Elitesejleren Anne-Marie Rindom er OL-favorit og studerende på AU, og så har hun det bedst med at have én bold i luften ad gangen

Skal man ligge i den absolutte top inden for sin sport i ti år og samtidig tage en kandidat i idræt, så er målsætning og fokus altafgørende. Den AU-studerende elitesejler Anne-Marie Rindom er i disse dage i Japan for at deltage i sit tredje OL, denne gang som en af favoritterne til at tage en medalje. Et par dage inden afrejsen fortalte hun om, hvordan man får et studie og en international sportskarriere til at hænge sammen - også når corona hælder både plan A og B i vasken.

Anne-Marie Rindom er med til OL for tredje gang i karrieren. Når hun kommer hjem skal hun færdiggøre sin kandidat i idræt. Foto: Asger Søndergaard Nielsen.

Blå bog Anne-Marie Rindom og Laser Radial

-Født 14. juni 1991.
-Begyndte sin karriere i Horsens sejlklub som syvårig.
-OL i London i 2012 (13 plads) og OL i Rio de Janeiro 2016 (Bronze)
-VM-guld i 2015 og 2019
-VM-sølv i 2018
-EM-guld i 2019
-EM-sølv 2017

Laser Radial båden
-Længde: 423 cm
-Bredde: 137 cm
-Vægt: 59 kg
-Sejlareal: 5,75 m2
-Besætning: En person

Anne-Marie Rindom kravler rundt ovenpå en stor gummibåd og to mindre både, som er stablet på toppen af en trailer. Traileren står parkeret udenfor Aarhus Internationale Sejlsportscenter på Aarhus Ø. For et par dage siden kom hun hjem fra træningslejr i Sverige, og nu skal bådene pakkes ud og gøres klar til dagens træningspas ude i Aarhusbugten. Det er den 5. juli, og om fem dage rejser hun mod Japan for at deltage i sit tredje OL.

Hun kravler ned af de stablede både og viser vej gennem det kæmpestore Sejlsportscenter, der er fyldt med farverige sejl, høje master og et væld af forskellige bådtyper til en bænk på den anden side af bygningen.

Her med ryggen til Sejlsportscentret og bugten foran sig har hun mellem udpakningen og dagens klokken 12 træning fundet tid til tage en snak om sin karriere og sit studie, og hvordan de to ting hænger sammen.

Anne-Marie Rindom læser nemlig idræt på Aarhus Universitet, men hun er ikke en helt almindelig studerende. Hun har vundet medaljer ved enten EM, VM eller OL hvert eneste år siden 2015 i bådtypen Laser Radial. Flere gange har hun været verdensmester, og nu er hendes tredje OL netop gået i gang. Hun er en af favoritterne til at tage en medalje med hjem til Danmark, når hun skal konkurrere mod resten af OL-feltet. Men som sagt er Anne-Marie Rindom andet end professionel sejler, der har været i den absolutte verdensklasse de sidste mange år. For mange kan det være en stor nok udfordring at komme igennem et studie på universitetet, men Anne-Marie Rindom balancerer det samtidig med en enorm succesfuld sportskarriere. Den kombination kræver en rigtig god plan og et skarpt fokus.

Corona og aflyst OL

Da Omnibus taler med Anne-Marie Rindom, er der fem dage til, at hun drager mod Japan for at deltage i OL, men selvom hun har været til OL to gange før, er spændingen ikke mindre, og i år er alt anderledes med restriktioner, karantæne og coronapas.

”Jeg er nok lidt stresset, fordi der så mange ting, der skal ordnes, inden vi skal afsted og på grund af corona, er der ekstra mange ting. Jeg vil rigtig gerne afsted nu. Det har virkelig været længe undervejs, og det tog jo lige et år længere. Det har været rigtig hårdt. Vi har tænkt tingene igennem en million gange, og nu er vi bare klar til at vise, hvad vi kan,” siger Anne-Marie Rindom.

OL blev aflyst i 2020, da coronavirussen satte hele verden i stå. For mange betød det hjemmearbejde og andre besværlige omstruktureringer, men for OL-atleterne betød det, at tidspunktet for formens højdepunkt og kulminationen på fire års træning pludselig blev udsat på ubestemt tid.  

Anne-Marie Rindom var på træningslejr på Mallorca og snart færdig med fire års forberedelse, da Udenrigsministeriet kaldte alle danskere hjem i begyndelsen af foråret 2020. Hurtigt fik hun lavet sin lejlighed hjemme i Danmark om til et træningsrum for at holde formen ved lige, men da OL blev aflyst, røg den oprindelige plan i vasken, og pludselig var der ikke længere et mål i sigte. Det var en mavepuster for Anne-Marie Rindom.

”Jeg kan ikke lide ikke at have et mål. Det er bare lidt vagt for mig. Det er rart at have et mål med dagen, så man ikke bare er,” siger hun.

Ifølge hende selv er det en følelse, der opstår, når man i mange år har været så målrettet, som hun har været, men hun mener også, at det er sundt at have et mål at arbejde henimod, uanset om det er sportsligt eller ej.

Ikke mange måneder senere blev det foreslået, at OL blev udskudt til 2021. En god nyhed, men på det tidspunkt var motivationen ramt.

”Midt i maj tænkte jeg, at der er godt nok langt til OL nu. Hvordan skal jeg motivere mig selv et helt år mere på det her niveau,” siger Anne-Marie Rindom.

Her kom hendes studie til hjælp. Anne-Marie Rindom er studerende gennem AU Elitesport, der er et tilbud for atleter, der studerer på AU og samtidig dyrker elitesport på højeste nationale eller internationale niveau. AU Elitesport hjælper blandt andet med at rådgive og tilrettelægge studieplaner for de studerende. Det hjalp de også Anne-Marie Rindom med, da OL blev aflyst, og motivationen faldt.

”Jeg havde ikke tilmeldt mig fag på grund af OL, og det var bare rigtig ærgerligt, når det ikke blev til noget. Midt i april fik jeg tilmeldt mig faget muskel fysiologi. Jeg var virkelig taknemmelig for at kunne have et andet mål at sætte mig for. Så fokuserede jeg på studierne. Det gjorde, at tiden gik lidt hurtigere,” siger Anne-Marie Rindom.

En bold i luften

Muligheden for at kunne tage pauser og tilmelde sig fag, når der er plads i kalenderen, er afgørende for, at Anne-Marie Rindom kan læse, samtidig med at hun præsterer i sin sportsgren. AU Elitesport er en stor kilde til, at det kan lade sig gøre. Fleksible undervisere og flinke medstuderende har også være med til at gøre det nemmere, men det kræver især meget af Anne-Marie Rindom selv.

”Det kræver, at jeg er god til at planlægge min tid, og så har jeg nok også været meget god til at være fokuseret. Når jeg er hjemme og har tid til at læse, så er det bare all in på det,” siger hun.

At kunne holde fokus er en hel central disciplin for Anne-Marie Rindom. Hun skal mestre det på vandet midt i sejladsen, når vinden skifter og presset er allerstørst, men hun skal også kunne bevare fokus, når hun sidder med næsen i en bog.

”Det er noget, jeg arbejder med konstant. Det er ikke noget, hvor man bare kan sige: ’Nu kan jeg det’ og så sætte flueben. Vi arbejder rigtig meget med det i min mentaltræning. Mange siger, at det er godt at kunne have mange bolde i luften. Hvorfor er det man skal være god til det,” spørger hun og fortsætter:

”Det er da ikke særligt fedt. Så har du fokus på fem bolde på en gang. Det er da federe at tage en bold og så holde fuldt fokus på den, og når jeg er færdig, ligger jeg bolden ned og tager den næste bold og har fokus på den,” siger hun og holder en imaginær bold i hånden, så man kan se OL-ringene, der er tatoveret på hendes underarm. 

Når planen må ændres, gør det ondt

Når der kun skal være en bold i luften ad gangen, tager tingene lidt længere tid. Det har resulteret i, at Anne-Marie Rindoms studie har strakt sig over en længere periode end de fleste andres. Hun startede på idræt i 2013 og fik sin bachelor i 2018, men som hun selv siger, så var der også lige et OL i midten. Op til OL i Rio de Janeiro i 2016 tog hun et års pause fra studiet med det resultat, at hun vandt en bronzemedalje.

Andre gange er planerne ikke gået op, og så bliver det svært. I foråret 2018 var der VM på hjemmebane i Aarhusbugten, og Anne-Marie Rindom havde også planlagt at aflevere sin bachelor samme semester, men det var én bold for meget i luften.

”Jeg kunne ikke nå at aflevere inden VM, så jeg vidste, at hvis jeg afleverede en bacheloropgave, ville det ikke blive særligt godt, og samtidig ville jeg måske ikke kunne præstere til VM. Begge ting ville blive dårligt.”

Hun blev nødt til at ændre planen og udskyde bacheloren, hvilket også ville skubbe planen efter sommerferien.

”Der er nogle svære beslutninger en gang imellem, når man ikke føler, at man kan leve op til planen. Når jeg først har en plan og ikke holder den, er det ikke så fedt,” siger hun og fortsætter:

”Jeg er meget målbevidst, og jeg knokler, alt hvad jeg overhovedet kan for at nå de mål, jeg sætter. Det er en følelse af fiasko, man får inde i sig selv, når man ikke holder planen og ikke når det, man har sat sig for.”

Men beslutningen om at udskyde var den rigtige. Det betød, at hun fik en bronzemedalje til VM på hjemmebane og efter sommeren, bestod hun også sin bachelor.

”Det var et supergodt valg,” siger Anne-Marie Rindom.

Giver motivation

Selvom det nogle gange er besværligt at koble en karriere med et studie, så har det også sine fordele. For Anne-Marie Rindom er der den klare fordel, at idrætsstudiet lærer hende en masse, hun kan bruge i sin træning, men det kaster også noget positivt af sig på en anden måde. For hun ved godt, at hun ikke for altid kan være i toppen af verdenseliten.

”Man ved jo aldrig, om man bliver skadet, og sporten stopper også på et tidspunkt, så at jeg tager en uddannelse ved siden af, giver mig noget ro, og jeg er vildt glad for at lære noget,” siger hun.

Samtidig med at studiet bygger noget at falde tilbage på, skaber det en afveksling i Anne-Marie Rindoms liv, som har stor betydning.

”Jeg ved, at i de perioder, hvor jeg ikke træner meget, har jeg skole at give den gas med, og når jeg så har læst og været til eksaminer, så er jeg bare klar til at give den gas i træningen. Når jeg er færdig med OL nu her, glæder jeg mig rigtig meget til at komme tilbage og læse. Jeg tror, det er godt at have begge ting. Det motiverer mig,” siger hun.

Vinden skifter

2019 var et ekstremt succesfuldt år for Anne-Marie Rindom. Her vandt hun både EM- og VM-guld, og hun blev som første dansker nogensinde kåret som World Sailor of the Year. Så kom 2020, og alt blev vendt på hovedet på grund af corona. 

”I 2020 måtte vi skrotte både plan A og B, så vi endte med at gå med plan C. Det var et år, hvor vi blev nødt til at være enormt omstillingsparate,” siger hun.

Heldigvis for Anne-Marie Rindom, er det at være omstillingsparat, noget hun praktiserer i høj grad gennem sin sport. Det er et grundvilkår, når man sejler, at man skal kunne omstille sig, hvis vinden pludselig skifter retning, lægger sig helt eller tager til i styrke, og selv i det meget ramponerede 2020 formåede hun at vinde en EM-sølvmedalje i september.

”Vi kan vente i flere timer på vinden, og så pludselig skal man præstere. Jeg synes, at det har hjulpet med at håndtere coronasituationen. Jeg har i hvert fald prøvet at bruge det til min fordel, at jeg er omstillingsparat og kan håndtere, hvis der kommer en ny situation. Dem, der er gode til det, kommer bedre ud af coronasituationen, tror jeg. Jeg synes, at vi sejlere har tacklet det godt,” siger hun.

Klar til at lette

Men nu synes Anne-Marie Rindom, at hun har ventet længe nok. Den 25. juli starter første sejlads for Laser Radial feltet, og det er med Anne-Marie Rindom som en af de største favoritter. Det lægger et pres på hendes skuldre, som godt kan være overvældende og stressende. Hun tror selv på, at hun kan være med i kampen om placeringerne helt i top, men spændingen lurer under overfladen, og det er godt.

”Hvis jeg vidste, at jeg gik til OL og var sikker på en medalje, så var det ikke lige så spændende. Når jeg mærker spændingen, er det fordi, det betyder noget for mig, og fordi jeg ved, at jeg skal gøre mit bedste, ellers tager en anden pladsen. Det rush, konkurrencen giver mig, er megafedt. Det elsker jeg.”

På den anden side giver de mange års erfaring også en evne til at anskue det hele lidt fra oven.

”Jeg har kæmpet i 12 år for at være i den position, jeg er i nu, så jeg prøver at være taknemmelig for, at jeg rent faktisk er det sted, jeg har ønsket at være hele min karriere. Jeg prøver også at nyde det,” siger hun.

Klokken nærmer sig 12 og dagens træning ude i bugten, og Anne-Marie Rindom sidder lidt uroligt på bænken foran Sejlsportscentret, når hun taler om OL og de kommende uger. Fem års forberedelse skal snart forløses.

”Jeg er klar til, at starten skal gå. Der føler jeg mig i mit es. Så er vi i gang, og den følelse kan jeg rigtig godt lide. Lige nu kan jeg mærke, at jeg glæder mig til at komme ind i flyet på lørdag og komme afsted,” siger hun.

Anne-Marie Rindom sejler første gang på søndag den 25. juli klokken 05. dansk tid.