Omnibus prik

Kommentar: Udlandsophold er også for TAP’er

Til daglig er de henholdsvis chefsekretær, studiesekretær og fuldmægtig ved Institut for Klinisk Medicin. Men i en uge skiftede de AU ud med kursusvirksomheden Canning Training i London for at blive endnu bedre til at kommunikere og formidle på engelsk. Den mulighed bør flere administrative medarbejdere få, mener de. For engelsk er ikke kun hverdag for forskere og studerende – det er det også for det administrative personale.

På billedet til venstre ses Canary Wharf i London. På billedet til højre ses fra venstre: Lise Licht, Julie Harriet Pedersen og Ellen Bernadette Noer. Foto: Privat

”Stay immersed”

Ordene er de første, man møder, når man træder ind ad den sorte dør hos Canning Training på Bloomsbury Street i London.

Så stod vi pludselig der med vores gule, lilla og blå kufferter. Klar til at prøve kræfter med sprog, kultur og personlig udvikling i England. Det startede allerede med udfordringer efter ankomsten til lufthavnen, hvor vi fik placeret os i et forkert tog og pludselig befandt os på vej i en forkert retning. Sådan kan det jo gå, når man ikke så tit bliver lukket ud af kontoret, og så er man jo ligesom i gang. "You look lost?" De ER bare venlige, de englændere, så vi fik ret hurtigt snuden på rette spor, og så var vi ellers klar til, hvad der nu måtte komme imod os.

Engelsk er hverdag på arbejdet

Vi (the 3 lively crickets, som Canning-folket kaldte os) – Julie, Lise og Ellen fra Institut for Klinisk Medicin – opdagede for et par år tilbage via vores danske engelsklærer Niels Alexandersen tilfældigt muligheden for at komme på et intensivt engelskkursus i London i en uge. Da vi alle tre fagligt bruger engelsk til hverdag i vores arbejde, gik forberedelserne i gang med at søge midler og tilladelse fra ledelsen til at tage afsted.

Der findes ikke mange muligheder på Aarhus Universitet for udlandsophold for administrativt personale, og her var endelig et kursus, hvor man får fuld value for money og meget mere med hjem i bagagen. Der findes simpelthen ikke noget i Danmark, der matcher denne oplevelse. Forinden afrejse til London deltog vi på et introkursus, som skulle klæde os bedre på inden ugen hos Canning. 

Intensivt: Er det nu, jeg løber?

Kurset hos Canning Training er ikke 'blot' et engelskkursus. Nej, det er en mulighed for at gå på opdagelse i sin personlige udvikling og hjerne, og hvor man bliver kastet for løverne på den gode måde. Man overskrider mange personlige grænser og ender altid udenfor sin komfortzone. Og vi blev alle tre udfordret i en sådan grad, at vi kl. 15 hver dag oplevede det totale blackout, mens vores underviser (trainer) prøvede at smide stavelse efter stavelse til os som madding, men hjernen tænkte blot: Er det nu, jeg løber? På en underlig måde er det hele alligevel trygt og sikkert, for de ansatte på Canning ved, hvad og hvem de har med at gøre. De har skræddersyet ens ophold på forhånd, så det passer med det, man har brug for. Man kommer derfor aldrig til at være for lang tid ude på det dybe vand og bliver altid samlet op igen af en redningsflåde. Og når man så ER til stede i London, er der intet på kurset, som ikke kan videreudvikles på dagen, og underviserne er altid villige til at lytte til eventuelle ændringer og forandrede behov undervejs. Det er det, der gør det her kursus så unikt.

You stay immersed all day long

En typisk dag på Canning begynder kl. 9.00 med en introduktion til dagen. Derefter går øvelserne i gang. Det kan være lytteøvelser, samtaler, præsentationer og grammatikøvelser. Det kan også være field trips: Vi besøgte The Wellcome Collection, som er et museum med skiftende udstillinger inden for medicin og kunst, hvor vi skulle tale med andre besøgende og på den måde bryde personlige grænser for kontakt til mennesker, vi ikke tidligere havde set eller talt med. Kursusdagen slutter kl. 17, men herefter begynder det sociale program med ekskursioner og middag, som også foregår på engelsk. You know, stay immersed. Tilbage på hotellet skal man typisk forberede sig til dagen efter. Og så er der ikke mere energi i tanken – man går ud som et lys.

En kæmpe bonus ved opholdet er, at der er deltagere af mange andre nationaliteter, og da man aldrig må tale sit eget sprog i løbet af kursusugen eller i det sociale eftermiddags- og aftenprogram – ja, så holder hjernen aldrig fri.

Givende at komme ud af vante rammer

Det er bare så givende at komme ud af de vante rammer og få nogle friske input og nye tanker og også blive udfordret rent sprogligt. Vi valgte netop at sige til Canning, at vi skal have det højeste niveau. Det fik vi. Ja, vi var faktisk so immersed, at vi i flyet hjem havde glemt nogle af de danske ord. Så bliver det jo ikke bedre.

Vi mener i den grad, at universiteterne bør tage op til overvejelse, om ikke det er en oplagt mulighed og chance for det administrative personale at benytte sig af en uges intensivt sprog- og kulturophold i London for at højne det faglige og personlige niveau. Vi har i hvert fald fået det maksimale ud af vores tur og er taknemmelige for muligheden.

  • Julie Harriet Pedersen er chefsekretær ved Institut for Klinisk Medicin
  • Lise W. Licht er studiesekretær ved Institut for Klinisk Medicin
  • Ellen Bernadette Noer er fuldmægtig ved Center for Bioinformatik, Institut for Klinisk Medicin

Korrekturlæst af Charlotte Boel