Dekan vil fusionere to institutter - bestyrelsen tager stilling i næste uge

Dekan Allan Flyvbjerg fra Health vil fusionere Institut for Odontologi og Skolen for Klinikassistenter, Tandplejere og kliniske Tandteknikere (SKT). Bestyrelsen vender tomlen op eller ned til fusionen allerede onsdag 17. juni.

Foto: Jesper Rais.

Dekan Allan Flyvbjerg ser en betydelig synergieffekt i at lægge Institut for Odontologi og Skolen for Klinikassistenter, Tandplejere og kliniske Tandteknikere (SKT) sammen.

”Et samlet institut vil rumme alle tandfaglige uddannelser. Og derfor vil der være basis for at fremme forskning i forebyggelse og behandling af tandsygdomme. ”  

Dekanen vil gerne ramme en pæl igennem, at fusionen er et forsøg på at spare yderligere på instituttet og SKT.  

”Men når det så er sagt, så er der ingen tvivl om, at vi kan få mere for pengene ved at fusionere. Blandt andet ved en bedre koordinering og udnyttelse af eksisterende udstyr.” 

 

Fakta

 

  • SKT har institutlignende status og uddanner klinikassistenter, tandteknikere og tandplejere, der er henholdsvis en erhvervsuddannelse, en kort og en mellemlang videregående uddannelse. Skolen tæller ca. 60 ansatte og 300 studerende.
  • Institut for Odontologi uddanner tandlæger på bachelor- og kandidatuddannelsen i odontologi. Instituttet har ca. 300 ansatte, ca. 300 tandlægestuderende og 15 under specialistuddannelse.

 

De ansatte på institut og skole er blevet bedt om at overveje fordele og ulemper ved en fusion. Onsdag 10. juni fik Allan Flyvbjerg derfor en stak med 16 høringssvar fra blandt andre studienævn, ledelse, samarbejdsudvalg og Akademisk Råd på Health.

Medarbejdere på skolen og instituttet ser både fordele og ulemper ved forslaget.

Sammenfattende går tre overordnede aspekter igen i høringssvarene fra både institut og skole: Vi skal have god tid til overvejelser – og eventuelt gennemførelse – af en fusion. Vi skal kunne være trygge ved, at dette ikke er en spareøvelse, men at ledelsen derimod er indstillet på, at der skal tilføres ressourcer i forbindelse med en fusion. Og sidst, men ikke mindst, skal vi sikre plads til og respekt for de forskellige fagligheder og kulturer i et fusioneret institut.

For ja, SKT og Institut for Odontologi har tandfagligheden tilfælles. Men der er også væsentlige forskelle. Blandt andet er SKTs uddannelser henholdsvis erhvervsuddannelse, erhvervsakademiuddannelse og professionsbachelor, mens tandlægeuddannelsen på institut for Odontologi er en akademisk uddannelse på bachelor- og kandidatniveau.

Dekanen har forståelse for, at de ansatte ikke ønsker at haste en fusion igennem.

”Men der skal trods alt også være en vis dynamik og et vist momentum i processen.”

Peger på samme fordele

De ansatte på skolen og instituttet peger på nogle af de samme fordele ved en fusion i deres høringssvar.

For eksempel ser det lokale samarbejdsudvalg (LSU) på SKT gode muligheder for et tættere samarbejde mellem tandlægestuderende, tandplejerstuderende, klinisk tandteknikerstuderende og klinikassistentelever:

”Et fælles institut vil kunne fokusere på de studerendes og elevernes team-kompetencer, hvilket vil matche den faktiske praksis, de kommer til at virke i.”

Det Odontologiske Studienævn er inde på det samme i sit høringssvar, og peger på:

”Bedre muligheder for i den kliniske undervisning at imitere samarbejdet i det professionelle behandlerteam, hvor tandlæger, tandplejere, tandteknikere og klinikassistenter interagerer.”

LSU på Institut for Odontologi forudser flere fordele for undervisningen generelt, blandt andet at det ”kan blive en styrkelse for SKT at blive koblet direkte op på de faglige ”stam”-afdelinger.” Og at ”de odontologiske kandidater vil have fordel af at få opgraderet fx pædagogiske kompetencer, som SKT kan tilbyde.” 

Frygter frafald og medarbejderflugt

Derimod er det ikke de samme ulemper, man hæfter sig ved på henholdsvis institut og skole.

LSU på SKT frygter, at en fusion og den deraf følgende turbulens vil kunne føre til frafald på uddannelserne især taget i betragtning, at alle skolens uddannelser de seneste år har været igennem større omlægninger. Men også fastholdelse af medarbejdere kan blive et problem, hvis ikke SKT’s åbne og anerkendende kultur bevares efter en fusion.

”Hvis medarbejderne mistrives eller ikke føler sig respektfuldt mødt i hele huset, er der stor risiko for, at uddannelserne kan miste en del af den kvalificerede medarbejderstab,” skriver SKT’s LSU i sit høringssvar.

Ifølge SKT Skoleforum ser de studerende ikke rationalet i en sammenlægning, og frygter at en sammenlægning vil forringe deres studie. Dog peger de på, at en fusion vil kunne styrke det sociale fælleskab, og at adgang til fælles faciliteter kan være en gevinst.

Bekymret for det faglige niveau

På Institut for Odontologi er medarbejderne og de studerende især bekymret for kvaliteten af forskningen og den forskningsbaserede undervisning, hvis sammenlægningen med SKT bliver en realitet.

”Der kan være en risiko for en kvalitetssænkning af niveauer på de højest profilerede uddannelser,” skriver instituttets LSU i sit høringssvar.

Også Det Odontologiske Studienævn og Akademisk Råd på Health peger på risikoen for, at det akademiske og forskningsmæssige niveau på tandlægeuddannelsen sænkes ved en sammenlægning.

Selvom en fusion med SKT kan åbne nye og bredere forskningsmuligheder, understreger flere af de akademiske medarbejdere på Institut for Odontologi, at det under ingen omstændigheder må ske på bekostning af de eksisterende forskningsområder, hvor der ifølge medarbejderne allerede er skåret ind til benet.

Ledelse forholder sig afventende

Allan Flyvbjergs forslag kommer på et tidspunkt, hvor stillingen som skoleleder på SKT er ledig, og hvor den nuværende institutleder på Institut for Odontologi Ellen Frandsen Lau fratræder 1. august. Og det er ifølge dekanen anledningen til, at fusionen bringes på banen netop nu.

Begge institutledelser forholder sig afventende i forhold til at tage stilling til en eventuel fusion.

SKT’s ledelse skriver i sit høringssvar: ”Et øget samarbejde mellem SKT og IO har indlysende fordele og kan på sigt styrke synergien mellem forskning og praksis (…).”

Men ledelsen indstiller, ”at der først igangsættes en fusion, når SKT’s og IO’s modenhed og resultater matcher hinanden.”

Fra Institut for Odontologis side lyder meldingen fra institutledelsen og fastansatte heltids-VIP, at man ikke kan tage stilling til, hvorvidt fusionen ønskes, før der foreligger et konkret forslag til fusionen.

Endvidere lyder det:

”Inden for de kommende år ser vi en række problemer med et større samarbejde – som indebærer større administrative, undervisnings- og forskningsmæssige omstillinger – på grund af, at personalestrukturer, ministerielle tilhørsforhold, studerendes/elevers niveauer og undervisningsforløb er forskellige.”

Fusion kan være en realitet ved årets udgang

Allerede onsdag 17. juni giver bestyrelsen enten rødt eller grønt lys til fusionen.  

”Derefter kommer jeg til at stå i spidsen for en inddragende proces. Jeg mener, vi skal prøve at blive færdige med at tegne kridtstregerne, så fusionen er en realitet inden udgangen af året. Derefter bliver det den nye leder, der skal stå for implementeringen, som nok vil strække sig over en to-tre år.” 

Læs alle høringssvar her.