CBS bortviste uberettiget studerende i ni måneder for festinvitation med seksuelle referencer

Det var en overreaktion af CBS, da universitetet i 2019 bortviste seks studerende i ni måneder. Det konkluderer Ombudsmanden. Sanktionen mod de studerende faldt, fordi de i en festinvitation kom med en række sexistiske antydninger.

Festinvitationen blev lagt på Facebook 12. september 2019 og fik hurtigt medieomtale. Den 17. september ændrede de studerende ordlyden i opslaget for at fastslå, at festen ikke var tilknyttet CBS. Den 1. oktober sendte CBS høringsbreve til de seks studerende grundet formodet overtrædelse af ordensreglerne. Foto: CBS

"Så piger – find den mest nedringede trøje, korteste nederdel eller mest tætsiddende kjole frem, så I kan lege med alle drengene på klubben".

Sådan lød det blandt andet i en facebookinvitation til en såkaldt 'Slutty Fall-Break'-fest i København for CBS-studerende, herunder for en ny årgang, der netop havde afsluttet deres introforløb. 

Invitationen førte til, at seks CBS-studerende bag invitationen blev bortvist fra CBS i ni måneder. Det klagede de over til Styrelsen for Forskning og Uddannelse, der dog ikke fandt grund til at gå imod sanktionen fra CBS. 

Men nu har Ombudsmanden behandlet sagen, og han finder CBS' sanktion for voldsom, lyder det i udtalelsen, der er udgivet tirsdag.

"Jeg har forståelse for, at ledelsen på CBS fandt det nødvendigt at reagere på baggrund af invitationen. Men offentlige myndigheder skal handle proportionalt. En bortvisning over to eksamensperioder er meget indgribende for de studerende, og det var efter min opfattelse ikke berettiget i denne sag", lyder det fra Folketingets Ombudsmand, Niels Fenger.

Fest gav indtryk af at være forbundet med CBS 

CBS bortviste de studerende i 2019, fordi festen ikke var en del af uddannelsen, men ifølge universitetet gav indtryk af netop det. Invitationen var da også underskrevet 'Vejlederteamet' og adresseret til 'EB'ere', der henviser til studerende på bacheloruddannelsen i europæisk business på CBS.

Desuden vurderede CBS, at ordlyden i invitationen flere steder var i strid med universitetets regler. For eksempel stod der også følgende i invitationen:

"Fri bar mellem 22-22:30 – så drenge, gem kortet væk og få i stedet hældt en masse (gratis) alkohol på de piger, som I håber på at hive med hjem (eller toilettet, hvis det er det man er til.)"

Ombudsmanden fastslår, at invitationen kunne give indtryk af at være tilknyttet CBS, ligesom universitetet også mente. Han kritiserer heller ikke, at Styrelsen for Forskning og Uddannelse fandt, at CBS' ordensregler var overtrådt. 

Men reaktionen fra CBS burde have taget hensyn til, at der var tale om en privat arrangeret fest, at de studerende ikke forsøgte at få det til at ligne en CBS-fest, og at de studerende desuden præciserede dette, kort efter at invitationen blev sendt ud, lyder det.

CBS fastholder: Langt over grænsen

CBS har over for DR Nyheder oplyst, at universitetet tager Ombudsmandens udtalelse til efterretning. 

Universitetsdirektøren på CBS, Kirsten Winther Jørgensen, fortæller til B.T., at hun hæfter sig ved, at Ombudsmanden anerkender, at CBS reagerede på invitationen. Hun fastholder også, at invitationen var "langt over grænsen".

Ombudsmanden har i forbindelse med udtalelsen bedt Styrelsen for Forskning og Uddannelse om at forholde sig til, hvad udtalelsen giver styrelsen anledning til.

Korrekturlæst af Charlotte Boel