steffensen på baggrund af panelets svar med at konkludere, at Partyguy bare skal give den gas, men at det i øvrigt nok også er en god idé, hvis han også gør sig dygtig rent fagligt.

Om ’Studielivets dilemmaer med Mads Steffensen’

Journalist og dilemmajonglør Mads Steffensen, kendt fra DR-radioprogrammet Mads & Monopolet på P4, indtog 4. oktober AU for at være ordstyrer for en debat om studielivets dilemmaer sammen med et panel bestående af:

• Jacob Bundsgaard, socialdemokratisk borgmester i Aarhus og kandidat i statskundskab fra AU i 2008
  
• Michael Svarer, overvismand og professor i økonomi ved AU 

• Jens Evald, juraprofessor ved AU og dommer ved den internatonale sportsdomstol 

• Sana Mahin Doost, læser statskundskab på AU og næstformand for Studenterrådet 

• Carsten Bergenholtz, lektor ved Institut for Virksomhedsledelse og kåret som årets underviser på BSS

Djøf stod bag arrangementet, som også blev holdt i København, Odense og Aalborg for studerende med Djøf-medlemskab.

Kilde: Djøf’s event på Facebook 

Dilemma 2: Skal ensomme Maria flytte hjem til Esbjerg?

Aftenens andet dilemma kommer fra Maria, som føler sig ensom på sit studie. Hun er flyttet til Aarhus fra Esbjerg, væk fra sine gamle kammerater. Hun går på tredje semester og ved ikke, om byen er noget for hende. Marias dilemma er nu, om hun skal droppe ud og tage et sabbatår, flytte sine studier til Kolding eller noget helt tredje.

Sana Mahin Doost, studerende på statskundskab og næstformand for Studenterrådet, slår fast, at Maria langt fra er den eneste studerende, der føler sig ensom.

”Der er heldigvis mange steder, du kan gå hen. Du kan for eksempel melde dig ind i en forening ligesom mig. Jeg valgte at engagere mig i studenterpolitik.”

Borgmester og kandidat i statskundskab fra AU, Jacob Bundsgaard, er enig:

”Hvert år kommer der 12.000 nye studerende til Aarhus. Der er mange andre derude, som heller ikke har fundet dem, som de lige klikker med. Jeg tror, hun vil opleve det som et nederlag, hvis hun ikke forsøger at løse problemet. Det sker flere gange i livet, at man skal bryde nogle barrierer ned. Det er noget, man skal kunne som menneske.”

Panelet mener, at Maria skal forsøge at give Aarhus en chance til, melde sig ind i en forening eller på anden måde opsøge nye venner i byen. Økonomiprofessor Michael Svarer tilføjer, at Maria dog skal vurdere, om omkostningerne er for høje ved at blive i Aarhus.

”Som land har vi brug for flere piger i Esbjerg. Hun må tage en for holdet!”

Dilemma 3: Skal den stressede studerende droppe studiet med de spidse albuer?

Et andet dilemma, panelet bliver præsenteret for, kommer fra en studerende, der læser på femte semester af sit drømmestudie. Vedkommende er blevet usikker på sit studie, som er kendt for enten at 'make' eller 'breake' de studerende. Op til eksamen forsvinder fællesskabsfølelsen, og de studerende holder op med at dele noter med hinanden. Hun oplever at være bekymret, have kort lunte og sove dårligt. Skal hun droppe studiet eller blive?

”Jeg ville overveje at tage en ølbong på hovedet,” joker Jacob Bundsgaard, og tilføjer hurtigt i en mere alvorlig mine:

”Det lyder som tegn på stress, og det skal man være meget opmærksom på. Studier afspejler på mange måder arbejdslivet. Nogle trives i et konkurrencepræget miljø, men kan man se sig selv i det?”

I både salen og i panelet hersker en opfattelse af, at det beskrevne studie formentlig er jura. Alle er enige i vigtigheden af, at de studerende taler med hinanden om de problemer, de oplever i dagligdagen. At holde noterne for sig selv giver heller ikke bedre eksamensresultater, mener de. Tværtimod.

Ser alvoren i det sjove

Netop diskussionerne om ensomhed og det konkurrenceprægede studiemiljø vækker genklang hos Stefanie Kumar og Helena Nordal Petersen, som begge læser jura på første semester. Omnibus har fanget dem i pausen mellem paneldiskussionerne for at høre, hvad de får ud af debatten.

”Jeg synes, det er et godt arrangement. Selvom det er sat op, så det er sjovt, kan man også godt se de konflikter, der er i dilemmaerne,” siger Stefanie Kumar.

Helena Nordal Petersen er ny i Aarhus, og selvom hun ikke føler sig ensom, så synes hun, det er rart at blive bekræftet i, at alle kan føle sig lidt usikre på det hele i starten. Hun beskriver sig selv som en åben person, som ikke har svært ved at tage kontakt til nye mennesker. Men hun forstår godt, hvorfor det kan være en udfordring for andre.

”Det er vigtigt at tale om det og melde sig ind i forskellige grupper,” slår hun fast. 

Djøf opfordrer de studerende til at være åbne

At få de studerende til at tale med hinanden om deres studiedilemmaer er netop, hvad arrangørerne i Djøf håber, at de studerende tager med sig hjem fra aftenens arrangement.

”Vores generation er vokset op med Mads & Monopolet. Med arrangementet håber vi at kunne være med til at give de studerende en sjov og hyggelig start på deres studie. Men vi vil også gerne give dem muligheden for at få diskuteret nogle af de dilemmaer, som vi alle sammen kender fra studiet, men som måske kan være lidt svære at diskutere med læsegruppen,” forklarer Sanne Friis Højland, som er netværkspilot i Djøf og en af dem, der har været med til at stable arrangementet på benene.

”Det er det største arrangement, vi har holdt i Aarhus. Det er virkelig gået hurtigt med billetterne, og det er fedt at se, at så mange har vist interesse for at komme,” tilføjer hun.

I første omgang blev der oprettet 250 pladser til arrangementet. De blev revet væk på under et døgn. Arrangørerne satte herefter antallet af pladser op til 450. Også de billetter forsvandt i løbet af ingen tid, og omkring 150 studerende har stået på venteliste til arrangementet.

Mads leverer det evigtgyldige råd

Mads Steffensen og AU-panelet genoptager efter pausen diskussionen af dilemmaer og kommer blandt andet omkring eksamenssnyd, et crush på en underviser og konflikter i læsegruppen. Inden de fremmødte bliver sendt afsted med en hotdog og en sodavand eller øl i hånden, giver Mads Steffensen dem et sidste, fortroligt råd med på vejen. Ét svar, som han siger, har fungeret på alle af de mere end 5.000 dilemmaer, han har mødt. Og som han leverer til fulde folk i byen, når de prikker ham på skulderen med et dilemma, han lige skal løse for nogen:

”Ved du hvad, makker. Jeg synes, I skal tage jer en god snak om det!”