Kom godt i gang med at publicere
Er du ikke helt spids på begreber som h-indeks, peer review og open access? Eller vil du gerne være mere synlig i publikationsjunglen? Så er der nu hjælp at hente.
Startpublicering.nu hedder et nyt site, som er blevet til i et samarbejde mellem ni forskningsbiblioteker i Danmark herunder AU Library. Navnet er meget sigende, for hjemmesiden har til formål at hjælpe nye forskere i gang med at publicere deres forskning og kan også anspore til en mere strategisk tilgang til det at publicere.
Omnibus har fået en af AU’s yngre forskere Charlotte J. Brandt, der er ph.d.-studerende og studielektor på Institut for Marketing og Organisation, til at kigge nærmere på startpublicering.nu. Hun er, med to publiceringer, ikke helt grøn, men kan godt huske, hvordan hun famlede sig frem i begyndelsen.
»Man er usikker og bange for at virke uvidende i starten. Jeg startede selv ud med ikke at ville spørge om råd og ventede på, at andre stillede de tre gode spørgsmål, så jeg ikke skulle stille mine 1.000 spørgsmål. Så sitet kan hjælpe til, at man bliver skarp på de gode spørgsmål, som man så kan stille sin vejleder.
Vejlederen kommer man ikke uden om. For det nye site er ikke målrettet de enkelte fag, og derfor er man nødt til at supplere med mere konkrete og fagspecifikke erfaringer,« mener hun.
Skønt navlepilleri
Ud over at finde råd til, hvor og hvordan man publicerer, kan man også få tips til at beregne, hvor synlig man er som forsker. En sjov feature, også for mere garvede forskere, mener Charlotte J. Brandt.
»Det er skønt med lidt navlepilleri. Jeg beregnede, hvor synlig jeg er baseret på mit h-indeks, og jeg var slet ikke synlig, opdagede jeg. Det var jeg lidt overrasket over. Så det ansporer mig til at tænke over at vælge den rigtige publiceringsstrategi. Jeg fik også et indblik i, hvad der skal til. Jeg skal publicere i journals frem for på konferencer, for de er ikke med i h-indekset, og så skal jeg have nogle til at citere mig.«