Farlig gasflaske forsvandt fra AU før jul og er fortsat ikke dukket op: "Det er rigtigt irriterende"
Institut for Bio- og Kemiteknologi på AU har mistet en gasflaske fyldt med giftigt indhold og meldt det til politiet. Instituttet undersøger sagen som en bortkomst, da intet tyder på indbrud. Institutleder har en formodning om, hvad der kan være sket.
Kort før jul, den 19. december, modtog Østjyllands Politi en anmeldelse fra Aarhus Universitet. En flaske indeholdende gasarten carbonmonoxid, som kan være dødelig ved indånding, var forsvundet fra Institut for Bio- og Kemiteknologi mellem 5. og 10. december. Efter efterforskning af instituttet selv var flasken ikke dukket op, og for at være på den sikre side anmeldte instituttet det til politiet.
Carbonmonoxid er både brandfarlig og giftig. Den lugtløse gasart kan dræbe ved indånding, og i en pressemeddelelse fra 20. december advarede Østjyllands Politi mod at åbne flasken eller indtage gassen.
I januar er flasken fortsat ikke dukket op. Det fortæller Lars Ottosen, der er professor og institutleder ved Institut for Bio- og Kemiteknologi på AU.
”Anmeldelsen ligger hos politiet, og vi har lovet at opdatere dem, hvis vi finder ud af noget nyt. Når folk møder ordentligt ind på mandag, genoptager vi eftersøgningen. Vi må gå alt igennem igen. Nogle var allerede gået på juleferie i begyndelsen af december, og dem skal vi også høre. Vi skal have spurgt alle, som vi kan forestille os kunne have haft noget med flasken at gøre,” siger Lars Ottosen.
Ingen tegn på indbrud
Da det i december gik op for instituttet, at flasken var forsvundet, gik et større detektivarbejde i gang.
”Vi kiggede alle tænkelige steder og på alle laboratorier. Der var flere mulige steder, for vi er på en del forskellige lokationer, både her i Aarhus og hos AU Viborg. Meget skulle tjekkes efter. Havde nogen i god tro lånt flasken til et andet institut, for eksempel? Alt, der kunne forekomme, måtte vi tjekke,” siger Lars Ottosen:
”Til sidst havde vi fat i leverandøren af flaskerne. De afviste at kunne være kommet til at tage den med tilbage ved levering, hvor de også henter de brugte flasker. Og der var ingen tegn på indbrud eller noget i den stil,” siger institutlederen.
Kun medarbejdere og studerende, som har fået et sikkerhedskursus og er sikkerhedsgodkendt, har adgang til flaskerne, og der skal både et kort og nøgle til for at få adgang til det bur, hvor gasflaskerne befinder sig. Institutlederen skyder på, at 25-30 personer har adgang til buret. Flaskerne med carbonmonoxid bruges til forskning.
”De, der kan komme til det, ved, hvad de har med at gøre. Og der er ikke brudt ind. Det er et aflåst bur, så vi har ikke mistanke om udefrakommende,” siger Lars Ottosen.
Skal have fat i leverandøren igen
Selv om leverandøren af gasflaskerne afviser at være kommet til at tage den fyldte gasflaske med tilbage, er det alligevel det, Lars Ottosen anser som mest sandsynligt. Instituttet undersøger sagen som en bortkomst eller forveksling fra leverandøren.
”Vi skal have fat i leverandøren igen. Når de henter flaskerne, scanner de en stregkode på flasken, og så går den ind i et system. Jeg kunne forestille mig, at noget er smuttet. Men de afviser, at der er sket en fejl hos dem,” siger han og uddyber, at man ikke som sådan kan mærke, om flasken er tom:
”Man mærker ikke, om der er gas i flasken eller ej. Den vejer ikke mere, så man vil ikke bemærke, hvis man kommer til at tage en flaske med tilbage, som er fyldt med gas. En af vores folk kan også have stillet den over til de tomme flasker,” siger Lars Ottosen.
Institutledelsen besluttede at anmelde det
Der gik en rum tid, før bortkomsten blev anmeldt til politiet. Men ifølge institutlederen er der ikke noget odiøst i, at man ventede.
”Der var ikke tegn på tyveri, og derfor måtte vi lige selv spørge så mange som muligt. Der gik lidt tid med det. De, der konstaterede, at den var væk, havde heller ikke forestillet sig, det skulle blive en sag. Men vi talte om det på ledelsesniveau og blev enige om at anmelde det. Vi havde tjekket alt, vi kunne, og derfor følte vi os forpligtet til at kontakte politiet. Det er okay og efter bogen, men der står ikke højt og tydeligt et sted, at hvis en gasflaske bliver væk, så gør vi præcis sådan her,” siger Lars Ottosen.
I politiets pressemeddelelse advares der om flaskens potentielle farlighed.
”Hvis man eksempelvis har fået fingre i flasken med det formål at indånde den som et rusmiddel, er det forbundet med en stor risiko for pludseligt dødsfald”, står der i pressemeddelelsen, foruden:
”Derfor kommer vi nu med denne advarsel for at forebygge, at eventuelle personer kommer til skade, hvis de grundet uvidenhed beslutter sig for at åbne den”.
”Den må helst ikke blive væk, sådan en”
Lars Ottosen påpeger, at man skal have fat i en speciel regulator for at kunne åbne flasken, og blandt andet derfor er han ikke så bekymret for, at nogen skulle få den tanke, at det er lattergas eller lignende. Desuden er det ikke en gasflaske, der ville ligge først for, hvis man havde planer om ballade, mener han.
Når det er sagt, understreger institutlederen, at det er en farlig gas.
”Hvis man forestiller sig et lukket rum, og man lukker gassen ud i det rum, kan man godt slå de folk ihjel, der er derinde,” siger han.
Han understreger, at instituttet ikke tager let på sagen.
”Den må helst ikke blive væk, sådan en. Det er ikke ufarligt. Men på den anden side har vi skabene fyldt med sådan noget. Vi er en forholdsvis åben arbejdsplads. Så gør man noget i ond tro, kan man gøre det. Men det har vi ingen mistanke om,” siger Lars Ottosen.
”Men det er rigtigt irriterende, at den er blevet væk. Vi vil selvfølgelig gerne have den fundet. Jeg er slet ikke tilfreds med det. Vi skal nok prøve at komme til bunds i, hvor den er blevet af,” siger han.
Ændrer ikke procedurer
Finder man flasken igen, vil det være nemmere at forholde sig til, om instituttet i fremtiden kan gøre noget anderledes proceduremæssigt, vurderer institutlederen. I øjeblikket har sagen ikke givet anledning til ændringer.
”Vi har rimeligt godt styr på de procedurer. Vi har ikke fantasi til at se, hvad vi skulle ændre. Men er den blevet væk ved noget, vi kunne ændre, så vil vi selvfølgelig gøre det,” siger Lars Ottosen.
Politiet: Intet nyt
Østjyllands Politi oplyser 3. januar, at der ikke er noget nyt i sagen. Tidligere har politiet meddelt, at flere personer er blevet afhørt i sagen, og at man fortsætter sin efterforskning.
”Hvis man bliver tilbudt at købe flasken eller har oplysninger om, hvor den befinder sig, bedes man kontakte politiet på telefonnummer 114. Flasken betegnes som værende en grå flaske med et gult bånd i toppen. Flasken er omkring 50-60 cm høj og har flere påtrykte advarsler på sig i form af bl.a. et dødningehoved og teksten ’GIFT’", oplyser politiet.
Korrekturlæst af Charlotte Boel
Hvis flasken ikke dukker op, er der ikke noget at gøre ved det, forklarer institutleder Lars Ottosen.
”Hvis vi ikke kan finde den, så er den jo væk, hvor mærkeligt det end forekommer. Det må være enden på historien.”