Der var vild jubel i studiegruppen, da Mads vandt 'Den store bagedyst'

Mads Eg Andersen holdt det i månedsvis hemmeligt for sine venner på studiet, at han havde vundet 'Den store bagedyst' på DR1. Nu er sejrschampagnen drukket, og den kagekyndige molekylærbiologistuderende fra AU skal klare tre eksamener sideløbende med den store interesse fra omverdenen.

Vinder af 'Den store bagedyst', Mads Eg Andersen, med sit mesterværk fra finalen. Til daglig læser han molekylærbiologi på Aarhus Universitet. Foto: Privat

Sidste lørdag så 1,4 millioner danskere med, da finalen i 'Den store bagedyst' rullede over skærmen på DR1. En af dem var Mads Eg Andersen, der så finalen sammen med sin familie, kæreste og en håndfuld venner fra studiet hjemme i lejligheden i Aarhus.  

Den 24-årige molekylærbiologistuderende fra Aarhus Universitet har på tv hen over efteråret demonstreret, at hans fornemmelse for videnskab og molekyler også kan være handy i dessertkøkkenet. Som deltager i 'Den store bagedyst' har han gennem ni programmer rørt mousser og tempereret chokolade med så sikker hånd, at han fire gange i streg kunne iføre sig Mesterbager-forklædet.

Men så i finalen rystede han på hånden. En glace voldte besvær – og sejren kunne potentielt glide ham af hænde. Vennerne bed negle foran tv’et i stuen. Men Mads Eg Andersen afslørede intet og lod dem sidde på det yderste af sofaen til det sidste.  

”Finalen blev optaget den 3. juli, og det var kun min kæreste og min familie, der var med til finale-optagelserne, og som derfor vidste, at jeg vandt. Jeg har holdt sejren hemmelig for alle andre i næsten et halvt år, og jeg sagde heller ingenting i løbet af udsendelsen,” fortæller Mads Eg Andersen.

Foto: Privat

Vennerne gik amok

Men da vært Timm Vladimir med vindertrofæet i hånden proklamerede, at vinderen af 'Den store bagedyst 2020' var Mads, gik vennerne ellers amok i stuen.

”De var helt oppe at køre og råbte og skreg,” fortæller Mads Eg Andersen. 

”De vidste godt, at jeg er god til at bage, men de var overraskede over, at jeg er så god, at jeg kunne vinde bagedysten,” siger han. 

Hård uge efter finaleprogram

Siden finaleprogrammet rullede over skærmen, er der nu gået en god uges tid.

”Det har været en hård uge. Der har været meget fokus og mange ting at forholde sig til,” fortæller Mads Eg Andersen en tidlig tirsdag morgen med søvn på stemmen. 

Han har givet stribevis af interviews, medvirket i radio og tv og udviklet en opskrift på en julekage til fagbladet Danske Bioanalytikere.  

Og ved siden af det er der et studie, der skal passes. Under optagelserne, som fandt sted i løbet af otte uger i foråret, brugte han meget tid på at eksperimentere og forberede sig hjemme i køkkenet forud for hver optagelse. Og her blev studiet syltet lidt, men kun en smule.

”Jeg havde et bachelorfag på 20 ECTS, hvor jeg skulle skrive et projekt inden sommerferien. Det valgte jeg at aflevere blankt. Og så skrev jeg i stedet projektet i sommerferien som reeksamen. Jeg tog også til eksamen på et 10-pointsfag, lige inden program 5 blev optaget, og det gik heldigvis fint,” fortæller Mads Eg Andersen. 

Foto: Privat

Tilbage i hamsterhjulet

Og nu venter eksamenerne igen lige rundt om hjørnet.

”Jeg er efter sommerferien gået i gang med min kandidat og har nu tre eksamener, jeg skal have overstået. Så jeg er tilbage i hamsterhjulet igen,” siger han og indrømmer, at han ikke er helt så fokuseret i sin eksamenslæsning, som han ellers har for vane at være.

For det tikker ind med spændende tilbud, og nye døre åbner sig for ham. Men Mads Eg Andersens plan er fortsat at gøre sit studie færdig. 

”Min molekylærbiologiske baggrund er det, der er karakteristisk for mig. Og jeg tror, jeg kan bruge den baggrund til meget. Det giver noget ballast, og jeg føler, at jeg kan byde ind med nogle andre ting og noget viden i kraft af min uddannelse,” siger han. 

Nørder med teknikker

Mads Eg Andersen har også kunnet bruge noget af det, han har lært på studiet, i sin bagning.

”Jeg har brugt det i forhold til at finde litteratur om bagning, som jeg ikke tror, jeg ville have læst, hvis ikke jeg havde haft en molekylærbiologisk baggrund. Jeg har for eksempel læst om chokolades struktur for bedre at forstå teknikken omkring chokoladetemperering. Jeg har nørdet meget med teknikker – og er i det hele taget meget tro mod temperaturer og kan bedst lide at veje ingredienserne helt præcist af. Så jeg vil sige, at jeg har en mere videnskabelig tilgang til bagningen end mange andre.”

Vildt, hvad det kan åbne af døre

Ved siden af studierne håber han dog at kunne ”holde gang i gløderne”, som han formulerer det.

”Jeg vil gerne lave events og bagekurser og udvikle opskrifter. Men nu må vi se, hvad der byder sig af muligheder,” siger han. 

Mads Eg Andersen har dog også selv budt sig lidt til over for mejerigiganten Arla, der har en Research Development-afdeling i Aarhus, som han godt kunne se sig selv som en del af, når kandidaten er i hus. Den drøm har han diskret serveret i et par interviews. 

”Og så fik jeg en mail fra en af deres HR-medarbejdere, som tilbød mig et møde, hvor vi kunne tale lidt om, hvordan det er at arbejde hos Arla,” fortæller Mads Eg Andersen og tilføjer: 

”Det er vildt, hvad det kan åbne af døre at være med i bagedysten.”

Vil hellere bage komplicerede kager end julesmåkager

Men forude venter julen – og mon det kribler i mesterbageren efter at få mel mellem hænderne og julekager i ovnen? Eller er han omvendt lidt mættet oven på ti ugers intenst bageri på højt plan?

”Jeg tror ikke lige, det er mig, der kommer til at stå for julesmåkagerne i år. Men det er ikke, fordi jeg er træt af at bage, det er mere, fordi jeg mere er til de lidt større og komplicerede kager,” griner Mads Eg Andersen, der satser på, at hans mor fylder kagedåserne til jul. 

”Det er klart hende, jeg har min interesse for at bage fra,” fortæller han.