Omnibus prik

Kort og godt

Læs mere om en tidligere ansat, der er anmeldt for bedrageri, kandidatdagen, ph.d.-undersøgelsen på AU, årets æresalumne og meget mere.

Tidligere ansat anmeldt for bedrageri

Aarhus Universitet har anmeldt en 47-årig tidligere ansat, som sad i en funktion med økonomiansvar, for bedrageri. Kvinden begyndte i januar, godt et år efter sin ansættelse, bedrageriet ved at ændre kontonumre på fakturaer i INDFAK, der er universitetets elektroniske system til håndtering af fakturaer. 

Anklagemyndigheden mener at kunne bevise, at kvinden på den måde i seks tilfælde overførte beløb til sin datters konto. Kvinden har erkendt fire af de seks tilfælde. AU har rejst et erstatningskrav mod kvinden. Sagen vil efter alt at dømme komme for Retten i Århus i løbet af efteråret.


Pruh eller muh?

Hesten fik en tur i mediemøllen, da det i foråret kom frem, at flere fødevarevirksomheder havde spædet oksekødretter op med billigere hestekød. Det fik debatten til at rase om, hvorvidt det er OK at spise hest. På årets Food Festival lod Aarhus Universitets Institut for Fødevarer de madglade gæsters smagsløg afgøre sagen. Forskerne tilbød gæsterne at smage på en saftig oksebøf og en saftig hestebøf. Herefter skulle gæsterne stemme på det mest velsmagende kød. Publikum var bestemt ikke afvisende over for tanken om at sætte tænderne i en hest. Det blev dog oksen, der løb med sejren, men kun lige med et mulehår.

”Generelt må man sige, at folk blev positivt overrasket over, hvor meget de to kødtyper ligner hinanden,” fortæller fuldmægtig Lisbet A. Rauff, der stod for at koordinere standen. Hun understreger dog, at man rent videnskabeligt kan komme med indvendinger til måden, afstemningen er udført på. Blandt andet kan den enkeltes stemme være påvirket af de andre gæster i standen.

”Men vi fik givet publikum en øjenåbner og gjort opmærksom på, at vores forskning blandt andet handler om kødkvalitet og indholdsstoffer i kød,” siger Lisbet A. Rauff. (mga)


ARoS-direktør udnævnt til årets æresalumne

Ved årsfesten, der markerer universitetets grundlæggelse, udnævnte Aarhus Universitet traditionen tro årets æresalumne. I år faldt valget på ARoS-direktør Jens Erik Sørensen, der læste kunsthistorie på AU i 1970’erne. Dronning Margrethe den II’s Rejselegat blev uddelt til de fire studerende Sine Grove Saxkjær, Rasmus Pihl, Anna Karen Kronsted Lund og Asger Narud. Ved årsfesten blev Aarhus Universitets Jubilæumsfonds Forskningsformidlingspris og Aarhus Universitets Jubilæumsfonds Pædagogiske Hæderspris uddelt til henholdsvis økonomiprofessor Philipp Schröder og lektor på Europastudier Lisanne Wilken. Endelig udnævnte hvert hovedområde en æresdoktor, som var henholdsvis professor David F. Hendry (BSS), professor Sander Greenland (HE), professor Pankaj K. Agarwal (ST) og professor James Phelan (AR). (mga)


Cand.tvivl?

Torsdag den 21. november er der kandidatdag på Aarhus Universitet. Her kan du få mere at vide om kandidatuddannelserne på AU, hvordan du kommer til udlandet i løbet af kandidatuddannelsen, og hvordan du kan skaffe ekstra ECTS-points med Summer University. Du kan også få mere viden om, hvad du kan gøre allerede i løbet af studietiden for at sætte din karriere på skinner, og hvordan du bliver en del af AU’s netværk for alumner. Dagen består både af faglige oplæg og en messedel og finder sted i Søauditorierne i Universitetsparken i Aarhus. Læs mere på kandidat.au.dk. (mga)


Ph.d.-undersøgelse godt fra start

73,4 procent af de godt 2.200 adspurgte ph.d.-studerende på AU har valgt at svare på et elektronisk spørgeskema om kvalitet i ph.d.-forløb på AU.
”Forhåbentligt kommer vi op på en svarprocent på 75, inden muligheden for at besvare spørgeskemaet lukker, og det er en rigtig pæn svarprocent,” lyder det tilfreds fra centerleder Torben K. Jensen. Sammen med den øvrige analysegruppe fra Center for Undervisning og Læring står han for ph.d.-undersøgelsen, som blandt andet sætter spot på vejledning, og hvorvidt de ph.d.-studerende oplever at være integreret i det faglige miljø. Derudover vil den også fokusere på trivsel, herunder stress og ensomhed. Resultatet af undersøgelsen forventes klar i december. Det er Talentbåndet på AU, der har taget initiativ til og finansierer undersøgelsen. (mga)


En hel dag i videnudvekslingens tegn

Bliv inspireret af andre AU-kollegers erfaringer med videnudveksling, og få også et indblik i, hvordan man griber sagen an på henholdsvis Stanford University og University of Leeds, når AU er vært ved konferencen Knowledge Exchange Day 14. november i Aarhus. Læs mere på conferences.au.dk/knowledgeexchange (mga)


Bliv klogere på AIAS

I juni slog AU dørene op for AIAS – Aarhus Institute of Advanced Studies, der samler forskere fra alle universitetets områder. Nu kan nysgerrige få et kig ind i maskinrummet, for AIAS holder i efteråret en række seminarer, hvor i alt syv AIAS-fellows præsenterer deres forskning. De første seminarer fandt sted i september, men man kan stadig nå at møde mikrobiolog Niels Peter Revsbech, psykolog Annette Bohn, fysiker Jesper Fredenslund Levinsen og kunsthistoriker Lotte Philipsen i oktober og november. Det er gratis at deltage og kræver ingen registrering på forhånd. Læs mere på aias.au.dk. (mga)


Vil du styrke din videnskabelige karriere?

Adjunkter, forskere og postdocer har nu mulighed for at få en mentor i skikkelse af en erfaren kollega via en ny mentorordning på AU.
Styrk Talentet! Sådan hedder den nye mentorordning, hvor det er muligt for en yngre adjunkt, forsker eller postdoc at blive knyttet til for eksempel en erfaren lektor, der kan understøtte – og ikke mindst være med til at udvikle – sin yngre kollegas karrierepotentiale.
Interesserede kan melde sig til ordningen som mentor eller mentee på www.au.dk/styrktalentet.
AU HR matcher de mentorer og mentees, der har meldt sig til enkeltvis. Men det er også muligt for mentor og mentee at melde sig til som et team.
Kommende mentorer og mentees kan på au.dk/styrktalentet også læse, hvad de hver især forventes at bidrage med til forløbet. (lobi)


Underviser
– nu med oplæg på egen YouTube-kanal

Hvis du som underviser har mod på at lave screencasts og vise dem på for eksempel videokanalen YouTube, kan du lære, hvordan du griber det an, på en endagsworkshop i Aarhus eller Emdrup arrangeret af Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier. 

Screencasts (optagelser via computerens webcam) er en mulighed for at kommunikere mere visuelt om pointer, begreber, modeller og tabeller til dine studerende, som kan se optagelserne, når det passer dem, ved for eksempel at gå ind på YouTube.

Du kan lave screencasts, som kan genbruges semester efter semester – eller lave et screencast, hvor du stiller særligt aktuelle spørgsmål til for eksempel en tekst eller et tema.

Se mere – også om tilmelding, tid og sted:
tdm.au.dk/undervisning-og-vejledning/for-undervisere-paa-arts/screencast-og-faglig-youtube-video/


Gratis jul i Den Gamle By

Studerende har gratis adgang til nostalgisk hygge i Den Gamle By mandag til torsdag efter kl. 16.00 fra mandag 18. november til og med mandag 23. december.  

Husk studiekort.

dengamleby.dk/jul


Hvad er ansvarlig forskningspraksis på AU?

Universitetsledelsen har i begyndelsen af september udsendt et debatoplæg, som skal være afsæt for drøftelser om fælles retningslinjer for ansvarlig forskningspraksis  på Aarhus Universitet.

Drøftelserne på blandt andet hovedområderne skal danne grundlag for det videre arbejde med retningslinjerne til foråret.

Find debatoplægget på www.au.dk./forskning/ansvarligforskningspraksis/


Smutvej til et sjovere studieliv

Studiz er et website, der leverer en oversigt over studierabatter. Du har som studerende også mulighed for at oprette et digitalt studie-id – og på den måde slipper du for at medbringe indskrivningsbekræftelse på cafeer, restauranter og i de butikker m.v., der tilbyder rabat på sitet. Jo flere studerende, der bruger sitet, jo større rabatter.

Studiz.dk


NOVA – ny tværfaglig studenterforening på ST

Den nye studenterforening NOVA på ST har til formål at skabe et grundlag for videnskabsbaseret innovation på de naturvidenskabelige fag ved at samle studerende og ph.d.-studerende fra de naturvidenskabelige institutter på AU.

Bag initiativet står en bachelorstuderende, en specialestuderende og to ph.d.-studerende fra iNANO.

Interesseret? Nova-aarhus.dk


Forskningsansøgning?
Få gode råd fra de garvede  

Medarbejdere fra Forskningsstøtteenheden udbyder i efteråret workshops om at skrive succesfulde ansøgninger.

Forskere med begrænset ansøgningserfaring vil på en halv dag blive klogere på de grundlæggende principper bag en god ansøgning gennem oplæg, øvelser og diskussion. 

Se mere om tilmelding, tid og sted


Nyt website for studerende med udlængsel

Vil du arbejde eller studere? Hvad skal du vælge ud fra? Hvordan med SU? Og hvordan får du tag over hovedet under fremmede himmelstrøg?

Du finder svarene og meget mere på nyt site for studerende med udlængsel. Bag sitet står Styrelsen for Universiteter og Internationalisering.

Gribverden.dk


Vidste du, at …

  • Du kan henvende dig til studenterpræsten, hvis du som studerende slås med problemer som ensomhed, konfliktfyldte relationer eller sorg, fordi en, du holdt af, er død. Læs mere
  • Studenterrådets Retshjælp er en selvstændig forening, der drives af jurastuderende, og som yder gratis og anonym rådgivning til studerende. Retshjælpen holder til på et kontor I Aarhus, men tilbuddet gælder alle studerende på AU. Læs mere
  • Aarhus Universitets-Sport (AUS) er universitetets officielle idrætsforening, der fungerer som paraplyorganisation for i alt 16 selvstændige foreninger, hvor du kan dyrke badminton, basketball, bridge, fodbold, fægtning, gymnastik, håndbold, jagt, roning, skak, skydning, svømning, ultimate, vandpolo, volleyball, kenikan, lystfiskeri og floorball. Læs mere