AU-studerende på distancen: Frederikke spiller i ACF Fiorentina – Markus og Joakim har kurs mod OL

Tommelfingerreglen er, at du som studerende i snit skal lægge 40 timer om ugen på dit studie. Men hvad gør du så, hvis du samtidig dyrker elitesport? Omnibus har talt med tre studerende på AU, som alle er professionelle sportsudøvere ved siden af.

Foto: Peter Brøgger

Redaktionel note: Interviews til denne artikel er gennemført før nedlukningen i december 2020

Aarhus Universitet har som det eneste danske universitet en særskilt afdeling, som tilgodeser studerende, som ved siden af studierne dyrker sport på eliteplan. Afdelingen hedder AU Elitesport, og hjælper de studerende med at balancere studier og sport, hvilket kan være en udfordring i forbindelse med træning op til og deltagelse i store mesterskaber som for eksempel de Olympiske Lege.

Fuldtidsfodboldspiller i Italien og for landsholdet – og AU-studerende

En af de studerende er Frederikke Skjødt Thøgersen, der til daglig spiller for den italienske fodboldklub ACF Fiorentina og på det danske landshold – og så læser hun sin kandidat i statskundskab på AU.

Om Frederikke Thøgersen

  • Har spillet 55 kampe som landsholdsspiller og er en fast del af truppen
  • Født og opvokset i Thisted. Skiftede i 2019 til ACF Fiorentina fra den danske mesterklub Fortuna Hjørring
  • Bachelor i statskundskab fra Aarhus Universitet

Den 25-årige midtbanespiller skiftede i 2019 den danske elitedivisionsklub Fortuna Hjørring ud med den toscanske klub. Det betød, at hun flyttede fra Aarhus og har boet i Italien siden juli 2019.

Undervisningen har hun fulgt ved hjælp af en study buddy – en medstuderende, som har sørget for at optage forelæsningerne i Aarhus, så Frederikke Skjødt Thøgersen efterfølgende kunne lytte til forelæsningerne.

”Jeg kan rigtigt godt lide at studere. Det giver mig noget, som sporten ikke giver, og så er kvindefodbold bare heller ikke det samme sted som herrefodbold, så der er ikke lige så gode muligheder for at fortsætte.”

Frederikke Skjødt Thøgersen tror ikke, at hun var kommet langt på studiet, hvis ikke hun havde kunnet trække på støtte fra AU Elitesport.

”Jeg var måske nok gået i gang, men jeg var højst sandsynligt ikke kommet hertil på kandidaten.”

Frederikke Skjødt Thøgersen afsluttede sin bachelor sidste år, hvor coronapandemiens indtog – sammen med en ærgerlig, men også veltimet skade – gav hende anledningen til at få skrevet sit bachelorprojekt.

”Det var held i uheld for mig, men efter landsholdet havde været i Portugal, valgte jeg at tage hjem til Danmark i stedet for til Italien på grund af coronasituationen – og i de fire måneder fik jeg så tid til at skrive min bachelor.”

Har lært at prioritere

Hverdagen for den 25-årige Fiorentina-spiller består selvsagt i utallige træningspas, møder og timede måltider. Det efterlader ikke meget tid til at studere:

”Hvis det er en dag, hvor vi har to træninger, har jeg måske en lille halv time ved frokosttid til at studere, og ellers er det først efter aftensmad, jeg kan lave noget på studiet,” siger hun og fortsætter:

”Alle studerende skal selvfølgelig prioritere, men jeg tror på, at min tid på universitetet og min fodbold ved siden af virkelig har lært mig at prioritere min tid.”

OL i kikkerten

De to kapsejlere Joakim Salskov-Iversen og Markus Nielsen går til daglig på AU og tager også del i AU Elitesports ordning. De er samtidig en del af Team Danmark. I bådklassen 49’er styrer de mod OL i Tokyo i 2024 og bruger derfor mange timer i Aarhusbugten og i sejlsportscenteret på havnen i Aarhus for at optimere deres tider i den 4,99 meter lange båd.

Ifølge den ene halvdel af besætningen, Markus Nielsen, går sporten i grove træk ud på ”at være to, men sejle som én og nå frem før de andre både”.

Mod de olympiske lege med AU på sidelinjen

Som led i deres ambition om at blive udtaget til de Olympiske Lege i 2024 vendte de i oktober hjem fra europamesterskaberne, hvor de tilkæmpede sig en 14. plads ud af 60 både.

Deres hverdag er fyldt godt op med træning på vandet ud for Aarhus, samtidig med at de passer studiet på AU.

Markus Nielsen, som er bådens gast, læser historie på tredje semester på bacheloren, og Joakim Salskov-Iversen, som er styrmand, er på første semester af sin kandidat i International Economic Consulting.

Makkerparret er enige om, at tiden brugt på vandet kræver ofre på studiet:

”Der er meget, jeg giver afkald på derhjemme, og jeg skal prioritere meget i, hvad jeg skal læse på uni. Hvornår er karakteren vigtig? Og hvornår skal jeg bare klare mig igennem? Det er til tider utroligt frustrerende, at jeg ikke kan være en del af klassen – både med hensyn til det faglige og det sociale. Men hvis man gerne vil sejle på højeste niveau, så er det bare ét af fravalgene,” siger Joakim Salskov-Iversen, og Markus Nielsen tilføjer:

”Mange taler om dual career, men for os er det egentlig mere triple career. Vi skal både være studerende, sejlere og managere for os selv,” siger han og forklarer, at alt det praktiske og sponsorater er meget op til en selv inden for sejlsport.

Markus Nielsen (t.v.) og Joakim Salskov-Iversen (t.h.). Foto: Omnibus/Nicklas Larsen

Study buddy-ordningen er en forudsætning for, at de kan studere på AU

Kapsejlerne bruger meget tid på stævner i udlandet og bliver i vintermånederne udfordret af den lave temperatur i de danske farvande.

Om Markus Nielsen og Joakim Salskov-Iversen

  • De to tidligere rivaler gik sammen som hold i starten af 2017.
  • De slog oprindeligt deres folder i deres lokale sejlsportsklubber, men er nu begge medlemmer af Kongelig Dansk Yachtklub.

”Du kan ikke engang være i vandet i 45 minutter om vinteren, for så er du helt færdig, fordi det er så koldt,” fortæller Markus Nielsen.

Derfor har de længere træningspas, ofte i Sydeuropa, hvor vandet er til at holde ud at sejle på. Det betyder, at AU Elitesports study buddy-ordning er en forudsætning for, at de kan studere.

Og elitesportsafdelingen hjælper også med andre ting:

”De er med til at planlægge vores studietid, og så er de rigtigt gode til at fortælle, at det faktisk er OK, vi er væk fra studiet,” siger Markus Nielsen.

Den dårlige samvittighed over ikke at kunne være med til det hele på studiet kan nemlig sommetider ramme dem. Og for at få regnestykket til at gå op må tidsfordriv skæres væk, fortæller styrmanden.

”Man skal være klar over, hvornår man kan hygge sig, og hvornår man skal arbejde. Vi mangler grundlæggende timer i døgnet, hvis vi skal nå det hele, men det kan godt lade sig gøre med den her ordning,” siger Joakim Salskov-Iversen. 


AU Elitesport

  • AU’s elitesportsordning hjælper elitesportsudøvere til at være studerende og samtidig dyrke deres sport.
  • Lige nu er knap 300 AU-studerende en del af ordningen.
  • LÆS MERE om AU Elitesport.