Året, der gik på AU

Omnibus har spurgt studerende og ansatte om, hvad der for dem har været årets højdepunkt og lavpunkt på AU i 2013.

Illustration: Louise Thrane Jensen

Omnibus har spurgt studerende og ansatte om, hvad der for dem har været årets højdepunkt og lavpunkt på AU i 2013:

Birgit Sørensen Langvad,
institutsekretariatsleder, Institut for Agroøkologi

Årets højdepunkt for AU i 2013

”Forskning i jordbrug ved AU er nu placeret på en 16. plads i verden ifølge den internationale universitetsrangliste NTU Ranking. Sådan! Institut for Agroøkologi er en meget stor medspiller i AU’s jordbrugsforskning, og vi er stolte over, at placeringen er steget år efter år, også efter at vi blev en del af AU. Det bekræfter, at vi er på rette spor: Det er teamarbejde, der tæller. Set fra min egen udkigspost er jeg rigtig glad for, at sekretariatslederne ved AU i løbet af det sidste år har fået gang i et godt samarbejde, bl.a. i kraft af et fælles kompetenceudviklingsforløb. Vi har fået et godt netværk for erfaringsudveksling både internt på fakultetet og på TVÆRS af fakulteterne.”

 Årets lavpunkt for AU i 2013

”I beskrivelsen af den faglige udviklingsproces i 9. marts-rapporten blev der lagt op til, ”(…)at de administrative ydelser bl.a. afgøres ud fra en helhedsbetragtning med udgangspunkt i brugernes behov”. Ligesom andre her på stedet går jeg ud fra, at de brugere, der refereres til, er institutter, forskere, teknikere og andet godtfolk. Det er da vist røget af sporet. Jeg føler, at man snarere har fået lavet en stat i staten.

Mange af vores fremragende tidligere kolleger blev flyttet til fællesadministrationen, fordi opgaverne skulle udføres der. Men vi oplever, at mange opgaver siver tilbage til forskerne og sekretariaterne på institutterne, uden at der følger personale med retur igen. Det må kunne gøres bedre.”

 

Taus Tornhøj Sørensen,
studerende på statskundskab (3. semester)
og medlem af statsrådet og akademisk råd på BSS

Årets højdepunkt for AU i 2013

”Det arbejde, som de studerendes repræsentanter i bestyrelsen, Heidi Klokker og Benjamin Bilde Boelsmand, har lavet i forhold til talentudvikling. Bestyrelsen havde lagt op til, at man implementerede talentprogrammer på alle hovedområderne for de udvalgte få på bekostning af den generelle undervisning, hvilket vi frygtede ville give et A- og et B-hold blandt de studerende. Men Heidi og Benjamin har arbejdet for, at talentprogrammerne bliver en frivillig mulighed for studerende, der selv mener, de er kvalificerede og har lyst til ekstra udfordringer.” 

Årets lavpunkt for AU i 2013

”Det er oplagt at sige fremdriftsreformen, som lige nu er på alles læber, men det er svært, når AU endnu ikke har meldt ud, hvordan man vil implementere den. Personligt er jeg bekymret for de fremtidige muligheder for at komme i praktik og på udveksling. Et lavpunkt er også, at administrationen er så langt væk fra os studerende til daglig, og så synes jeg, at den psykiske APV viste nogle katastrofale resultater. Det gør da indtryk at se, at vores undervisere er så stressede.”

 

Steen Nepper Larsen,
lektor, Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU)

Årets højdepunkt for AU i 2013

”Glæden ved at høre en kollega fremlægge en dristig og klarsynet tese på et forskningsprogrammøde; afholdelse af uddannelsespolitiske og sprogkritiske foredrag for tusindvis af landets pædagogiske professionsbærere; smittende og nysgerrige studerendes øjne på stilke i hjørneauditoriet i bygning 2113 på Trøjborg og i Festsalen (A 220) i Emdrup, mens jeg taler om embodied cognition den ene dag og om dannelsesbegrebets idéhistorie den anden; den livgivende kontrast mellem det første vejledermøde med to usikre og søgende studerende og den fremragende opgave, der kom ud af det … Køen er lang og tæt pakket, når højdepunkterne på AU i 2013 ihukommes.”

Årets lavpunkt for AU i 2013

”Varslede nedskæringer og fyringer på AU i kølvandet på håbløse fusioner og fordyrende ledelsesknopskydninger; NPM(New Public Management)-universitetets ækle og skændige transformation til kortåndet og vareproducerende markedsaktør; pseudodemokratiske høringer om og drøftelser af emner, der viser sig at være perifere; radikale misforhold mellem ledelsens teflon-ord og hverdagen på det akademiske gulvniveau; elendige APV’er, der ingen konsekvenser får; uklare magtbeføjelser, udvejsløse og frem for alt uambitiøse og servile ledere på de lavere, lokale niveauer i den store universitetsmaskine … Køen er lang og tæt pakket, når lavpunkterne på AU i 2013 ihukommes.”

 

Susanne Bødker
professor, Institut for Datalogi,
Medarbejdervalgt repræsentant i AU’s bestyrelse

Årets højdepunkt for AU i 2013

"Fra min stol i universitetsbestyrelsen må jeg sige, at det vigtigste, der skete i 2013, var ansættelse af ny rektor. Vi var så privilegerede, at der var mange gode ansøgere, og ikke mindst, at der i bunken lå en ansøgning fra Brian. Jeg er sikker på, at Brian er manden, der kan føre os gennem den oprydning, som nu er sat i gang. Fra dag ét har han talt med folk i øjenhøjde og med jysk ro, og det har vi haft brug for!"

Årets lavpunkt for AU i 2013

"Havde man spurgt for en uge siden, ville det nok være, at universitetet blev straffet så hårdt for at optage flere udvekslingsstuderende, end vi sender ud. Vi burde jo bare kunne være stolte over, at de gerne vil komme her, men så enkelt ser ministeriet tydeligvis ikke på internationalisering! Alt dette bliver jo desværre overskygget af de seneste dages udmeldinger om den dårlige økonomi."

 

Gorm Harste,
Lektor, Institut for Statskundskab

Årets højdepunkt for AU i 2013

"Det bedste, der er sket på Aarhus Universitet, er, at der er kommet en ny rektor, som ikke meddeler sig i termer af bullshit, altså det, man i organisationsforskningen kalder ”hyklerisk kommunikation”. Tilmed har rektor lovet, at der skal skæres i alt 100 millioner kroner ned på administrationens budget på 450 millioner kroner. Man kunne selvfølgelig have ønsket sig yderligere 50 millioner, der så kunne være gået til frit innoverende forskningscentre. Det glædelige for forskere og undervisere på universitetet er, at de kan forvente færre belastninger med overflødige og for lange nyhedsbreve, undersøgelser, reformer og nye it-systemer, der skal erstatte dem, man først lige har fået indkørt og indlært."

Årets lavpunkt for AU i 2013 

"Det værste, der er sket det forgangne år, kommer fra Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser. Den eneste fremdrift i den seneste tids meget omtalte reform er lysten til at kaste op. Man ønsker tilsyneladende mere ensporede studenter. Jeg nægter at tro, at mit gamle, dengang fornuftige, studienævnsmedlem Morten Østergaard selv har fundet på den tåbelige idé, at studenter skal bindes til 30 ECTS per semester. Hykleriet ses i, at man paradoksalt nok fornuftigt ønsker, at studenter er fuldtidsstuderende, hvilket de imidlertid ikke kan være, hvis de tvinges ud i erhvervsarbejde eller tager til udlandet med andre semesterplaceringer end vores. Dertil har man samtidig forbudt studenter at tage mere end 30 ECTS; så der kan ikke spares op, endsige skabes særligt dygtige studenter, som tager to studier samtidigt. Samtidig ødelægges mulighederne for, at studierne anvender instruktorer, hvilket der ellers har været mange pædagogiske fordele ved."

 

Anders Correll,
Au’s pressechef

Årets højdepunkt og lavpunkt for AU i 2013

"For mig er det to svære spørgsmål. For 2013 har generelt været et år med store udfordringer, udskiftninger og udmeldinger. Op- og nedture følges jo som regel ad, og i 2013 ligger de nærmest som en sinuskurve hen over året.

Vi startede det nye år i bunden af kurven med offentliggørelsen med APV’en. Den viste klart, at det psykiske arbejdsmiljø skulle forbedres med en meget aktiv indsats. Og det bliver det så – der arbejdes nu intenst med bl.a. at rette op på den alt for høje andel af medarbejdere, som er stressramte. Så nu var vi igen på vej op ad kurven.

Dernæst fulgte rektorskiftet og med det en helt naturlig lejlighed til at kigge den omfattende AU-reform efter i sømmene. Udmeldinger om det kommende eftersyn skabte ro og optimisme og en tro på, at lyset for enden af tunnelen IKKE er et modkørende tog. Her nåede vi så, hvad jeg vil betegne som højdepunktet i 2013.

Men lykken er som bekendt kort – alt for kort. Vi har netop meldt ud om store besparelser med deraf følgende usikkerhed og farvel til gode kollegaer. Så nu er vi tilbage i bunden af kurven.

Har jeg nu glemt de studerende? Jeg kunne have omtalt omvendt STÅ, SU-reformen, fremdriftsreformen – bare for at nævne nogle lavpunkter. Men det overlader jeg trygt til Studenterrådet og andre aktive studerende. De har i 2013 flere gange og højlydt markeret deres utilfredshed. Også på gangen foran rektorkontoret. Man kan være enig eller uenig med de studerende, men det er særdels positivt, at vi har aktive studerende, som blander sig i debatten."

Fotos: Anders Trærup, Janne Hansen, Jonas Raaby og Lars Kruse