Hjernerystelse satte en stopper for Superligakarrieren – nu læser han på AU
Gustav Dahl spillede professionel fodbold hos Silkeborg IF. Nu læser han erhvervsøkonomi på deltid på Aarhus Universitet med senfølger fra den hjernerystelse, der forårsagede hans afsked med fodbolden.

Gustav Dahl sidder fredeligt i forårssolen på bænken foran hovedindgangen til sin hjemmebane, Aarhus BSS på Fuglesangs Allé. Han skæver over mod trappen til stedets famøse studenterbar, Klubben.
”Jeg har ikke været der så meget,” siger han og spejder ned ad trappen.
”Det er jo en af de ting, jeg ikke rigtigt kan på grund af mit hoved,” siger han.
Det var ikke planen, at Gustav Dahl skulle studere på Aarhus BSS. For fire år siden var han på vej i en helt anden retning.
Som 18-årig skrev han kontrakt med sin barndomsklub, Silkeborg IF. Da han blev student fra HHX i 2016, begyndte han som 20-årig sin fuldtidskarriere på fodboldbanen, og fem år senere, i 2021, blev han anfører.
"Det var stort for mig, for det er jo min barndomsklub," siger han.
Gustav Dahl nåede dog ikke at være anfører længe. Til en fodboldtræning støder han hovedet sammen med en holdkammerats i et forsøg på at heade til bolden. Det gjorde lidt ondt i hovedet og gav en lille flænge i øjenbrynet, husker Gustav Dahl. Holdkammeraten kom ikke noget til.
”Jeg tænkte ikke, at det var så meget mere end det. Jeg tog det nok heller ikke helt seriøst dengang,” siger han.
Karrierestop
Sammenstødet med holdkammeraten resulterede i en hjernerystelse, som gav Gustav Dahl så meget fysisk og psykisk ubehag, at han måtte trække sig fra fodboldtræningerne.
I halvandet år mellem episoden og det endelige karrierestop brugte Gustav Dahl al sin tid og energi på at få det bedre, så han kunne komme tilbage på banen.
”Det var enormt hårdt. Jeg vidste ikke, hvad jeg ellers skulle lave, hvis jeg ikke kunne spille fodbold,” siger han.
”Lige så snart at jeg bare fik pulsen lidt op, fik jeg det dårligt,” siger han.

Det var ikke kun til den hårde fysiske træning på fodboldbanen, hovedtraumet påvirkede Gustav Dahl.
”Jeg kunne ikke gå op ad trapperne til min lejlighed uden at få det skidt. Jeg fik det også dårligt af at køre i bil til træning. Det påvirkede alt,” siger han.
Gustav Dahl prøvede mange forskellige behandlingsmetoder for at komme tilbage på banen igen. Blandt andet fik han botox-behandlinger for at mindske spændingerne i hovedet.
”Jeg var jo besat af at få det bedre, for jeg havde jo også en kontrakt, der udløb på et tidspunkt,” siger han.
”Set i bakspejlet var det var aldrig rigtig tæt på at lykkedes,” siger han.
I 2023 udløb Gustav Dahls kontrakt, og han måtte indstille karrieren og endegyldigt forlade fodbolden og sin barndomsklub.
”Det var en enorm hård tid,” siger han.
Hård studiestart
Samme sommer som Gustav Dahl indstiller fodboldkarrieren, søger han ind på bacheloruddannelsen i erhvervsøkonomi på Aarhus Universitet. Han har en del venner, der har læst på uddannelsen, og med en gymnasial uddannelse fra HHX, virkede det som det mest oplagte at give sig til, fortæller han.
Men hovedtraumet påvirker ham stadig, så Gustav Dahl begynder på deltid. I introugen er han kun med til dagsprogrammet.
”Det var en enorm overbelastning for mig,” siger han.
”Jeg var sikker på, at det ikke ville gå, og at jeg nok måtte droppe ud,” siger han.
Men Gustav Dahl holdt ved, selvom regningen til tider var høj.
”Jeg prøvede at komme igennem de første par uger af studiet, selvom det var hårdt,” siger han.
Med tiden stoppede han med at evaluere på sine fysiske og psykiske gener hver dag.
”Jeg er blevet bedre til at håndtere og finde ud af, hvad jeg har svært ved, og hvad jeg godt kan. Hvis jeg overbelaster mig selv, så ved jeg nu, at det bliver bedre. Så skal jeg bare hjem og resette, og så er det allerede bedre næste dag,” siger han.

På skolebænken syv ”sabbatår” senere
Gustav Dahl er nu i gang med sit fjerde semester. Han er fortsat på deltid med 20 ECTS per semester. Bacheloruddannelsen er normeret til tre år, men tager fire år for Gustav Dahl.
”Jeg er enormt glad for at have en oplevelse af, at det er lykkedes for mig her på studiet, fordi jeg i flere år havde en hverdag, der overhovedet ikke fungerede,” siger han.
Til eksamenerne har han ligeledes dispensation og får 25 procent ekstra tid, som giver ham mulighed for at holde pauser undervejs, hvis hovedet har brug for at køle ned.
Han oplyser, at han har fået støtte og vejledning fra SPS. SPS er socialpædagogisk støtte til studerende, som lider af kroniske sygdomme, funktionsnedsættelser eller læse-og skrivevanskeligheder.
Han genkalder sig de første to eksamener på sit første semester på HA-studiet.
”Det var sjovt at skulle vænne sig til at gå til eksamen igen. Jeg har jo nærmest haft syv sabbatår,” siger han.
Hovedtraumet er vedholdende, men det er Gustav Dahl også
Karrierestoppet i SIF betød ikke, at senfølgerne fra hjernerystelsen forsvandt fra Gustav Dahls liv, blot fordi fodbolden gjorde. Han døjer fortsat med fysiske symptomer i sin hverdag, hvis han overbelaster sig selv.
”Jeg får hovedpine, trykken for hovedet og især et diffust ubehag,” siger han.
Symptomerne er svære at beskrive, hvis man ikke selv har oplevet senfølger fra en hjernerystelse, mener Gustav Dahl.
Han oplever stadig lyd- og lyssensitivitet, og det kan være overstimulerende at være blandt mange mennesker på lidt plads. Disse ting falder (desværre) sammen med en bytur, hvorfor Gustav Dahl ikke har meget erfaring med sin lokale fredagsbar, Klubben.
”Mit hoved står ofte af, når jeg er samlet indenfor på lidt plads med mange mennesker” siger han.
”Jeg ved også godt, at jeg ikke skal køre på og håbe, at det bliver bedre i en social sammenhæng. Der har jeg lært mig selv at sige fra, ” siger han.

Heldigvis er det oftest på dagsformen, at Gustav Dahl mærker, om han har brug for at trække sig, og han kan nu være social med sine studiekammerater på andre måder end med en øl i hånden.
Sammen med holdkammeraterne fra studiet har han engageret sig i golf, paddeltennis og cykling. Særligt sin racercykel er Gustav Dahl glad for.
”Jeg oplever, at når jeg presser mig selv lidt fysisk, kan det bidrage til, at jeg får mere energi,” siger han.
Hovedtraumet har givet et helt nyt forhold til det at være udenfor. Gå- og cykelture i det fri giver hovedet en ro, der ikke er at finde indendørs.
”Jeg kan få en klaustrofobisk følelse at være indenfor, især hvis der er mange mennesker. Derfor er det en lettelse at komme udenfor,” siger han.
Behovet for at være aktiv er et levn fra fodboldkarrieren. Det samme gælder vedholdenheden, mener Gustav Dahl.
”Det drev mig meget i min fodboldkarriere. Jeg var ikke nødvendigvis den bedste, men jeg mødte op og gjorde, hvad jeg kunne,” siger han.
”Jeg havde også en hård start på studiet, men jeg prøvede at blive ved,” siger han.
Planen er, at Gustav Dahl tager det sidste år af sin fireårige bachelor på normaltid. Det vil sige 30 ECTS begge semestre. Kandidaten regner han også med at tage på normeret tid.
”Jeg har fundet ud af, at jeg godt kan leve et godt liv, selvom der stadig er nogle ting, jeg lever med,” siger han.