Få liv i den slatne gulerod
Lær, hvordan du forvandler kedelige madrester til retter, du rent faktisk kan være bekendt at servere for dine medstuderende. Studenterhusfondens professionelle kokke og madspildsjægere deler ud af deres viden og byder også på smagsprøver ved en såkaldt Cook Up 30. maj i Universitetsparken.
Cook Up: Undgå madspild
Hvad: Få konkret inspiration til, hvordan du kommer madspild til livs i studenterhusholdningen.
Hvornår: 30. maj, Cook Up-workshop kl. 16-18. Fra kl. 18 serveres der smagsprøver
Hvor: Universitetsparken, på plænen uden for Samfundsfaglig Kantine.
Hvem: Studerende
Arrangør: Studenterhusfonden
- Tilmeld dig på facebooksiden Spis på AU
Maven knurrer og alt, køleskabet kan byde på, er slatne gulerødder, gulnet broccoli, en rest ris og ketchup. Risen spices up med ketchup, og middagen er på bordet. Grøntsagerne ryger i skralderen.
Men det er ærgerligt – både for miljø og det spinkle SU-budget – at smide mad ud. Derfor har Studenterhusfonden sammen med bæredygtighedsbureauet WorldPerfect taget initiativ til en såkaldt Cook Up i Universitetsparken. Her kan du som studerende få konkrete tips til, hvordan grøntsager, frugt, kød, mejeriprodukter og andre madvarer, der er færdige med at se friske og spændstige ud, alligevel kan ende med at få dine tænder til at løbe i vand.
”De studerende kommer til at arbejde sammen med vores kokke ved forskellige stationer udenfor i parken. Vi skal blandt andet lave brød med pesto og panna cotta. Klokken 18 kan gæster kigge forbi og smage på det, vi har lavet, og få inspiration og viden om madspild,” fortæller Kristina Kristensen, der er direktør for Studenterhusfonden.
Studerende svinger kokkekniven
Det er Studenterhusfondens professionelle kokke og madspildsjægere, der deler af deres viden, mens de studerende svinger kokkekniven. Studenterhusfonden har længe haft fokus på at mindske madspildet i deres kantiner på AU. I den forbindelse er der i alle Studenterhusfondens køkkener udpeget en madspildsjæger, der blandt andet står for at udvikle nye idéer til, hvordan råvarer kan genbruges frem for at ryge i skraldespanden.
Tørt brød og kedelig kål
Studenterhusfonden har bedt studerende om at kortlægge, hvad det typisk er for råvarer, der ender som madspild i studenterhusholdninger. Og det er blandt andet disse råvarer, der bliver til appetitlige retter 30. maj, fortæller Kristina Kristensen.
”Det er typisk brød, gulerødder og kål, som studerende ikke når at bruge, inden det begynder at blive kedeligt.”
Fællesspisning i parken
30 studerende får mulighed for at trække i forklædet tirsdag 30. maj – men alle nysgerrige og sultne studerende er velkomne til at kigge forbi og smage på maden. Hvorvidt der bliver tale om et decideret måltid eller små appetitvækkere, afhænger af hvor mange gæster, der kommer til madspildseventet.
”Vi vil meget gerne have, at man tilmelder sig, både hvis man vil være med til at tilberede maden, og hvis man vil være med som gæst. For vi vil jo gerne sikre, at der er nok mad, og samtidig vil vi også gerne undgå at skulle smide mad ud,” siger Kristina Kristensen.
Hun fortæller, at Studenterhusfonden håber at kunne lave flere lignende events for studerende.
”Vi vil gerne have en tættere relation til de studerende. For vi vil gerne lave det, de studerende vil have. I vores ambassadørkorps er der en studerende fra Moesgaard, og hun fortalte, at de var flere studerende, der gerne ville have en portion grød to go om morgenen, fordi de cykler derud inde fra byen. Så det arbejder vi på at få sat i værk. Vi vil gerne inspireres af de studerende på den måde.”
Omvendt vil Studenterhusfonden også gerne give studerende noget igen, understreger hun.
”Vi vil gerne give dem viden og inspiration til, hvordan de i den mindre husholdning kan frigive ressourcer fra madspild,” siger Kristina Kristensen.