Så du det også? AU spiller birolle i seersuccesen ’Hvide Sande’

TV 2-serien 'Hvide Sande' sendes hver mandag, og i det seneste afsnit spiller AU’s ikoniske campus rollen som Hamborg Universitet. Planen var egentlig at filme i Tyskland, men coronapandemien kom i vejen.

De to hovedpersoner spilles af Carsten Bjørnlund og Marie Bach Hansen – begge blandt andet kendt fra ’Arvingerne’. Foto: Per Arnesen/TV 2

Hvis du er en af de over 700.000 seere, der lænede sig tilbage og så første afsnit i den aktuelle serie 'Hvide Sande' på TV 2 og siden troligt har fulgt med, så har du måske studset over en velkendt location, der dukker op i femte afsnit, der i går blev vist på TV 2 Play. For i afsnittet lægger Aarhus Universitet nemlig location til, hvad der skulle forestille sig at være Hamborg Universitet.

”Planen var egentlig, at vi skulle have været en uge i Tyskland og filme scenerne, der skulle forestille at foregå på universitetet i Hamborg. Men det kunne ikke lade sig gøre på grund af corona, så vi måtte finde et dansk alternativ,” siger Peter Dollerup, der er produktionsleder hos det aarhusianske produktionsselskab Deluca Film, der har produceret Hvide Sande.

Drab på tysk universitetsstuderende  

Serien på i alt otte afsnit handler om mordet på den unge tyske surfer Sebastian Pfeiffer i den vestjyske turistby Hvide Sande. Et år efter mordet er der stadig ikke gennembrud i efterforskningen. Derfor bliver den danske undercover-ekspert Helene, der spilles af Marie Bach Hansen, og den dansk-tyske drabsefterforsker Thomas, der spilles af Carsten Bjørnlund, tilkaldt. Udadtil skal de leve som et par, der har søgt den vilde natur og det stille liv, mens de infiltrerer det lille lokalsamfund i forsøget på at opklare mordet.

I forbindelse med opklaringen besøger drabsefterforsker Thomas universitetet i Hamborg for at blive klogere på nogle af den unge tyskers studiekammerater.

Flot filmisk location

Skuespillerne taler tysk; alligevel kan den skarpe og AU-kendte seer måske genkende den gule murstenstrappe ved læsesalen på Det Kgl. Bibliotek ved Aarhus Universitet i Universitetsparken. Ved hans side går en mand, der skal forestille at være underviser, og sammen tager de turen videre til læsesalen, hvor borde i snorlige rækker, høje bogreoler og træbeklædte vægge afslører, at scenerne i virkeligheden er optaget på Aarhus Universitet.

Efterfølgende er Thomas på besøg i et af Universitetsparkens kollegier, som kan kendes på de ikoniske gule C.F. Møller-murstensbygninger iklædt efeu.

”Aarhus Universitet er filmisk en flot location; det gælder især læsesalen og Universitetsparken, som er de steder, vi har brugt til scener i serien. Læsesalen er meget genkendelig, og seeren er ikke i tvivl om, hvad det skal forestille. Det er blandt andet grunden til, at vi ikke valgte en anonym kontorbygning,” siger Peter Dollerup.

Produktionslederen fortæller samtidig, at de arkitektoniske bygninger er et bevidst valg som kontrast til det barske miljø i Hvide Sande.

Håber, folk lever sig ind i serien

For studerende og ansatte med daglig gang på AU kan det virke underligt at se sit universitet eller sin arbejdsplads udgive sig for at være tysk universitet. Men produktionsmanageren håber, at seerne kan se ud over de ikoniske bygninger og læsesal og leve sig ind i serien.

”Det er klart, at studerende nok kan genkende læsesalen og kollegiegangene. Men jeg tror ikke, mange andre seere vil tænke over, at det er Aarhus Universitet, vi har brugt,” siger Peter Dollerup.  

Andre aarhusianske bygninger

Optagelserne på Aarhus Universitet blev lavet i efteråret, hvor produktionsselskabet også efterlyste statister, der ville spille universitetsstuderende. AU’s campus er ikke det eneste sted i det aarhusianske lokalmiljø, der får opmærksomhed i den landsdækkende krimiserie.

Senere i afsnittet dukker nemlig pastelfarvede boliger op, som skal forestille at være drabsefterforskeren Thomas’ bolig i Hamborg. Men i virkeligheden er scenerne optaget i Strandparken i bydelen Frederiksbjerg i Aarhus.

I dette tilfælde er det dog ikke på grund af corona, at optagelserne er lavet i Danmark, fortæller produktionslederen.

”Strandparken ligner rent faktisk boligbyggeri, der kunne ligge i Hamborg, fordi der er luft omkring bygningerne og en masse beplantning. Derudover ligner det køkken, som står i huset, mange af de køkkener, som findes i Tyskland,” siger Peter Dollerup.

Men selv om produktionsselskabet har gjort noget for at sikre sig, at lejligheden skal ligne en tysk lejlighed, har seere med særdeles skarpt blik for detaljen spottet en fejl.

”Der er så nogle seere, der har påpeget, at stikkontakterne er forskellige fra Tyskland.” 

Hvide Sande var en bunden opgave

Serien Hvide Sande har fået støtte fra Ringkøbing-Skjern Kommune, Den Vestdanske Filmpulje, Nordisk Film- og TV Fond og Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein.

Direktør for Deluca Film, Morten Rasmussen, har tidligere fortalt i en artikel til Den Vestdanske Filmpulje, at produktionsholdet normalt starter med at udvikle en historie og karakterer for derefter at finde locations. Men at det med Hvide Sande var omvendt, fordi Ringkøbing-Skjern Kommune havde inviteret produktionsselskaber til en bunden opgave med at skabe en fiktionsserie med udgangspunkt i Hvide Sande.