Dansk Nobelprismodtagers råd til unge forskere: Du skal fejle, og så skal du rejse dig og søge hævn

Nobelprismodtager i kemi Morten Meldal fra Københavns Universitet holdt onsdag foredrag for yngre forskere på Aarhus Universitet. Her kaldte han sin forskning – som gav ham en Nobelpris – for simpel og gav råd til yngre forskere om, hvordan man finder sin vej. Skift retning, når det, du laver, bliver kedeligt, og vær klar til at fejle, lød det fra Meldal.

Nobelpristager Morten Meldal, der er professor i kemi ved Københavns Universitet, signerer det periodiske system efter sit oplæg for yngre forskere på Aarhus Universitet onsdag. Foto: Foto: Jens Hartmann Schmidt/AU Foto.

Det er ikke hver dag, en dansk Nobelprismodtager besøger Aarhus Universitet. Faktisk skulle man før onsdag tilbage til 1997, hvor AU’s egen professor Jens Christian Skou modtog Nobelprisen i kemi for sin beskrivelse af natrium-kalium-pumpen. Men denne onsdag, 26 år senere, besøgte den danske Nobelprismodtager i kemi i 2022, Morten Meldal, universitetet for blandt andet at fortælle om sin forskerkarriere og for at dele sine bedste råd med universitetets yngre forskere.

Nobelprisen har ændret hans liv, fortalte Meldal. Men han understregede også, at han aldrig har forsket med målet om at lave noget stort, der ville modtage en Nobelpris. For store forskningsresultater er ikke noget, man leder efter; det er noget, der sker, når man gennem nysgerrighed, observation og søgen pludselig finder noget, der er stort, var budskabet.

”Alle forskere mener, at de er i gang med noget stort. Men du ved aldrig, om det bliver det. Hvis du fra dag ét ved, det bliver stort, så er det nok ikke nyt”, sagde Morten Meldal.

Meldal modtog Nobelprisen for sin forskning i klik-kemi, der stammer tilbage fra begyndelsen af 00’erne. Faktisk var hans gennembrud med klik-kemien i 2001, som han lavede sammen med sin ph.d.-studerende Christian W. Tornøe, et ”simpelt fund”.

”Denne Nobelpris blev faktisk givet for at lave noget simpelt fremfor komplekst”, sagde Morten Meldal.

Intuition, mod og fantasi vigtigere end regulær viden

På projektorvisningen bag Morten Meldal i Aulaen på AU stod en hel del punkter, der ifølge Meldal er vigtigere for en ung forsker end reel viden om et emne. For eksempel evnen til at observere og samarbejde.

”Når du leder efter de vigtige egenskaber hos yngre forskere, blev det vigtige førhen set som forskerens regulære viden. Hvor meget ved du egentlig om det her? Men det er ikke så vigtigt længere. Du kan søge alt frem på internettet på 20 sekunder. Det vigtige er derimod, at du har intuition, mod og evnen til at bruge din fantasi”, fortalte Morten Meldal.

”Det er det, jeg leder efter. Selvfølgelig leder jeg også efter viden, men det handler om, at du kan bruge de her færdigheder til at udfolde din forskning”.

Meldal har selv afsøgt forskellige forskningsfelter i sin karriere og har både forsket på DTU, Cambridge University og KU. Vejen til resultater er ikke en lige vej.

”Der er mange forskellige former for sving og problemer på vejen. Du skal fejle og så rejse dig og komme tilbage og søge hævn”, sagde Meldal.  

Det kan være en god idé at skifte retning, når du begynder at finde dit stof kedeligt, lød det fra den danske Nobelprismodtager.

”Det er individuelt og relateret til, hvilke muligheder du får. Men når det bliver kedeligt, er det et godt tidspunkt at skifte, for det betyder, at du ikke er engageret i det. Hvis det ikke længere begejstrer dig, er det et godt tidspunkt at finde et nyt område, hvor du er nødt til at tvinge dig selv til at lære nyt”, sagde Morten Meldal.

Derfor rådede han også de fremmødte til at søge ud af deres comfort zone.

"Bliv ikke fanget i det samme. Det er et godt råd fuldstændig at ændre dit forskningsfelt en gang imellem. Du kan bringe din viden fra det ene felt til det andet – det er kraftfuldt"

”Bliv ikke fanget i det samme. Det er et godt råd fuldstændig at ændre dit forskningsfelt en gang imellem. Du kan bringe din viden fra det ene felt til det andet – det er kraftfuldt”, sagde Morten Meldal.

Genklang hos publikum

Det var noget, der gav genklang blandt publikum. Blandt andre hos Tabata Bergonci, som kunne genkende lige netop de råd. Hun er postdoc i molekylær biologi på Institut for Retsmedicin på AU.

”Jeg bed mærke i det, han sagde, med at du nogle gange er nødt til at ændre dit felt en lille smule. For jeg har nogle gange gjort det uden at være sikker i det, fordi de fleste forskere holder på deres område og gør det hele deres liv. Så det var rart at høre, at det ikke er skørt at gøre,” siger Tabata Bergonci.

Hun arbejder sågar selv med klik-kemi i sin daglige forskning, og derfor satte hun pris på at høre fra en, der har opnået en Nobelpris på området.

”Det er ikke hver dag, vi har muligheden for at høre en Nobelprisvinder holde oplæg. Det var interessant at høre om hans opdagelser, der ledte til prisen. Jeg arbejder en smule med klik-kemi i mit daglige arbejde, så det var fedt at se ham, der faktisk opdagede det, og høre om hans vej som forsker,” siger Tabata Bergonci.  

Gymnasiestuderende med håb om forskerfremtid

Det var ikke kun AU-forskere, der var mødt op i Aulaen for at opleve Morten Meldal. Også et hold fra 2.g på Aarhus Statsgymnasium med studieretningen matematik og fysik var mødt op. Deres kemilærer havde set en god mulighed for at give sine elever en særlig oplevelse. Det fortalte en af eleverne, 17-årige Jon Carlsen, der godt kunne tænke sig at gå i samme retning som Morten Meldal.

”Alt det her med det naturvidenskabelige synes jeg er helt vildt interessant, for det er åbenlyst den måde, man udvikler verden på i fremtiden. Jeg er 2.g’er, så jeg forstod ikke meget af det, han fortalte om klik-kemi og feltets anvendelse. Men jeg forstod vigtigheden af, at vi har den her grundlæggende research på de her mere avancerede metoder,” siger Jon Carlsen.

YES?! Oh, hello …

Undervejs var der også tid til at høre finurlige anekdoter fra Morten Meldals oplevelser i Nobelprisugen og månederne, der fulgte. Der er nemlig ikke bare tale om én dag i Stockholm, men en hel uge med aktiviteter, og derefter handler en hel del om Nobelprisen for den givne forsker i lang tid efter.

Meldal fortalte, hvordan man reelt ikke modtager Nobelmedaljen, når det ser ud, som om komitéen overrækker den på scenen under ceremonien. Medaljen får man først senere i Nobelprisugen, så man er sikker på, den ikke bliver glemt et sted. Han huskede også tilbage på ugen, inden han fik opkaldet fra den svenske Nobelkomité. Her var han så mange gange blevet ringet op af et svensk firma, der ville sælge ham noget, at han ved komitéens opkald greb røret i en brysk tone og sagde ”YES?!” i den tro, at det endnu engang var en sælger i røret. I stedet var det et opkald, der ændrede hans liv.

Korrekturlæst af Charlotte Boel