Omnibus prik

Anmeldelse: Fredagsbar med manifest, udstoppet grævling og en eksklusiv blanding af Gammel Dansk og Sport-Cola

I Biologisk Fredagsbar er der røde duge og faner. En udstoppet bargrævling ved navn Karl Fidel og en kammeratlig stemning. Her er ingen øl fra de store bryggerier og heller ingen 'special price for you, my friend'.

I Biologisk Fredagsbar er alle lige. Det betyder også, at de frivillige i baren betaler samme pris for drikkevarerne som gæsterne i baren. Baren sætter desuden en ære i at servere øl fra små bryggerier og blandt barens signaturdrinks finder man vulpes vulpes og en off-menu-drink bestående af et elegant miks af Gammel Dansk og Sport Cola. Foto: Maja Nørager Lauvring/Cecilie Kalbakk (grafik)

Anmeldelse: Biologisk Fredagsbar

Anmeldt den 15. september omkring klokken 18

Biologisk Fredagsbar: Fredagsbar for biologi og molekylærbiologi

Hvor: Wilhelm Meyers Allé 5, 8000 Aarhus C

Facebook: Biologisk Fredagsbar

Åbningstider: Kl. 15-22 alle fredage

Særkende: Kammeratlig bar med plads til samtaler eller et brætspil med dine medstuderende

Priser:

Almindelig øl: 12 kroner per styk

Guldøl: 15 kroner per styk

Drinks: 15 kroner for et krus/60 kroner for en kande

Plus:

  • Stort udvalg af specialøl
  • Rart lydniveau, hvor det er muligt at snakke sammen
  • Mulighed for at låne et brætspil

Minus:

  • Lunkne drinks
  • Lidt kraftig belysning

(Om den kommunistiske ånd er et plus eller et minus, lader vi være op til læserne …)

De sidste solstråler rammer Universitetsparken, da vi går mod Biologiens hus en fredag eftermiddag. Ved døren til bygningen spotter vi en rundkreds af øldrikkende studerende, som indikerer, at vi må være på rette spor af vores mål: Biologisk Fredagsbar. Vi træder ind i et relativt lille lokale, som er godt fyldt op af øldrikkende studerende. Ud af højttalerne strømmer en dæmpet lyd af Earth, Wind & Fire, og bargæsternes snak og grin fylder klart mere i lydbilledet. Der er godt gang i forskellige spil som Backgammon, bordfodbold og Twister, hvor to studerende koncentreret forsøger at holde balancen.

Baren er pyntet med skinnende røde duge og billeder af dyr. Oppe ved baren, som udgøres af en åbning ind til et lille køkken, er der menukort lavet i rødt pap, en rød fane og barens manifest indrammet, som bekræfter vores anelse – baren er (ræve)rød, om ikke andet så i sin æstetik: ”Fredagsbaren er den sidste betonkommunistiske bastion i uniparken. Det vil sige det sidste sted, hvor FÆLLESSKAB, SOLIDARITET og FOLKET bliver vægtet højere end profit og egoisme”, står der. På selve baren stirrer en udstoppet grævling klædt i rød kappe på os. Karl Fidel er dens navn.

Den oplysning må skylles ned, tænker vi og betragter udvalget af øl, som tæller ikke færre end 19 forskellige specialøl, alle fra små bryggerier. Her er ingen Ceres Top eller Carlsberg i sigte, for baren støtter ikke de store bryggerier, fortæller Asger Fammé, som er frivillig og kasserer i baren. Han fortæller videre, at baren også byder på drinks, den klassiske Vulpes vulpes (den røde ræv på latin), som er en filuragtig drink med appelsinjuice og gin, og den mere ekslusive off-menu drink med Gammel Dansk og Sport-Cola, som er de frivilliges favorit. Vi napper en af hver.

De frivilliges favorit splitter dette anmelderpar, hvad angår smagen. Den ene synes, at smagen af Gammel Dansk og Sport-Cola mest af alt minder om hostesaft, mens den anden synes, den smager meget godt og sødt på en lidt ’voksen’ måde. Førstnævnte anmelder holder sig derfor primært til den velkendte smag af appelsin og alkohol i Vulpes vulpes.

Hvad siger baren?

Som vi sidder og mere eller mindre nyder vores drinks, falder snakken på, hvad forbindelsen til det kommunistiske mon er. Det kan de frivillige bag baren heldigvis hjælpe med at opklare. 

”Vi er den sidste bastion i uniparken,” fortæller Asger Fammé og forklarer videre:

”Vores bar bygger både på satire og på tradition fra de biologer, som startede baren. Men i bund og grund handler det om, at alle er lige her. Derfor betaler de frivillige det samme for at drikke som vores gæster.”

Overskuddet fra salget går til den årlige fødselsdagsfest, hvor Biologisk Fredagsbar inviterer til stor fest i parken med telt, pølsevogn og ølstafet.

”Vores kernekoncept er at give vores overskud tilbage til vores gæster, da vi bruger overskuddet på at afholde fredagsbarens fødselsdag hvert år i maj med ølstafet, fadøl, pølsevogn og stort telt med livebands. Til almindelige fredagsbarer i Biologiens hus er der mulighed for at spille brætspil, bordfodbold eller beer pong over en Sport-Cola eller en øl fra vores store udvalg af specialøl fra bryggerier som Thisted Bryghus og Hancock," fortæller Maja Mikkelsen, som er formand for Biologisk Fredagsbar. Hun oplyser i øvrigt, at baren sidste år samlede ind til fordel for Røde Kors’ hjælpearbejde i Ukraine.

Og den rolige hyggestemning er da også det, vi bider mærke i hos Biologisk Fredagsbar denne september eftermiddag. Brætspil, høkerbajer og kammeratskabet, som Biologisk Fredagsbar tilbyder, sætter i hvert fald rammen for en hyggelig eftermiddag.

Sådan gør vi

Vi sender to anmeldere afsted, som først opholder sig i baren i noget tid uden at give sig til kende for at få indtryk af stemningen i baren og faciliteterne.

Da en fredagsbar typisk vil ændre karakter fra eftermiddag til aften, giver vi os til kende og taler med bargæster og barpersonale for at få indtryk af, hvordan baren typisk vil udvikle sig, og hvad man fra barens side forsøger at opnå.

Vi giver ikke karakterer på en skala. Fredagsbarerne på AU er meget forskellige og kan derfor være svære at sammenligne og bedømme på den samme skala. Vi opsummerer i stedet vores anmeldelse i plus og minus.

Korrekturlæst af Charlotte Boel