Arkæolog Felix Riede modtager EliteForsk-pris og 1,2 millioner kroner

Uddannelses- og Forskningsministeriet uddeler i dag EliteForsk-priser til fem forskere. En af dem går til Felix Riede, professor i forhistorisk arkæologi ved Aarhus Universitet. Han finder vigtig viden om klimaforandringerne gennem fortiden og modtager prisen for forskning i international særklasse. Med prisen følger 1,2 millioner kroner.

Felix Riede er professor i forhistorisk arkæologi ved Aarhus Universitet. Foto: Søren Kjeldgaard

AU-professor Felix Riede fra Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier modtager torsdag EliteForsk-prisen, der hvert år uddeles til fem forskere.

Prisen går til forskere, som ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet er i international særklasse.

Felix Riede forsker i miljøarkæologi og søger gennem fortiden svar på, hvordan klimaforandringer påvirker os. Han blev udnævnt til professor på AU i 2021. 

Med prisen modtager han 1,2 millioner kroner. Én million går til forskning, mens de 200.000 kroner gives som en personlig hæderspris, oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

Han får overrakt prisen torsdag eftermiddag, hvor uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen og Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary deltager. 

Riedes resultater er publiceret i internationale tidsskrifter og har sat spor i den internationale forskning i Europas forhistorie.

Fortiden kan nemlig give svar på klimaforandringerne, udtaler han i pressemeddelelsen.

"Jeg ser fortiden som et laboratorium, hvor vi kan bruge hele batteriet af discipliner og databaserede og kvantitative metoder til at samle billedet af, hvordan klimaændringer påvirker os. Vi behøver ikke vente og se, hvordan nutidens klimakrise påvirker mennesker og samfund. Vi kan finde svar gennem nøje udvalgte cases fra fortiden," siger Felix Riede, der er født i Tyskland og flyttede til Aarhus med sin danske hustru i 2009.  

Torsdag uddeler Uddannelses- og Forskningsministeriet også 20 rejsestipendier på hver 200.000 kroner til ph.d.-studerende. Fem af dem går til ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet. 

De fem modtagere er:

  • Isabella Nymann Westensee, Interdisciplinary Nanoscience Center (iNANO), Aarhus Universitet
  • Mikkel Oxfeldt, Institut for Folkesundhed, Sektion for Idræt, Aarhus Universitet
  • Mirka Mølgaard Thorsteinsson, Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet
  • Simon Vendelbo Bylling Jensen, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet
  • Tanja Charlotte Frederiksen, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet, og Hjertesygdomme, Aarhus Universitetshospital