TEMA: Voxpop - Oplever du karakterpres på dit studie?

Omnibus har spurgt fem AU-studerende, om de på deres studier oplever et pres i forhold til at opnå gode karakter. Og i så fald hvordan og hvornår det kommer til udtryk.

Dina Roya Moghtadernejad, læser arabisk og islamstudier på 2. semester:

Som udgangspunkt nej, men nu går jeg også på 2. semester og har kun været til en eksamen indtil videre. Det eneste pres, der er i forhold til karakter, er, at det på nogle kandidatfag kræver gode karakterer at komme ind. Jeg synes, der på studiet er meget åbenhed omkring, hvilke karakterer, man får. Det er ikke sådan, at man bliver shamet, hvis man får 02 eller 4, og man ved også godt, hvem det er, når nogen har dumpet en eksamen.

Niels Bjerren Sørensen, læser statskundskab på 6. semester:

Der er et karakterpres, men det er mest noget, der kommer fra mig selv. Jeg føler ikke, der bliver set ned på mig, hvis jeg får 4 eller 7, men jeg kigger meget på gennemsnittet, og jeg bryder mig ikke om at ligge under. I starten gjorde det mig ikke så meget, hvis jeg fik en dårlig karakter, men det ændrede sig, da jeg begyndte at kigge på instruktorstillinger og så, at det ikke var en mulighed, hvis ens karakterer ikke var over et bestemt snit. Der er lidt hemmelighedskræmmeri omkring karakterer på holdet som helhed, men ikke blandt ens nærmeste fra studiet.

Elisabeth Adriansen, læser antropologi med tilvalg i arabisk og islamstudier på 6. semester:

Der er lidt karakterpres i forhold til, hvilke tilvalgsfag man vælger, fordi det nogle steder kræver en bestemt karakter. Det gælder også, hvis man gerne vil på udveksling. Der var meget fokus på karakterer i starten af studiet, men det er blevet mindre og mindre med tiden. Alle vil selvfølgelig gerne have en god karakter, og jeg var også rigtig træt af det, da jeg fik 02 for min bacheloropgave. Men min vejleder var ikke god, og alle, der havde hende, klagede over hende.

Emilie Jønsson, læser jura på 4. semester:

Ja, karakterpres er noget, vi mærker på jura. Et godt snit er vigtigt, når man skal søge arbejde. I forhold til eksamen, er det meget ens egne forventninger, der spiller ind. Egentlig er det jo selvfølgelig flot at få 4 i en svær eksamen, men det kan godt føles, som om hele ens fremtid er ødelagt. Folk har sygt spidse albuer på jura, og jeg ved ikke, hvad mine tætteste veninder får i karakter. Det er en privatsag og meget følsomt. Det er ikke noget, man taler om. 

Christopher Ebbrecht, læser statskundskab på 6. semester:

Jeg tænker ikke så meget på mine karakterer, men det gjorde jeg meget i starten. Mange kommer med et snit på 9-10 stykker fra gymnasiet, og man føler et pres for at holde det. Jeg kom selv med et snit på 10,7 fra gymnasiet, og det gjorde ondt, da jeg i starten fik 4- eller 7-taller. Det lå dybt i min identitet at være god til skolearbejde. Det var som om, min identitet blev taget fra mig. Jeg fik en ældre studerende som mentor på 2. semester, som jeg snakkede meget med om det. I dag vil jeg gerne gøre det godt i de fag, der betyder noget for mig, men jeg har i løbet af studiet lært, at det ikke er nødvendigt at få 10 eller 12. Jeg er også andet end en studerende på statskundskab.