Omnibus prik

Forsinket renovering af bygninger i Universitetsparken har konsekvenser for forskning

En forsinkelse på i alt seks år på renoveringen af Institut for Biomedicin i Bartholin-bygningen får konsekvenser for universitetets forskningsaktiviteter, fordi laboratoriefaciliteterne mangler. Renoveringen, som Bygningsstyrelsen står for, er samtidig dyr sammenlignet med lignende renoveringer foretaget af FEAS.

Arkivfoto: Anders Trærup, AU Kommunikation

Bygningsstyrelsen har ansvaret for renoveringen af bygningerne ved Institut for Biomedicin i Bartholin-bygningen. Renoveringen skulle oprindeligt være færdig i 2018, men indflytningen er rykket til 2023. Alt tyder dog på, at det først bliver i 2024, at bygningerne kan tages i brug. Det skriver Forskerforum.dk.

Forsinkelsen får konsekvenser for universitetet, udtaler Universitetsdirektør, Arnold Boon. Forskerne sidder i øjeblikket klemt sammen i andre bygninger og mangler akut laboratorier til corona-forskning.

“Vi har fået store eksterne bevillinger, hvor forskningen ikke kan komme i gang, og udenlandske forskere, som er rekrutteret, men ikke kan starte på AU, fordi bygningen ikke er færdig”, siger Arnold Boon til Forskerforum.

Ifølge Forskerforum er Bygningsstyrelsens renovering også markant dyrere, sammenlignet med hvad prisen ville være, hvis Forskningsfondens Ejendomsselskab A/S, FEAS, stod for renoveringen. FEAS er et datterselskab af Aarhus Universitets Forskningsfond og udlejer både lejemål til Aarhus Universitet og private virksomheder.

Det er også FEAS, der har købt det tidligere Aarhus Kommunehospital, hvor ejendomsselskabet i øjeblikket er ved at udvikle AU’s nye campus, Universitetsbyen, i samarbejde med AU. Her står FEAS blandt andet for at renovere de gamle hospitalsbygninger, herunder også bygninger med højtspecialiserede laboratoriefunktioner til Institut for Molekylærbiologi og Genetik.  

“Når FEAS står for det, er det til aftalt pris, tid og kvalitet, mens vi har en hel anden oplevelse næsten hver gang med BYGST (Bygningsstyrelsen), hvor det bliver forsinket igen og igen og prisen stiger og stiger”, siger Arnold Boon.

AU har fået lavet en prissammenligning, som Forskerforum har fået aktindsigt i. Den sammenligner et projekt som Bygningsstyrelsen har ansvar for med et projekt, som FEAS er ansvarlig for. FEAS kan ifølge prissammenligningen gennemføre projektet til en kvadratmeterpris, der er under det halve af, hvad Bygningsstyrelsen formår.