Alenemor til tre og filosofistuderende: Lidt for meget cola og alt for lidt søvn

Luna Munk på 26 år har et noget anderledes studieliv end de fleste. Hun er filosofistuderende og alenemor til tre drenge på 2, 4 og 5 år. Det kræver vilje, planlægning – og cola. Senest har hun lige taklet en ugeeksamen med syge børn i tre af dagene og en reeksamen i forbindelse med semesterstart.

Luna Munk medvirker på fjerde sæson i tv-programmet De unge mødre. I begyndelsen handlede det for hende om at vise en alternativ måde at være mor på. Nu handler det om at vise, at man kan meget, selvom man alenemor til tre. Foto: Lise Balsby

Om Luna Munk

  • 26 år og filosofistuderende på AU.
  • Alenemor til tre drenge på 2, 4 og 5 år.
  • Medvirker i tv-programmet De unge mødre.
  • Forfatter og foredragsholder. Har skrevet bogen Så gå dog fra ham!, som udkom i oktober 2019. Her beskriver hun sit tidligere forhold, som var præget af psykisk og fysisk vold.
  • Hun har desuden fortalt offentligt om, hvordan hun opdrager ifavnsk, hvilket bl.a. omfatter langtidsamning.

Klokken er lidt i syv. Luna Munk står og venter på bussen, som skal fragte hende fra hjemmet i Randers til Nobelparken i Aarhus, hvor hun læser filosofi. Forinden har hun afleveret sine tre drenge på henholdsvis 2, 4 og 5 år i børnehaven. Busturen, som varer cirka 50 minutter, bruger hun på at pløje sig gennem så meget af dagens pensum som muligt. Sådan er de morgener, hvor undervisningen begynder kl. 8. 

Kaffe? Fristes man til at spørge. Men Luna Munks foretrukne energikilde er cola. Og slik i pressede perioder. Dem har der været en del af, siden hun begyndte på universitetet i sommer. 

Har fået tre drenge inden for tre år 

26-årige Luna Munk har ikke taget den snorlige rute fra gymnasium til filosofistudium. Hun droppede ud af gymnasiet som 15-årig. I stedet tog hun en uddannelse som SOSU-hjælper og arbejdede i forskellige vikariater, inden hun for tre et halvt år siden begyndte på en treårig HF og fik huen på i juni sidste år. 

Sideløbende har hun fået tre børn inden for tre år. Og da hun for snart to år siden forlod børnenes far, er hun alenemor. Faren har de to store drenge en enkelt overnatning hver fjortende dag og alle drengene tre timer den modsatte uge. Så Luna Munks studieliv er noget anderledes end hendes medstuderendes. 

Svært at være en del af det sociale på studiet

”Jeg falder meget udenfor. Størstedelen af mine medstuderende er yngre end mig, og der er ikke nogen af dem, der har børn. Nogle af de ældre på holdet har børn, men de er større end mine. Mange af mine medstuderende går i fredagsbar og i byen sammen i weekenden, men det har jeg ikke mulighed for. Jeg har jo børn 24-7, så det sociale på studiet er jeg ikke en del af,” forklarer Luna Munk, som ikke lægger skjul på, at det kan hun godt savne til tider.

I forbindelse med studiestarten fik hun sin mor til at passe drengene et par dage, så hun lige kunne få skabt en relation til sine medstuderende. Men hun måtte droppe hytteturen i forbindelse med studiestarten. Hun begyndte også i en studiegruppe, men den gik i opløsning efter et par måneder. 

”Det har jeg det egentlig fint nok med. Det giver mig ro, at jeg kan forberede mig, præcis når det passer mig. Jeg er meget krævende at være i gruppe med, fordi jeg ikke kan gå på kompromis og være fleksibel og mødes om aftenen, og det har jeg det ikke så fedt med.”

Læsningen presser hun ind, hvor hun kan. Ud over busturene til og fra universitetet handler det om at nå at læse så meget som overhovedet muligt i forbindelse med undervisning og forelæsninger, inden hun skal hente børn ved 15-tiden. For eftermiddagene og aftenerne går med børnene. Og når de sover ved 20-21-tiden, er der ikke meget overskud at vride ud af Luna Munk.

Er det nok tid til studierne? 

”Nej! For mig handler det om at træffe de rigtige fravalg. For jeg har ikke muligheden for at læse hele pensum.”

Eksamenslæsning med syge børn

Luna Munk har netop overstået sine første eksamener på universitetet. Og de gik sådan set meget godt. Situationen taget i betragtning. For hendes børn lagde sig syge i tre af de syv dage, hun havde til at skrive sin eksamensopgave. Men ved at tage aftenerne og nætterne i brug fik hun hevet et 7-tal hjem, som hun er helt godt tilfreds med. Hun var dog på et tidspunkt så presset, at hun i ren distraktion arkiverede en 1.300-siders moppedreng af en filosofibog sammen med køkkenaffaldet, hvorefter hun bar hele herligheden ud i skraldespanden. Da hun, efter børnene var puttet, skulle til at arbejde på opgaven og manglede filosofibogen, dæmrede det pludselig, at der var røget lidt mere end madrester ud med køkkenaffaldet. 

Semesterstart med reeksamen – det er da lidt træls, ikke?

Den anden eksamen endte som en reeksamen, fordi hun – igen på grund af syge børn – havde fået for meget fravær. Så nu har hun lige prikket hul på det nye semester med eksamensopgaveskrivning oven i den ordinære undervisning.

”Det er da sådan lidt træls, ikke?” siger hun på klingende randrusiansk.

Lidt for meget cola og alt for lidt søvn

Men på samme måde som hun knokler rundt med tre unger i sin ladcykel, knokler hun også gennem de udfordringer, børnefamiliestudielivet bringer.

”Jeg tager det, som det kommer. Da jeg gik på HF, brækkede min ene søn benet, og for ikke at få for meget fravær tog jeg ham med i skole i en uge, indtil han kunne komme i børnehave igen.” 

Selvom tilværelsen som alenemor og studerende nogle gange byder på lidt for meget cola og alt for lidt søvn, er hun glad for studielivet.

”Når hverdagen kører, synes jeg, det er fedt. Jeg kan godt lide at gå på universitetet. Og jeg vil også gerne være et forbillede for mine børn. Det er min motivation at vise dem, at jeg godt kan det her.”

Med i ’De unge mødre’ 

En anden motivationsfaktor finder hun i sin medvirken i tv-programmet ’De unge mødre’, som hun har været en del af i fire sæsoner.

”Hvis jeg siger på tv, at jeg vil gøre noget bestemt, ser det dumt ud, hvis jeg lader være. Jeg gik fra børnenes far, tre måneder efter at jeg startede i De unge mødre. Vi havde et forhold, hvor vi gik til og fra hinanden – jeg kunne ikke rigtigt finde ud af at komme fra ham. Men så tænkte jeg: Hvis jeg nu siger det på tv foran hele Danmark, så er der no turning back. Jeg kunne mærke den effekt, det havde på mig, og sådan har jeg brugt det lige siden.” 

Hun nøjes ikke med at vise sin beslutning om at bryde med ekskæresten for rullende kameraer. Luna Munk udgav i oktober sidste år bogen Så gå dog fra ham! Her beskriver hun, hvorfor hun blev i forholdet i seks år og fik tre børn med sin ekskæreste, selvom han udsatte hende for psykisk og fysisk vold. Luna Munk har valgt at eksponere den del af sit privatliv, for at andre i samme situation kan se, at de ikke er alene. Og for at bryde et tabu. 

”Det var det, jeg manglede i situationen. Jeg følte mig unormal og forkert – at det var mig, der var skør i hovedet. Efterfølgende har jeg fundet ud af, at mange i lignende situationer har haft det sådan. Jeg putter mig selv i en ultrasårbar situation, og jeg har også tænkt: Hvad fanden har du gang i? Men det at sætte ord på har også hjulpet mig til at bearbejde det.”

Luna Munk er knap to år efter bruddet ikke færdig med at bearbejde forholdet. 

”Jeg er ikke bange for ham mere, og han har en anden kæreste og et andet liv. Men vi har evige konflikter og skidesvært ved at samarbejde. Jeg har mange uafklarede følelser og har svært ved at agere rigtigt, fordi jeg har så mange frustrationer forbundet med ham. På baggrund af forholdet har jeg PTSD (posttraumatisk stresslidelse, red.) og går stadig til psykolog, men hvor det tidligere var hver anden uge, er det nu hver måned.”

Ingen på uni har kommenteret på medvirken i De unge mødre

I januar begyndte en ny sæson af De unge mødre. Her følger man blandt andet Luna Munks første tid som universitetsstuderende og hendes forsøg på at skabe mere struktur i sit liv, så der er tid til både studier og familie – hun dropper blandt andet alkohol i weekenderne, laver ugeplaner og får sit netværk til at hjælpe med at passe drengene. Men hun har indtil nu ikke mødt nogen på universitetet, der har kommenteret på hendes medvirken i programmet. Og det er heller ikke noget, hun selv snakker om.

”Ikke fordi jeg synes, det er pinligt, men måske får folk et stereotypisk billede af, hvem jeg er.”

Der er fordele ved at få børn, mens man studerer

I stedet håber hun med sin medvirken at være med til at nuancere billedet af unge mødre. For hende er der nemlig også en masse fordele ved at være ung mor – og ved at få børn, mens man studerer.

”Som studerende kan du være mere fleksibel i forbindelse med sygdom, end hvis du har et arbejde, hvor du måske kun har én barnets 1. sygedag. Det giver lidt mere ro i maven. Samtidig har du som studerende lange ferier med dine børn. Jeg har lige haft to måneders læseferie hen over julen – og selvom jeg skulle læse, har det også været to måneder, hvor der har været god tid til at hygge med mine børn.” 

Om Luna Munk

  • 26 år og filosofistuderende på AU.
  • Alenemor til tre drenge på 2, 4 og 5 år.
  • Medvirker i tv-programmet De unge mødre.
  • Forfatter og foredragsholder. Har skrevet bogen Så gå dog fra ham!, som udkom i oktober 2019. Her beskriver hun sit tidligere forhold, som var præget af psykisk og fysisk vold.
  • Hun har desuden fortalt offentligt om, hvordan hun opdrager ifavnsk, hvilket bl.a. omfatter langtidsamning.