Fra 2025 skal du til Lisbjerg nord for Aarhus for at gå til skriftlig eksamen
Fra 2025 skal AU’s studerende en tur med Letbanen eller cykle ud til Lisbjerg for at gå til skriftlig tilsynseksamen, når AU's nye eksamenshaller står færdige. Ikke det store problem, mener nogle studerende, mens andre finder det ubelejligt. De nye haller gør afviklingen af eksamener nemmere og giver bedre rammer for de studerende, siger vicedirektør for AU Uddannelse, Anna Bak Maigaard.
Fra 2025 vil alle skriftlige eksamener med tilsyn på Aarhus Universitets campus i Aarhus foregå i Lisbjerg nord for Aarhus i nybyggede eksamenshaller, som kan rumme i alt 1.100 studerende.
Ifølge vicedirektør for AU Uddannelse, Anna Bak Maigaard, har det længe været et ønske fra AU’s side at samle alle skriftlige tilsynsprøver på ét sted. Både ud fra et driftsmæssigt perspektiv, som vil gøre afviklingen nemmere, og for at give de bedst mulige rammer for de studerende at gå til eksamen i.
”Vi ønsker at tilbyde de samme vilkår for alle studerende, når de skal til skriftlig eksamen. Til eksamen skal man kunne koncentrere sig meget, og det har derfor længe været en drøm at samle de skriftlige eksamener, så vi skaber de bedste rammer for de studerende at gå til eksamen i,” fortæller Anna Bak Maigaard.
I øjeblikket finder de skriftlige eksamener sted på både Trøjborgvej, Fuglesangs Allé, Åbogade og Finlandsgade i Aarhus. I nogle tilfælde i undervisningslokaler, hvilket har givet udfordringer planlægningsmæssigt, når eksamener og undervisning skal gå op. Eksamenshallerne skal også løse problemer med pladsmangel og mindske tekniske udfordringer.
I det nye byggeri vil der være fokus på akustik, indeklima og belysning, så ingen studerende skal sidde i direkte solindfald. Bæredygtighed er indtænkt i valg af materialer, som skal mindske energiforbruget i bygningerne. Det skriver AU i en pressemeddelelse.
De nye eksamenshaller får plads i Lisbjerg nord for Aarhus og opføres af FEAS (Forskningsfondens Ejendomsselskab), som udlejer lokalerne til Aarhus Universitet. Ifølge Anna Bak Maigaard er flere mulige lokationer for de nye eksamenshaller undersøgt af FEAS, men i sidste ende faldt beslutningen på Lisbjerg. Ikke alene på grund af størrelse af grund og pris, men også fordi Lisbjerg er let tilgængeligt med offentlig transport, der er plads til at parkere sin bil, og det er muligt at cykle på anlagte supercykelstier inde fra Aarhus.
Hvad siger de studerende?
Omnibus har spurgt en række studerende, hvad de tænker om, at de i fremtiden skal til Lisbjerg for at gå til skriftlig eksamen. Blandt de studerende er der delte meninger om fremtidsudsigterne til en tur til Lisbjerg for at gå til skriftlig eksamen.
Sophus Hedegaard Liljegren, læser psykologi på 3. semester:
”Jeg synes, der er lidt langt. Det er måske ikke det værste, men det ligger lidt langt væk. Hvis det fungerer godt, er det okay. Det er lidt det samme som at cykle til Aarhus BSS fra Brabrand, hvor jeg bor. Det behøver ikke at være skidt, så længe der er klar besked om, hvordan man kommer derud."
Sølve Frida Hofmann Gasser, læser jura på 3. semester:
”For mig er det underordnet, hvor det er, det skal bare ordnes. Skriftlig eksamen er noget, jeg bare skal have gjort, så om det er på Fuglesangs Allé eller ude i Lisbjerg, er lidt lige meget for mig.”
Thomas Meyland, læser fysik på 7. semester:
”Jeg har ikke et problem med det, men jeg tror, det vil påvirke nogle mere, hvis de bor syd for Aarhus. De vil skulle tidligere op og får måske mindre søvn af den grund, så det er jo lidt ulige. Men det er svært at vide, når jeg ikke ved mere om projektet.”
Mikkel Jansdal, læser politik og økonomi på 1. semester:
”Jeg tror, det vil være mere ubelejligt for mange. Generelt vælger de fleste at bo omkring universitetet, og det at skulle længere væk for at gå til eksamen vil være et brud på rutinen. Det vil måske være mere stressende for nogle.”
Alexander Høglund, læser erhvervsøkonomi-erhvervsret på 7. semester:
”Jeg ville være ked af at skulle til Lisbjerg for at gå til eksamen. Selvom de bygger fede bygninger, opvejer det ikke, at det er forstyrrende for ens rutine at skulle væk fra Aarhus for at gå til eksamen. Vi er studerende på Aarhus Universitet, og jeg synes, vi vil miste noget ved at skulle gå til eksamen et andet sted.”
Anna Bak Maigaard har forståelse for, at det for nogle studerende opleves som en ulempe at skulle ud af Aarhus for at gå til eksamen, og til det svarer hun:
”Det er klart, at det er lidt mere besværligt for nogle studerende, men da den enkelte studerende kun skal til en skriftlig tilsynsprøve et par gange om året, tænker vi, det godt kan lade sig gøre. Vi tror godt, at alle kan være med på at skulle derud en gang imellem.”
Hvor langt væk er Lisbjerg egentlig?
Men hvor lang tid tager det egentlig at komme ud til de nye eksamenshaller? Omnibus hoppede på Letbanen fra stoppestedet ’Universitet’ i krydset ved Ringgaden og Nørrebrogade tæt på Nobelparken en tirsdag morgen for at se, hvor lang tid det tager i morgentrafikken. Med Letbanen tager turen cirka 18 minutter, hvis den som denne morgen glider upåvirket gennem morgentrafikken forbi bilkøer og røde lys og ud forbi Universitetshospitalet og over marker ud til Lisbjerg. Langs Letbanen løber en cykelsti til de mere morgenfriske og motionslystne.
Fremme ved endestationen i Lisbjerg skal du indregne en gåtur på cirka 10 minutter fra stoppet ved Lisbjergskolen til de nye eksamenshaller. Det er dog ikke muligt at komme helt tæt på lige nu, da vejen er spærret af på grund af en anden byggeplads.
"Det har været en stor del af valget af lokation, at det er muligt at komme derud med offentlig transport, på cykel eller i bil," fortæller Anna Bak Maigaard.
Skriftlige eksamener året rundt
Bygningerne er som udgangspunkt specialbygget til at afholde skriftlige eksamener, som primært foregår ved vinter- og sommereksamener i henholdsvis december-februar og maj-august. Men eksamener finder sted på andre tidspunkter af året.
”Mange bliver nok overraskede over, at vi afholder skriftlige eksamener året rundt,” fortæller Anna Bak Maigaard.
På de tidspunkter, hvor der ikke afholdes eksamener, fortæller Anna Bak Maigaard, at bygningen kan bruges til andre formål. Hvad det kan være, er dog endnu ikke afklaret.
Korrekturlæst af Charlotte Boel