(St)ud ud i verden: Dagens ret: Frokost med statsstøtte
Thea Tukjær studerer pædagogisk filosofi på AU og tilbringer 3. semester på University of Oulu i Finland, hvor hun udforsker det finske uddannelsessystem. De studerende får statsstøttede måltider og har moderne pc’er til rådighed i lighedens navn. Som kontrast til det kommer flere af Thea Tukjærs internationale medstuderende fra lande, hvor fejlernærede elever og mangel på vand og elektricitet er de største uddannelsesproblemer.
Hvorfor har du valgt at tage på udveksling i Oulu?
Finland er kendt for sit gode uddannelsessystem, så jeg tænkte, at det var et oplagt land at tage til som pædagogisk kandidatstuderende. Desuden har jeg finske rødder, som jeg gerne ville udforske nærmere.
Hvad er den største forskel mellem at studere i Danmark og i Finland?
”Det er finnernes fokus på lighed og lige muligheder, som gennemsyrer uddannelsessystemet i en helt anden grad, end vi er vant til i Danmark. Gratis varm mad til frokost er en del af systemet helt fra grundskolen, og på universitetet tilbyder kantinen en varm ret, salat, en drikkevare og op til fire stykker valgfrit brød til de studerende for omkring 20 kroner. Hver dag er der flere retter at vælge imellem, også vegetariske, og det er finansieret ved hjælp af statsstøtte.”
”Det samme gælder computere. Universitetet er fuld af moderne og opdaterede stationære pc’er – og de studerende bruger dem faktisk. I starten var jeg forvirret over det. Når Finland er førende inden for it-teknologi, hvorfor bruger de studerende så universitetets stationære pc'er? Men så slog det mig, at det måske netop er en af årsagerne til, at Finland er førende inden for området.”
”I Danmark bryster vi os af høj lighed, men hvis nogen foreslår obligatorisk madordning i folkeskolen, bliver argumentet som regel slået ned af hensyn til individets personlige valg og frihed. Som også er værdifulde idealer, men det er interessant at opleve et system, som satser så benhårdt på lighedsdimensionen.”
Solnedgang over Den Botniske Bugt. Foto: Privat.
Hvad er det fedeste ved at være på udveksling?
”At møde studerende fra andre steder i verden og på den måde udvide sin horisont. Der er studerende fra hele verden repræsenteret i min undervisning. Når man diskuterer uddannelseskvalitet, og ens klassekammeraters udgangspunkt er, at skoler i deres hjemlande mangler vand og elektricitet, og at eleverne er fejlernærede, giver det nogle helt nye perspektiver på ens egen virkelighed. Og som studerende ved DPU er det jo også bare spændende at opleve et andet lands uddannelsessystem indefra.”
Oulu ligger cirka 200 km syd for polarcirklen, så sne og efterårsfarver kan opleves samtidig. Foto: Privat.
Hvad er det sværeste ved at være på udveksling?
At skulle begynde forfra og opbygge alle relationer fra scratch. Men selvom det er hårdt, er det også utroligt givende og helt sikkert en af de vigtigste måder, hvorpå et udvekslingsophold udvikler én som menneske.
International Halloween-fest. Her er Ukraine, USA, Canada, Australien, Japan, Iran, Danmark og New Zealand repræsenteret. Thea Tukjær (nr. 3 fra højre) er klædt ud som dansker. Foto: Kimberly Wu.
Har du et godt råd til andre studerende, der gerne vil læse i udlandet?
Spring ud i det og tag afsted! Lad være med at have for specifikke forventninger til, hvordan det kommer til at være – du vil forhåbentlig blive overrasket over en masse ting alligevel. Du kommer til at lære en hel masse, men muligvis ikke det, du havde forestillet dig. Selvom det er fristende at hænge ud med de andre danskere, hvis der da er nogen, så sørg for at møde en masse forskellige mennesker. Du skal nok få venner alligevel.