Omnibus prik

AU fremlægger ny plan for campus i Aarhus – samler aktiviteterne på færre kvadratmeter

AU vil i de kommende ti år samle sine aktiviteter i Aarhus omkring Universitetsparken, Universitetsbyen og Katrinebjerg. Planen medfører en række rokader; Arts skal blandt andet flytte fra Nobelparken og Kasernen til Universitetsbyen. Planen medfører også 10 procent mindre plads end i dag. Det skyldes, at kvadratmeterne udnyttes bedre, fortæller universitetsdirektør Kristian Thorn.

Aarhus Universitet samler sine aktiviteter i Aarhus i Universitetsparken, Universitetsbyen og på Katrinebjerg. Her ses det kommende auditorium, som ligger midt i Universitetsbyen. Som følge af den nye campusplan vil fakultetet Arts flytte ind i Universitetsbyen. I forvejen er det planen, at Aarhus BSS begynder at flytte sine aktiviteter på Fuglesangs Allé til Universitetsbyen allerede i løbet af efteråret 2025. De studerende følger trop i begyndelsen af 2026. Foto: Lise Balsby

Campus 3.0

Planen beskriver campusudviklingen på AU i de kommende ti år frem til 2034. Her skal aktiviteterne i Aarhus samles omkring Universitetsparken, Universitetsbyen og Katrinebjerg. Planen er en forlængelse af Campus 2.0. 

Arts

Samler aktiviteterne i Nobelparken, Kasernen, Tåsingegade og Trøjborgvej i den sydlige del af Universitetsbyen. Indflytningen til Universitetsbyen sker i perioden 2028-2031.

Arts fastholder sine aktiviteter på Katrinebjerg, Moesgaard og i Emdrup, hvor bygning D dog opsiges.

Aarhus BSS

Som følge af Campus 2.0 flytter Aarhus BSS sine aktiviteter på Fuglesangs Allé til Universitetsbyen. Institutterne begynder allerede flytningen i efteråret 2025, mens de studerende følger til studiestart i februar 2026.

Technical Sciences

Technical Sciences samler sine aktiviteter i Aarhus på Katrinebjerg, Gustav Wieds Vej og Kasernen frem mod 2031. Navitas fraflyttes, og aktiviteterne flyttes til et nybyggeri på Helsingforsgade på Katrinebjerg. Fakultetet fortsætter sine aktiviteter i Viborg, Roskilde, Flakkebjerg, Herning, Auning og Askov.

Natural Sciences

Fakultetets it-uddannelser vil fortsat ligge på Katrinebjerg, men vil få til huse i et nyt højhus på Åbogade, hvor også it-uddannelser fra Arts vil ligge. Derudover vil Natural Sciences fortsat have aktiviteter i Universitetsparken, Vennelystparken og på Langelandsgade.

Health

Healths aktiviteter vil fortsat ligge placeret i den sydlige del af Universitetsparken, og fra 2025 forventes fakultetet at kunne rykke ind i det nyrenoverede Bartholin-kompleks. Health udvikler desuden sine aktiviteter på Dalgas Avenue, hvor studerende fra idrætsvidenskab og folkesundhedsvidenskab samles.

Administrationen

Administrationen flytter fra AU’s adresser i Nobelparken, Frederikshus og Tåsingegade. Fremover vil administrationen ligge i Universitetsparken, i Universitetsbyen, på Kasernen og på Trøjborgvej.

Erhverv og Innovation

Erhverv og Innovation samles i Universitetsbyen, hvor The Kitchen allerede ligger. Det hele samles i og omkring det såkaldte Kedelhus, hvor det tidligere midtVask lå på det gamle Kommunehospital.

Læs mere på AU’s temaside om campusudvikling

Aarhus Universitet har netop offentliggjort Campus 3.0-planen – en plan for AU’s campusudvikling i de kommende ti år frem mod 2034. Bestyrelsen har nikket til planen, og med det nylige salg af AU’s ejerandel af Navitas til ejendomsselskabet AAA United ejet af Anders Holch Povlsen kan ledelsen løfte sløret for detaljerne i planen, som i høj grad angår aktiviteterne på campus i Aarhus.   

I planen fremgår det, at Aarhus Universitet vil samle sine aktiviteter i Aarhus omkring Universitetsparken, den kommende campus i Universitetsbyen og nybyggeri som supplement til de eksisterende rammer på Katrinebjerg. AU fraflytter derfor adresserne på Fuglesangs Allé, Tåsingegade, Fredrikshus, Nobelparken og Navitas. Dog fastholder AU fortsat sine aktiviteter på Moesgaard, hvor antropologi og arkæologi holder til, og på Dalgas Avenue i Aarhus, hvor idrætsvidenskab og snart også folkesundhedsvidenskab holder til.

Med planen følger en række rokader, som involverer flere fakulteter og også administrationen, men den største nyhed i planen er nok beslutningen om at flytte Arts’ aktiviteter på Kasernen og i Nobelparken til den sydlige del af Universitetsbyen.

Baggrunden er blandt andet, at universitetets ledelse og bestyrelsen har bevæget sig væk fra den oprindelige plan om, at den sydlige del af Universitetsbyen skulle være præget af blandet erhverv, fortæller universitetsdirektør Kristian Thorn:

”Da vi kiggede på muligheder og antal kvadratmeter i forhold til fakulteternes fremtidige behov, har vi i ledelsen i tæt dialog med bestyrelsen konkluderet, at dette er en historisk chance for at samle campus og samle fakulteterne. Vi har et særdeles attraktivt studiemiljø på Aarhus Universitet – og hvis vi vil udbygge den styrkeposition, var den bedste plan at samle AU og studiemiljøerne i bynære rammer.”

Færre kvadratmeter

I planen fremgår det, at de seneste ti år har været præget af eksterne og interne ændringer, som har påvirket universitetets fysiske udvikling. Her nævnes blandt andet, at strammere økonomiske rammer, opdeling af fakulteter og øget fokus på digitalisering har krævet ’arealoptimering’. Og med den nye plan følger da også færre kvadratmeter. Den nye plan involverer en ’fortætning’ på 10 procent. For Arts gælder dog, at fakultetet som følge af den nye plan får 25 procent færre kvadratmeter til rådighed.

”Det er rigtigt, at vi optimerer vores arealudnyttelse, og der står vi på skuldrene af de erfaringer, vi har høstet på Aarhus BSS i forbindelse med indflytningen til Universitetsbyen. Her er erfaringen, at vi kan optimere arealudnyttelsen, samtidig med at vi stadig fastholder virkelig gode arbejdsvilkår og ikke mindst studiefaciliteter,” siger Kristian Thorn.

Selvom Aarhus BSS endnu ikke er rykket fra Fuglesangs Allé til Universitetsbyen, er planlægningen på papiret allerede så langt, at man på den baggrund har kunnet høste erfaringer, pointerer han.

”Arts vil opleve at få et studiemiljø på en måde, de ikke har haft tidligere, fordi de har været spredt på flere lokationer. Nobelparken er et godt kontorbyggeri, men i forhold til studiemiljø har vi en forventning om, at vi kan komme op i en anden liga i sammenhæng og nærhed til Universitetsparken og til Aarhus BSS,” siger Kristian Thorn.

Direkte adspurgt, om flytningen til færre kvadratmeter vil udmønte sig i flere storkontorer og små studiefaciliteter, svarer Kristian Thorn:

”Det er på ingen måde forventningen. Der var allerede optimeringsmuligheder på Arts i forhold til de kvadratmeter, som i dag er til rådighed, og koblet med de erfaringer, der er høstet på Aarhus BSS, er forventningen, at det kan ske på en rigtigt fin måde. Det er ikke ambitionen, at det skal opleves som en nedskalering,” siger han.

Fastholder huslejebudget

På samme måde afviser universitetsdirektøren, at økonomi har været bevæggrunden for at flytte til færre kvadratmeter.

”Det kan jeg fuldstændigt afvise. Økonomi er jo en forudsætning for en sådan proces, men det har ikke været driveren, og vi ender ikke med en huslejebesparelse. Vi fastholder vores samlede huslejebudget, men fornyr vores bygningsmasse væsentligt,” siger han.

De engangsomkostninger, der er forbundet med planen, er der sparet op til ved blandt andet at trække på universitetets egenkapital, oplyser universitetsdirektøren.

Administration tæt på brugerne

Som universitetsdirektør er Kristian Thorn også øverste leder af universitetets administration, og den indgår også i rokaderne, som følger af den nye campusplan.

”Visionen er, at administrationen skal tættere på sine brugere; det er blandt andet derfor, vi flytter AU Forskning ind i Universitetsparken, så der bliver tæt adgang til den service, de blandt andet yder med fundraising og samarbejdsaftaler på forskningsområdet.”

AU Uddannelse ender med at ligge på tre lokationer – hvordan er det fagligt en god idé?

”Planen er, at Rådgivnings- og Støttecenteret skal ligge et andet sted end den mere sagsbehandlende del AU-uddannelse, og det mener vi er forsvarligt. Det vigtige for Støttecenteret er, at det er en lokation med mange enmandskontorer, fordi der er mange samtaler, og at der er gode adgangsforhold for de studerende,” siger Kristian Thorn og fortsætter:

”Desuden vil der være tale om små afstande, så vi forventer, det kan fungere i hverdagen. Det bliver ikke sådan, at enheder, der naturligt hænger sammen, kommer til at ligge på to forskellige lokationer. Vi lægger en sammenhængende plan,” siger universitetsdirektøren, der mener, at planen også set med administrative medarbejderes briller er fordelagtig.

Ønskes: Det fysiske møde

Den nye campusplan fokuserer i høj grad på Aarhus, men der sker også ændringer på flere af AU’s øvrige campusser, forklarer Kristian Thorn.

”Campus Viborg er i rivende udvikling – vi er ikke færdige med at skabe faciliteterne derude, der kommer til at ske rigtigt meget i de kommende år. I Emdrup vil der også ske ændringer. Vi har opsagt Bygning D, og dermed skal vi ombygge noget af det eksisterende for blandt andet at skabe bedre auditoriefaciliteter. I Herning får bygningerne nyt tag.”

På spørgsmålet om, hvad der begejstrer ham mest ved den nye plan, svarer Kristian Thorn:

”Som universitetsdirektør er jeg enormt begejstret for at kunne lægge et samlet plangrundlag for at udvikle Aarhus Universitet samlet og bynært. Det er helt unikt; jeg tror ikke, jeg kender et eneste universitet i Europa, der er lykkedes med at have så kraftig en udvikling og holde sammen på det inden for rammerne af en storby. Og så ser jeg virkelig mange perspektiver i, at vi udbygger den styrkeposition, vores studiemiljø har.”

Han mener, planen udgør et statement i en digital tid, hvor man måske kunne tænke, at undervisning i fremtiden i høj grad vil foregå online.

”Der stempler vi ind i en helt anden vision om et campusuniversitet, hvor vi tror på interaktionen mellem studerende, med stoffet og med aktive forskere og undervisere. Det er der, den ægte akademiske dannelse opnås. Det ligger som en underliggende præmis i vores campusudvikling, at vi ønsker det fysiske møde.”

Korrekturlæst af Charlotte Boel