Omnibus prik

Guide: Vil du læse i udlandet? – så start planlægningen halvandet år i forvejen

Måske har du allerede boret en tegnestift i globussen, dér hvor du drømmer om at læse i løbet af studietiden? Men selvom mulighederne for at komme til udlandet er mange, kræver det en del benarbejde, før billetten til drømmedestinationen kan indløses. Og selve søgeprocessen kan tage op til halvandet år.

Foto: Colourbox.

Omnibus har frittet to af AU’s internationale koordinatorer, Lotte Skovborg og Trine Høj Eriksen, for deres bedste råd til dig, der vil læse i udlandet:

Gode råd

 • Start med at undersøge mulighederne på din uddannelse via din studieportal og den internationale koordinator på dit fag (du kan finde vedkommende på siderne om udlandsophold).
 • Tjek din studieordning for at finde ud af, hvornår det er muligt at rejse ud i løbet af din uddannelse.
 • I MoveON, AUs nye database og ansøgningssystem, kan du få overblik over alle AU’s udvekslingsaftaler og herefter sammenholde dem med, hvad der er muligt i din studieordning.
 • Hold øje med fristerne for at søge – både AU’s frister og værtsuniversitetets frister.
 • Vær fleksibel i forhold til fag og destination. Universiteter i hovedstæder engelsktalende lande er attraktive og kan dermed svære at få plads på. Så vær åben for alternativer – der undervises på engelsk i mange andre lande.
 • Søg inspiration og gode råd, læs evalueringer fra hjemvendte studerende, deltag i arrangementer om internationale muligheder, og spørg andre studerende, der har været i udlandet i løbet af studierne.
 • Start i god tid. Søgeprocessen kan tage op til halvandet år. Og ja, søgeprocessen kan for nogen virke lidt omfattende, men du vil synes, at det er det hele værd.
 • Overvej dit budget. Valget af destination kan have stor betydning for økonomien i forhold til leveomkostninger, transport osv.

 

Få inspiration fra andre studerende

Omnibus har fået digitale postkort fra fire AU-studerende på udveksling:

Eksempel på søgeproces

 1. Overvej, hvor du gerne vil hen, og hvilke fag du vil tage i udlandet.
 2. Undersøg: Findes det samme eller lignende fag på det universitet, du gerne vil læse på? Og giver faget tilstrækkeligt med ECTS-point eller credits til at erstatte faget på AU?
 3. Ansøg om at blive indstillet til plads på en af AU’s udvekslingsaftaler.
 4. Bliver du indstillet til en plads på en af udvekslingsaftalerne, er du ikke garanteret plads på værtsuniversitetet. Du skal først søge om forhåndsgodkendelse af fagene hos dit studienævn og eventuelt dokumentere dine sprogkundskaber. Herefter kan du søge om en plads på værtsuniversitetet.
 5. Får du tilbudt en plads af værtsuniversitetet, kan du begynde at glæde dig.

Udlængsel? Her er dine muligheder:

 • Udvekslingsprogrammer: AU har forskellige udvekslingsaftaler og indgår i udvekslingsprogrammer med hundredvis af universiteter over hele verden. AU’s internationale koordinatorer kan hjælpe dig i løbet af søgeprocessen. Studiepladsen er gratis, og du får ofte et stipendie med. Tjek mulighederne på din uddannelse i databasen MoveON.
 • Praktik i udlandet: Arbejd et semester hos en virksomhed eller organisation i udlandet og få praksiserfaring på CV’et. Det er dit eget ansvar at skaffe praktikplads. Du kan søge om forskellige stipendier, og er din praktik ulønnet, kan du få din SU med.
 • Gør det selv – selvarrangeret ophold: Du kan i princippet læse, hvor i verden du vil. Du skal bare sikre dig, at du kan få merit for de fag, du vil læse i udlandet, og at fagene giver de nødvendige ECTS-point. Det er lettere sagt end gjort, og du kan ikke forvente den samme hjælp fra AU’s internationale koordinatorer, som kun kan guide på den overordnede proces. Når du selv arrangerer, er du meget på egen hånd i ansøgningsprocessen, da AU ikke har kontakt til dit universitet i udlandet. Du skal selv betale for studiepladsen. Du kan dog søge om Udlandsstipendium gennem SU-kontoret.
 • Summer School: AU har kontakter til en række udenlandske universiteter, som udbyder kurser i sommerferien. Du kan også selv finde et kursus på et udenlandsk universitet.
 • Feltstudium og sprogophold: Nogle studier giver mulighed for feltarbejde eller sprogophold i udlandet. Du skal selv arrangere opholdet, og du skal igen være opmærksom på ECTS-point og forhåndsgodkendelse.

AU Study Abroad Fair

AU Study Abroad Fair bliver i år afholdt virtuelt i starten af oktober. Her kan du høre mere om mulighederne for at studere i udlandet. Der kommer information om tidspunkter ud på studieportalerne i starten af september.

Artiklen er oprindeligt bragt 28.08.2015, men er opdateret 19.08.2020.