B.S. Christiansen: Læg en eksamensplan, og hold den – og lad være med at tåge rundt i byen
Tidligere jægersoldat B.S. Christiansen mentaltræner erhvervsledere og eliteidrætsudøvere – her får du hans bedste råd til, hvordan du klarer dine eksamener.
B.S. Christiansen er tidligere jægersoldat, men har, siden han lagde militæruniformen på hylden, beskæftiget sig med coaching og mentaltræning. Han har med egne ord arbejdet med menneskelig udvikling og elite i mere end 40 år og rådgiver både erhvervsledere og elitesportsudøvere. Det sidste er han travlt optaget af i øjeblikket, hvor han coacher forskellige atleter, der har kurs mod OL.
Derfor havde han heller ikke tid til at stille op til interview med Omnibus. Vi har i stedet spurgt ham på mail, om han vil give sine bedste råd til studerende, der sidder og læser til eksamen eller arbejder på en større opgave. Herunder hvordan man kommer i gang – og undgår at overspringshandle dagen lang.
Det er bare at forberede sig – og levere varen
"Det er vigtigt at sige til sig selv, at eksamener er et livsvilkår. At man gør op med sig selv, at eksamener er noget, man skal op til. At man erkender, at eksamener skal man stille op til for at vise, hvad man har lært, og hvad man rummer af kapacitet. Man skal med andre ord vise sit værd, hvad man kan, og hvad man har lært. Det er jo kun derfor, at man skal til eksamen. Så det er bare at forberede sig for derefter at gå op og levere varen."
Lav en baglæns tidsplan – og hold den
"Min erfaring er, at det første, man skal få skabt, er en form for struktur i sin læseperiode, og det gør man bedst ved at lave en baglæns tidsplan. Det betyder, at man starter med at kigge i kalenderen for at se, hvilken dag man skal op. Og så begynder man at regne baglæns og beslutter, hvornår man så skal have læst de forskellige kapitler eller dele af sit pensum.
Man inddeler simpelthen det stof, man skal nå inden eksamen, i nogle deadlines med datoer. På den måde får man struktureret sit læseforløb fra dagen i dag, til eksamensdagen oprinder.
Derefter lægger man tid ind til hviledage, pauser og fornøjelser til afslapning, således at det bliver et bevidst valg, hvornår man holder fri og tænker på noget andet end sit studie. Og ikke fordi solen skinner, og ens ven ringer på døren iført badebukser. På den måde giver man sig selv nogle 'gulerødder' i form af friperioder at se frem til".
Lev sundt – og lad være at tåge rundt i byen
"Helt generelt er det vigtigt, at man overordnet set forsøger at få struktur på sit liv i læseperioden, så man lever sundt, passer sin søvn og bevarer styrken, fysisk som psykisk, til at klare den belastning, man udsættes for i den pågældende periode. Det betyder også, at man for eksempel ikke tåger rundt i byen og drikker sig fuld og laver overspringshandlinger, men at man holder sig til den plan, man har lagt".
Lav aftale med en, du kan sparre med, hvis din plan skrider
"Et andet godt råd er at lave en aftale med en ven eller et familiemedlem. En person, du respekterer og står til ansvar overfor – som du kan sparre med, hvis planen skrider. En person, du vil være flov overfor, hvis du ikke holder dine løfter i forhold til læseplanen. Men samtidig også et menneske, der vil træde til og hjælpe dig, hvis du ’farer vild’ undervejs, kommer bagud, bliver fortvivlet og så videre. Det er vigtigt, at du undervejs husker på, at du kun er et menneske med følelser og tanker og ikke et regneark, der er programmeret til at læse nat og dag".
Livet er én stor eksamen, man skal ruste sig til og klare
"Samtidig er det vigtigt at minde sig selv om, som en overordnet motivation, at det, man læser op til eksamen og gennemgår under eksaminationen, er en proces, man kan bruge resten af sit liv. For livet er på en måde én stor eksamen, man skal ruste sig til og klare".