Det Kgl. Bibliotek kender sit publikum og holder søndagsåbent i eksamensperioden
Som led i en ny strategi med fokus på fordybelse og fællesskab skal Det Kgl. Bibliotek i Aarhus i år prøve noget helt nyt. Biblioteket holder nemlig ekstraordinært åbent de to første søndage i det nye år den 5. og 12. januar.
HVOR LIGGER DET KGL. BIBLIOTEK?
Victor Albecks Vej 1, 8000 Aarhus C
ÅBNINGSTIDER JUL OG NYTÅR
24.-29. december: Lukket
30. december: Åbent kl. 8-18 (kantinen er lukket)
31. december-1. januar: Lukket
Fra 2. januar: Biblioteket har åbent som normalt
5. og 12. januar: Ekstraordinært søndagsåbent
NORMALE ÅBNINGSTIDER
Mandag-fredag: kl. 8-18
Lørdag: kl. 10-16
Søndag: Lukket
Det er formentlig de færreste studerende, der ligefrem nyder eksamensperioden. Helligdage i pensumlisten og notesark på 50+ sider kan tage pusten fra selv den mest flittige studerende. Der findes mange metoder, tips og tricks til at gøre oplæsningen og eksamensperioden mere håndgribelig. En af dem er at udføre sin oplæsning, opgaveskrivning og udenadslære andre steder end i egne ydmyge gemakker. Her kommer læsesale, grupperum og studiepladser på campus in handy. For så er det lettere at call it a day, når først man forlader pladsen, og cykelturen hjem fra campus kan rense hovedet for eksamensgrublerier, matematiske formler og litteraturhenvisninger. Det er i hvert fald undertegnedes erfaring, og det lader til, at andre har benyttet samme strategi.
”Sidste januar oplevede jeg, at mange ikke kunne finde plads, og det syntes jeg var så ærgerligt. Derfor har vi forsøgt at udvide åbningstiderne,” siger Gitte Pedersen Friis Amstrup, der er afdelingsleder på Det Kgl. Bibliotek i Aarhus.
Bibliotekets studiefaciliteter er i forvejen et populært tilflugtssted i ugens resterende dage, og særligt i eksamensperioden kan der være rift om siddepladserne i den store og æstetiske læsesal.
Til kamp mod ensomhed og mistrivsel
Eksamensoplæsningen kan for nogle være en ensom affære med lange timer alene med hovedet dybt begravet i bøgerne.
”Det er et forsøg på at få mere fokus på trivsel, og vi har som kulturinstitution et ansvar – specielt over for de studerende – og derfor vil vi gerne bidrage til at forebygge mistrivsel blandt de studerende,” siger Gitte Pedersen Friis Amstrup.
De to åbne søndage er et led i en ny og større strategi, som Det Kgl. Bibliotek i Aarhus har lagt. Her ønsker biblioteket at have fokus på at skabe et rum for fordybelse og fællesskab, som ikke kun er reduceret til faglige tiltag, selvom de ligger i Universitetsparken.
”Vi arbejder for tiden meget med den gode pause – eller brainbreaks, som de også kaldes. Vi har sat nogle forskellige aktiviteter i værk rundt på bibliotekerne, hvor de studerende har kunnet få sig en pause fra studiegruppearbejdet eller eksamenslæsningen. Det har været ret populært her i julen,” siger Gitte Pedersen Friis Amstrup.
På AU Library på Bartholins Allé har der blandt andet været mulighed for at få sig et brainbreak ved at lave julepynt og gå på jagt efter chokolade, som bibliotekets personale har gemt blandt bogreoler og printere.
”Biblioteket er ikke kun et fagligt rum og ikke kun en kulturinstitution. Det kan noget andet. Det er også et rum, hvor man kan arbejde og sidde for sig selv, uden at det ser mærkeligt ud,” siger Gitte Pedersen Friis Amstrup.
Mød en studievejleder
Biblioteket har åbent de to første søndage klokken 10-16, hvor kantinen vil tilbyde et varmt måltid til kun 25 kroner samt lidt kage til den søde tand. Mellem klokken 13.00 og 15.00 vil der desuden være mulighed for at tale med en studievejleder fra Studievejledningen på AU, og du vil også kunne høre mere om AU Studypedia.
”Det er ikke altid, de studerende ved, hvad de ikke ved, så det er vigtigt, at vi prøver at give dem den rette vejledning til eksamen og til generel informationssøgning,” siger Gitte Pedersen Friis Amstrup og fortsætter:
”Vi håber, at mange har lyst til at komme og bruge vores faciliteter søndag den 5. januar,” siger Gitte Pedersen Friis Amstrup, der samtidig løfter sløret en anelse for, hvad Det Kgl. Bibliotek i Aarhus har i støbeskeen for det kommende år:
”Lige nu går der håndværkere rundt i Bogtårnet. Vi arbejder på et endnu rarere studiemiljø,” siger Gitte Pedersen Friis Amstrup.
Korrekturlæst af Charlotte Boel