Omnibus prik

Fællesskabet dyrkes i AU’s baghave

På det grønne hjørne mellem Fredrik Nielsens Vej og Langelandsgade over for Stakladen i Aarhus spirer der i disse dage en lille, international fælleshave frem.

Fælleshaven består af cirka 40 jordlodder hver à 4 kvadratmeter. Til november kommer der også fælles bærbuske i haven. Foto: Maria Randima
Initiativtager til fælleshaven Greenshare, Mette Lorentzen, formand for foreningen, Lenore Messick, og medlem Lene Tørtzen Bager inspicerer de nyopgravede jordlodder. Foto: Maria Randima
Lenore Messick. Foto: Maria Randima
Foto: Maria Randima

Greenshare hedder haven. Og nok er den lille, men udsynet er stort. Idéen er nemlig, at danske og internationale kan mødes i haven og dyrke fællesskabet – og så selvfølgelig bær, grøntsager og blomster til eget brug på små jordlodder.

Formand for haveforeningen er Lenore Messick, der til daglig er koordinator for AU’s Sprogservice. Og netop det internationale aspekt fik hende til at hoppe ombord i projektet.

”Jeg kan leve mig ind i, hvad det vil sige at være ny i Danmark, det har jeg selv været. Så jeg kan byde ind med noget i den forbindelse. Samtidig synes jeg, det er interessant at prøve at være med til at arbejde med have på en ny og mere åben måde end den private villahave med hæk omkring. Sådan en har jeg også, så det er ikke fordi, jeg mangler noget at passe. Men det her er en mulighed for at møde mennesker, hjælpe andre med at komme i gang med at dyrke og måske også selv lære noget nyt,” forklarer hun.

For alle

Idéen til haven blev præsenteret i AU’s International Club i løbet af foråret, og Lenore Messick har derfor selskab af et par internationale post docs fra AU i bestyrelsen og flere medlemmer har også forbindelse til AU. Men haven er ikke kun for AU-ansatte med international baggrund. Den er for alle.

”Vi har i cirka 40 jordlodder à fire kvadratmeter til rådighed i haven, og under halvdelen er stadig ledige,” fortæller Lenore Messick.

Man lejer jordloddet for et år ad gangen og kan så dyrke, hvad man vil. Derudover forpligter man sig til at deltage aktivt i fællesskabet omkring haven. Man skal være villig til at hjælpe til ved fællesopgaver og events i hvert fald et par gange om året. Lige nu hvor haven er ved at blive anlagt, er der især brug for medlemmer, der vil hjælpe til med det praktiske.  

”Vi ser meget positivt på folk, der har jydekrog på bilen og ved, hvordan man bruger en boremaskine,” griner Lenore Messick, men understreger, at alle der har lyst til at være med, er velkomne til at kontakte foreningen.


Læs mere