Three Minute Thesis på AU: 17 ph.d.-studerende piskede publikum igennem et maraton af viden
Skibet var ladet med analogier, da 17 ph.d.-studerende præsenterede deres forskning i mundrette bidder på tre minutter ved dette års Three Minute Thesis: Hospitalet er som en lufthavn. Genfejl er som malplaceret koriander i en opskrift. Og leveren er en stor energifabrik.

Konceptet er stramt i ph.d.-konkurrencen Three Minute Thesis. Reglerne er simple: Tre minutter, ét slide på skærmen og ingen noter eller rekvisitter. For de 17 deltagere, kræver det skarp prioritering og levering af deres pointer. Publikum derimod kan læne sig tilbage og indtage en buffet af viden skåret ud i mundrette og letfordøjelige hapsere.
”Vi håber, at I er klar til at udvide jeres viden i dag,” lyder det fra aftenens vært, Ida Cecilie Jensen. Hun vandt Three Minute Thesis på AU i 2023, hvor hun præsenterede sit ph.d.-projekt om mikroorganismer i myrefødder. Hun vandt også Coimbra Groups internationale Three Minute Thesis-finale i 2023. Her dystede hun imod tre andre finalister fra de 35 europæiske universiteter, der deltager i Coimbra Groups Three Minute Thesis.
Inden arrangementet gik i gang, spurgte en deltager, om Ida Cecilie Jensen havde et godt råd på falderebet.
”Prøv at nyde det,” lød det fra Ida Cecilie Jensen.
Den første deltager, der skal prøve at nyde de tre minutter på scenen, er Yrsa Larsson fra Institut for Miljøvidenskab med tre minutters tour de force i sin forskning om grises fordøjelse af antibiotika. Til højre for hende tæller et ur ned fra tre minutter. Da Yrsa Larsson har ti sekunder tilbage, bliver skærmen rød.
”Thank you,” får hun forpustet sagt med få sekunder tilbage.
Win the crowd
Ikke nok med at deltagerne skal koge deres forskning ned til tre minutter og præsentere denne for et udenforstående publikum, de skal også bedømmes af en jury på fire medlemmer.
Juryen bedømmer ud fra, hvor godt deltagerne formår at levere deres forskningsspørgsmål, deres resultater og forskningens implikationer for vores liv på de sparsomme tre minutter. Derudover skal sproget være forståeligt for et publikum, der ingenting ved om emnet eller fagområdet.
”Win the crowd and you will win your freedom,” lyder et (af flere) kendte citater fra filmen Gladiator. Dog er Three Minute Thesis ingen gladiatorkamp, men publikums gejst er ét af de kriterier, som juryen lægger vægt på i sin bedømmelse af et oplæg. Det handler om at aktivere publikum og give dem lyst til at vide mere om emnet.
Sys Christina Vestergaard, der er kommunikations- og pressechef på AU, sidder i juryen.
”Vi kigger på, hvordan det bliver formidlet rent fagligt, men vi kigger også på entusiasmen. Det er en samlet vurdering af oplevelsen,” siger hun og fortsætter:
”Man kan jo bare mærke, når nogen gør det godt.”
De andre jurymedlemmer består af lektor på Institut for Kommunikation og Kultur, Christian Ulrik Andersen, ph.d.-skoleleder på Health, Helene Nørrelund, og ph.d.-studerende i medicin, Shubhangi Das Barman.

Kroppen som redskab
Ph.d.-studerende ved Institut for Klinisk Medicin, Uffe Kjærgaard, bruger hele scenen, da han præsenterer sin forskning om leverkræft. Han slår ud med armene, da han kalder leveren en energifabrik og tilføjer, at han gerne vil se ind i publikums levere.
Han har nemlig fundet ud af, at man ved at gøre sukker magnetisk kan undersøge leveren, og dermed får bedre mulighed for at opdage begyndende leverkræft.
”Det ændrer jo alt!” siger han, mens han igen slår ud med armene og bøjer i knæene.
Uffe Kjærgaard er vant til at tale foran et publikum, fortæller han efterfølgende.
”Jeg har før præsenteret på konferencer, og det er noget, jeg kan godt lide at bruge rigtigt meget tid på,” siger han.
”Hvis ikke man kan formidle sin forskning, så kommer den ikke ud, hvor den er vigtig,” siger Uffe Kjærgaard, der blev inspireret til at deltage, da han så oplægget fra sin ph.d.-kollega Omeed Neghabat fra Institut for Klinisk Medicin ved AU’s Three Minute Thesis i 2022
”Jeg så Omeeds Three Minute Thesis og synes bare, at den var mega fed. Så sådan ville jeg også gøre,” siger han.
Omeed Neghabat vandt også den internationale finale i 2022.
Også de andre ph.d.-studerende bruger kroppen. Der bliver kastet håndtegn til alle sider, og de fleste pendulerer frem og tilbage på scenen, mens de taler.
Til trods for erfaring har det stadig været en prøve at skulle korte sit oplæg ned til tre minutter for Uffe Kjærgaard.
”Det har været meget, meget svært. Det handler om at skræddersy sin viden til et bestemt publikum. Det er svært,” siger han.
Two-and- a-half-minute-thesis?
Der hersker ingen tvivl om, at de 17 ph.d.-studerende har øvet sig. Forud for konkurrencen har de deltaget i retoriske workshops, og 45 minutter inden arrangementet gik i gang, strejfede nogle af deltagerne rundt på Studenterhusets gule gange og mumlede og gestikulerede lavmælt for sig selv. Noget tyder på, at dette last-minute-pitch har gjort oplægget endnu mere koncist. En del af de 17 deltageres oplæg ligger nemlig på omtrent to og et halvt minut.
Kerstin De Keukeleere fra Institut for Biomedicin træder op på scenen.
”Hvad tænker I, når jeg siger herpes?”, spørger hun et lettere fnisende publikum.
Hun lægger ud med en analogi om, at fejlplacerede koriander i stedet for basilikum i en opskrift er en kæmpe fejl. Hun bryder sig nemlig ikke om koriander. Det lader til, at flere i publikum stemmer i med mild latter.
Koriander i stedet for basilikum er nemlig lidt som en genfejl hos mennesker, der får meget slemme sygdomsforløb af en herpes infektion, hvilket er det, som Kjerstin De Keukeleere har fundet ud af i sin forskning. To og et halvt minut senere runder hun også af med ordene:
”Thank you.”
Det er dog ikke alle, der er hoppet på to-og-et-halvt-minuts-vognen. Mj Balezina fra Institut for Statskundskab præsenterer sin forskning om holdningerne til transkønnede atleters vilkår for inklusion og fairplay. Midt i en talestrøm spejder Mj Balezina hen på den glødrøde skærm, der viser fem sekunder, fniser forskrækket, og siger:
”Thank you!”
Vinderen
Efter 17 unikke oplæg bliver juryen sendt uden for døren for at votere. Imens kan deltagerne (og publikum for den sags skyld) ånde lettet op i fællesskab med pindemadder og sodavand.
En halv time senere kommer juryen tilbage, og Ida Cecilie Jensen kalder publikum tilbage til deres pladser. Nu skal vinderen kåres.
Hvem det er, hersker der ingen tvivl om, da jurymedlem Christian Ulrik Andersen roser vinderen for sit ”stærke kropssprog og for at bruge scenen”. Og det er da også Uffe Kjærgaard, som træder op på scenen for at modtage et rejselegat på 35.000 kroner.
”Jeg skal rejse ud til en konference her til maj, så det hjælper da lidt på det,” siger han.

Alt gik da også som planlagt for Uffe Kjærgaard i hans Three Minute Thesis.
”Jeg lavede faktisk ikke de typiske fejl, jeg før har lavet, når jeg har øvet mig,” siger han.
”Jeg ville måske ønske, at jeg havde holdt lidt flere pauser, da jeg jo havde tiden til det,” siger han.
Uffe Kjærgaard brugte også omtrent de to og et halvt minut på sit oplæg. Andenpladsen går til Kerstin De Keukeleere med korianderne og tredjepladsen til Marie Hélène van De Ven fra Arts.
”Tak for at have kæmpet jer igennem dette maraton af viden,” siger Ida Cecilie Jensen til publikum.
Den internationale finale afholdes den 12. juni i Bologna.