Ånden fra Svend Auken lever videre i Frit Forum Århus, der har 70-års jubilæum: "Man har det kun til låns"

Den socialdemokratiske studenterorganisation Frit Forum Århus blev stiftet for 70 år siden, hvilket lørdag bliver fejret i foreningens lokaler i Amaliegade med taler, æresmedlemskab, fadøl og pølser. Ånden fra Svend Auken lever videre i foreningen, der samler engagerede og debatlystne studerende i et stærkt fællesskab, fortæller tidligere medlemmer.

Overalt i huset på Amaliegade er væggene tilplastret med plakater og artefakter, der ikke efterlader nogen tvivl om, hvem der holder til her. På en væg hænger gamle socialdemokratiske kampagneplakater, og en anden er fyldt med valgplakater fra universitetsvalgene på AU. Det er Frit Forum Århus’ tilholdssted.

Den tidligere minister og socialdemokratiske formand Svend Aukens gamle habitjakke med dagsordenen fra hans sidste møde som formand for Europaudvalget i brystlommen hænger her også. Indrammet og på sin egen væg. Når studenterpolitisk koordinator Alexander Küster fortæller om den, står det klart, at der er tale om et klenodie her i lokalet.  

Frit Forum har i år 70-års jubilæum, og denne torsdag er flere af medlemmerne ved at rydde op, inden foreningen inviterer til fejring lørdag i husets gård i Amaliegade i hjertet af Aarhus.

”Det betyder en hel del. Når man tænker på studenterforeninger, virker det måske ret nyt, fordi vi kun har haft universitetsvalg siden 90’erne. Men Frit Forum har sine rødder i modstandsbevægelsen i 40’erne, så det, at vi har eksisteret så længe i Aarhus og er blevet ved med at have aktiviteter og møder og har holdt fast i at kæmpe for holdninger til venstre for midten på universitetet, betyder noget,” siger Alexander Küster.  

”Der er en historisk vægt i at være en del af en forening, der har eksisteret i 70 år. Der kunne potentielt være et tidligere medlem, der er 90 år nu.”

Jubilæet bliver fejret med fadøl og pølser på Amaliegade 27, hvor flere tidligere medlemmer dukker op for at holde tale. Det er blandt andet Anders Kühnau, der er formand for Danske Regioner, og finansminister Nicolai Wammen. Wammen bliver lørdag også gjort til æresmedlem i Frit Forum Århus.

”Han har været formand og har altid været i meget tæt kontakt med foreningen,” siger Alexander Küster.

Ikke kun hardcore studenterpolitik

Alexander Küsters egen tid i foreningen er ved at løbe ud. Han er færdiguddannet fra Statskundskab til sommer, og så slutter hans tid også i foreningen. Det er det specielle ved en studenterforening.

"Det er måske noget af det, man glemmer. Man har det kun til låns, og man skal nyde det, mens man har det. Jeg kommer til at savne det en hel del."

”Vi har det kun i meget kort tid. Mange foreninger – idræts- eller spejderforeninger – kan folk være i i årtier. Her har vi en naturlig udskiftning, fordi vi kun er her i den periode, vi går på universitetet. Der kommer mange folk ind og ud af bestyrelsen. Det giver en anden dimension. Vi har det kun til låns. Det er måske noget af det, man glemmer. Man har det kun til låns, og man skal nyde det, mens man har det. Jeg kommer til at savne det en hel del,” siger Alexander Küster.

Han har ikke tal på, hvor mange timer han har brugt i foreningen. Når der er universitetsvalg, løber det op i 30 timer om ugen, tror han, men ellers dropper han også tit ind for at få en sludder eller deltage i et arrangement.

”Vi har haft aftener, hvor vi bare sidder og ser fodbold. Det er ikke kun hardcore studenterpolitiske ting. Vi er en social forening i den grad. Hvis man kommer udefra, er Frit Forum en glimrende måde at lære forskellige studerende at kende,” siger Alexander Küster.

FAKTA

Udpluk af tidligere formænd for Frit Forum Århus:

Svend Auken (1963-65)

Nicolai Wammen (1996-97)

Dan Jørgensen (2001-02)

Jens Joel (2002-03)

Christian Rabjerg Madsen (2007-09)

Rabjerg Madsen kom ind med firetoget fra Vestjylland

Christian Rabjerg Madsen er i dag indenrigs- og boligminister i den socialdemokratiske regering, men også han har en fortid i Frit Forum Århus ligesom en hel del andre nuværende politikere. Han tænker tilbage på sin formandstid i foreningen fra 2007 til 2009 med en vis portion nostalgi.

”Jeg kom ind med firetoget fra Vestjylland på 1. semester og kunne komme ned i Frit Forum og føre direkte og fordomsfri debatter med en tidligere formand og minister som Svend Auken. Han var engageret og interesseret i, hvordan vi opfattede verden, og det gav bare et kæmpe løft til os alle sammen,” siger Christian Rabjerg Madsen.

En stor del af Frit Forums dna ligger i de ugentlige foredrag og debatter i lokalerne i Amaliegade om torsdagen. I løbet af de seneste måneder har foreningen for eksempel inviteret til debat om forsvarsforbeholdet og inviteret Ruslandeksperten Jonas Gejl Kaas til at fortælle om den russiske selvforståelse. Den slags arrangementer er netop noget af det, der står klarest i den nuværende ministers erindring.

”Vi har et demokrati i Danmark, hvor man gratis eller i hvert fald for to flasker middelgod rødvin kan få toppen af NGO-livet, toppen af det politiske liv og erhvervslivet til at stille op til en debat med unge mennesker. Det er ekstremt givende for de unge mennesker, uanset hvad man vil i sit fremtidige liv,” siger Christian Rabjerg Madsen.  

Mange af bekendtskaberne, han fik i foreningen, er hængt ved.

”Det er mennesker, der i dag er mine meget tætte venner og kollegaer. Nicolai Wammen var omkring foreningen dengang. Dan Jørgensen var også med, og Simon Kollerup var formand for Frit Forum i København,” siger Christian Rabjerg Madsen.

Jens Joel: Man risikerer at blive hængende

Det socialdemokratiske folketingsmedlem Jens Joel er endnu et politisk navn, der har haft sin gang i Frit Forum Århus, hvor han var formand i perioden 2002-2003. Ligesom sin kollega i Folketinget nævner han Svend Aukens tilstedeværelse som noget, der satte sit præg.

”Det var et sted, hvor jeg selv blev overbevist om at engagere mig i politik, fordi jeg mødte Svend Auken. Da jeg startede, var han klima- og miljøminister, og han var med til de første afgørende klimaaftaler. Det var selvfølgelig ret vildt at sidde som ny, ung studerende og diskutere med Svend Auken og drikke en snaps med ham 1. maj,” siger Jens Joel.

Det er dog ikke, fordi han brugte sin tid i Frit Forum til at blive politiker. Hans tid i Frit Forum var nærmere præget af nysgerrighed og interesse.

"Jeg brugte al min fritid på Frit Forum og på at diskutere politik, fordi jeg gik op i det."

”Jeg brugte al min fritid på Frit Forum og på at diskutere politik, fordi jeg gik op i det. Det var ikke meningen, jeg selv skulle være opstillet til Folketinget. Det var udtryk for en interesse.”

”Det var klima og miljø, der fik mig til at blive aktiv, og det arvede jeg fra Svend Auken. Men hvis jeg ikke havde været i Frit Forum, havde jeg nok vidst mindre om for eksempel boligpolitik eller kulturpolitik, så på den måde kan man helt sikkert bruge det bagefter, det var bare ikke sådan et instrument.”

I dag har Jens Joel stadig bånd til foreningen, hvor flere hjælper ham med kampagnearbejde i valgkamper. Af og til dukker han op til arrangementer, senest 1. maj, hvor han deltog i den årlige frokost.

”Jeg plejer at sige til folk, når de går ind dernede, at de skal passe på, fordi det var ikke meningen, jeg skulle blive her; men her 20 år senere har jeg stadig tilknytning til huset. Man risikerer at blive hængende,” siger Jens Joel.

Korrekturlæst af Charlotte Boel.