Omnibus prik

En dag som ruller: 38 AU-studerende overtog undervisningen af 1.100 gymnasieelever på Viborg Katedralskole

38 studerende fra Det Rullende Universitet på Aarhus Universitet overtog tirsdag undervisningen på Viborg Katedralskole og gav gymnasieleverne en forsmag på livet som universitetsstuderende både fagligt, socialt og praktisk – og helt uden sugar coating.

Det Rullende Universitet har besøgt gymnasier i Jylland siden 2010. De besøger i øjeblikket cirka 15 gymnasier om året. Foto: Roar Lava Paaske

De mange “rullere”, som de studerende ansat ved Det Rullende Universitet kalder sig, skal finde deres indre A-menneske frem for at rulle ud af sengen og komme med den fælles bus med kurs mod Viborg allerede klokken 6.15.

Et par af rullerne finder da også med det samme en sovemaske frem, mens andre foretager den sidste finpudsning af deres PowerPoint-slides. Forude venter en travl dag og næsten 1.100 elever fra 1.g til 3.g, som skal høre deres indsigter fra livet som studerende på AU.  

Rullerne kommer fra alt lige fra idrætsvidenskab over biologi til statskundskab, hvor nogle har været med i flere år, mens andre er helt nye.

Ingen sugar coating

Dagen starter i hallen på Viborg Katedralskole, hvor uddannelseschef på Viborg Katedralskole Mads Henriksen fortæller, at han har forsøgt at hype dagen så meget som muligt, og at det er relevant for gymnasieleverne at høre efter, uanset om de går i 1.g, 2.g eller 3.g. 

Sine Bækgaard Madsen, der er projektleder på Det Rullende Universitet, gennemgår efterfølgende dagens program, og hvad eleverne kan forvente. Hun lægger vægt på, at rullerne vil fortælle om livet som studerende uden sugar coating, og at der ikke findes nogle dumme spørgsmål. Dagen handler nemlig også om, at gymnasieeleverne kan få punkteret nogle af deres fordomme om unilivet, hvad end det er, om studerende kun får spaghetti til aftensmad, eller hvordan det er at dumpe en eksamen.

Lobbyist for en dag

De 37 gymnasieklasser rykker videre ud i lokalerne anført af en fra “senatet”, der er elever fra Viborg Katedralskoles elevråd. Her kobler Omnibus sig på 3.b, der har samfundsfag og engelsk som studieretning. De skal undervises af Victor Tranberg Mikkelsen, som til daglig læser statskundskab på 9. semester.

“Jeg kan rigtig godt lide det,” fortæller Victor Tranberg Mikkelsen om jobbet som ruller og understreger, at det særligt er interaktionen med eleverne, han synes er givende. Han har været ruller siden august og har allerede været afsted omkring syv gange. I sin undervisning i dag sætter han spørgsmålstegn ved, hvorfor vi ikke har løst klimaforandringerne med fokus på lobbyismens rolle – eller som han selv præsenterer det for 3.b: “I skal være lobbyist for en dag.”

Timen forløber slag i slag og de nyudnævnte lobbyister får både luftet egne holdninger, får en lille forelæsning om lobbyisme, spiller Blooket, som Victor Tranberg Mikkelsen beskriver som en form for Kahoot men mere game. De forholder sig til fordele og ulemper ved lobbyisme, og til sidst holder de oplæg om Dansk Industri, Landbrug & Fødevarer, Greenpeace og Danmarks Naturfredningsforening. 

Broke og ensom  

Ligesom der er fordele og ulemper ved lobbyisme, gælder det også for livet som studerende. I andet modul rykker fokusset til den sociale spillebane, hvor Victor Tranberg Mikkelsen fortæller om sit studieliv på AU. Her lufter de 17 fremmødte elever fra 3.b flere af deres fordomme i den første øvelse. 

“Du er broke,” kommer det prompte nede fra bageste række, der udløser et par grin fra resten af klassen. Det bliver efterfulgt af en lavine af fordomme, om livet som studerende, der bliver skrevet op på tavlen. Victor Tranberg Mikkelsen læser dem efterfølgende op for hele klassen: “Man er ensom, broke, har ingen fritid, mister sine gamle venner, er en nørd og drikker meget,” siger han. 

“Det virker attraktivt,” lyder det sarkastisk fra bagerste række igen.

Victor Tranberg Mikkelsen fortæller som modsvar til klassen, at fordommene stort set alle er blevet gjort til skamme i hans tid på AU.

Speeddate din uddannelse  

Halvvejs i dagens program står den på speeddating. Her bliver eleverne præsenteret for to uddannelser på AU, som de har valgt at ville høre mere om. Hele seancen spænder af på kun én time fra start til slut. 

Ifølge projektleder for Det Rullende Universitet, Sine Bækgaard Madsen, er det afgørende, at gymnasieleverne får et ærligt indblik i hverdagen som studerende, fordi det i sidste ende kan være med til reducere frafald, når eleverne er bedre klædt på.

“Det letter overgangen fra ungdomsuddannelserne til universitet,” fortæller Sine Bækgaard Madsen. 

På de 25 minutters uddannelsesdating fortæller rullerne med klassiske PowerPoint-slides om uddannelsens studieordning, hvor de dykker ned i nogle konkrete fag på bacheloren, præsenterer en tilfældig uge på studiet og ikke mindst beretter om hele det sociale liv på uddannelsen. Gymnasieleverne bliver bombarderet med information i klasselokalerne, og det efterlader dem for første gang i dag helt tavse, uden spørgsmål eller kække kommentarer.  

Sportswashing og brain breaks  

Efter frokostpausen venter det sidste modul. Her kobler Omnibus sig på 3.x, der er en sportsklasse, og den udvalgte ruller, Jens Diederichsen, læser idrætsvidenskab på 9. semester. Timen kommer til at dreje sig om brugen af sportswashing og blød magt fra autoritære stater, særligt Qatar og Saudi-Arabien. 

Eleverne skal tage stilling til, hvordan de synes regeringen og DBU skal forholde sig til Saudi-Arabien som vært for VM i fodbold i 2034. Med andre ord, om Danmark skal boykotte slutrunden, kun sende atleter afsted eller ikke foretage sig noget. Her er eleverne splittet mellem diplomatisk og fuld boykot.

Det hårde liv på landevejen 

Jens Diederichsen er efterhånden en garvet ruller. Han har været afsted over 20 gange, så han ved efterhånden, hvad det indebærer: 

“Jeg har ikke lagt planer tirsdag aften,” fortæller han og griner.

“Man har kun halvanden time med klassen, så man skal give meget af sig selv på kort tid,” siger Jens Diederichsen.

“Man har kun halvanden time med klassen, så man skal give meget af sig selv på kort tid,” beretter Jens Diederichsen, der samtidig pointerer, at han er virkelig glad for jobbet som ruller og synes, gymnasielever er en sjov målgruppe.

Undervejs i timen har den idrætsstuderende indlagt flere aktive elementer, som får sportsklassen op af stolene. Det gælder de såkaldte “brain breaks”, hvor eleverne skal bevæge kroppen og følge Jens’ instruktioner. De får lavet en masse små hop, squats og asynkrone armbevægelser i det lille klasselokale. Det bliver også til en tur på boldbanen til en “walk and talk”, om Saudi-Arabien, deres Kafala-system og syn på menneskerettigheder, inden undervisningen er forbi.

Rullende rollemodeller

Som afslutning på dagen skal gymnasieleverne fra Viborg evaluere Det Rullende Universitets besøg i et spørgeskema. Det er også i tråd med livet som studerende, hvor man får rig mulighed for at evaluere sine fag. Her svarer 93 procent af eleverne blandt andet, at de er enige eller meget enige i, at de har haft en god dag og ikke mindst fået et godt indblik i livet som studerende og uddannelserne på AU.  

Sine Bækgaard Madsen synes også, at dagen er gået rigtig godt, og hun er ikke i tvivl om, at rollemodeller i øjenhøjde gør en forskel. 

“Rullerne er rollemodeller, som eleverne kan spejle sig i,” siger Sine Bækgaard Madsen.

“Rullerne er rollemodeller, som eleverne kan spejle sig i,” siger Sine Bækgaard Madsen. Hun understreger, at dagen er en lige så stor succes, hvis eleverne ender med at konkludere, at universitetslivet ikke er for dem.

Klokken 15.20 lander bussen igen på AU, men dagen er ikke helt slut endnu. For nogle af rullerne skal til forelæsning, og andre skal have informationer fra projektlederen, inden de skal på den igen i morgen og ruller videre til Silkeborg Højskole.