DEBAT: Har du en idé til bæredygtig fødevareproduktion? Så leder andre studerende efter dig
De tre studerende Ann D. Bjerregaard, Thomas Ehlers og Asbjørn Hven opfordrer i dette debatindlæg studerende til at melde sig i AU’s food entrepreneurship hub (eHub). For der kan studerende få hjælp til at gøre en bæredygtig idé til en forretning.
Synes du, at der er alt for meget plastik forbundet med salget af vores dagligvarer? Mener du, at det er spild af mad, at de grimmeste frugter frasorteres og kasseres i stedet for at blive solgt? Har du lyst til at ændre på dette, men ved ikke, hvor du skal starte?
Vi er tre studerende fra henholdsvis engelsk, filosofi og teologi, der i dette semester er tilknyttet projektet Food eHub i et praktikforløb. Det har fået os til at spekulere over, hvordan vi bedst får andre studerende på AU til at tage del i kampen mod de fødevare-udfordringer, kloden står overfor. Vi nåede frem til, at første skridt må være at skabe opmærksomhed om problemstillingerne.
Du har måske allerede hørt om Den Grønne Studenterbevægelse, der sidste semester konstituerede en afdeling i Aarhus, eller ’Sammen vender vi strømmen’, som for nylig lavede en happening, hvor de uddelte overskudsmad til de studerende ved Nobelparken for at gøre opmærksom på problemerne med madspild.
Der er brug for initiativer som disse, hvis vi skal skabe nok opmærksomhed, inspiration og nytænkning til at vende udviklingen. Det er i denne sammenhæng, at Food eHub kommer ind i billedet.
Food eHub er dit springbræt
Food eHub blev startet af Institut forFødevarer ved Aarhus Universitet og har til formål at hjælpe studerende med at søsætte nytænkende løsninger på problemerne med bæredygtighed og fødevareproduktion. Her hjælpes studerende i gang med at starte deres egen virksomhed, blandt andet gennem inspirationsworkshops. Siden er projektet blevet åbnet op for alle fakulteter, da forskningsinstituttet vurderede, at der er brug for nye idéer, nye fagligheder – og tværfagligheder – hvis vi virkelig skal rykke.
Det er efterhånden blevet klart, at nye løsninger og produkter har bedre muligheder for at komme frem i små virksomheder, da de store, etablerede koncerner typisk er for fastlåste og ’magelige’, om man vil. Her har opstartsfirmaer meget mere energi, virkelyst og fleksibilitet i forhold til forandring og nytænkning.
Som studerende kender vi kun alt for godt til, hvordan hverdagen kan virke proppet og læsetung, men det ene skal jo ikke udelukke det andet, så har du en idé til et bæredygtigt løsningsforslag? Super! Så skal du da skrive til Food eHub og brainstorme videre med de tilknyttede mentorer eller møde op til en af deres workshops. For alle løsningsforslag starter først og fremmest med en dialog.
Af Asbjørn Hven (t.v.), Ann D. Bjerregaard og Thomas Ehlers.
Læs mere omFood eHub her.