Ny formand for Konservative Studenter er også mediterende moderat
Max Manøe Bjerregaard er nyvalgt formand for den tværborgerlige studenterforening Konservative Studenter – og så deler han partifarve med uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund som en del af formandskabet i Unge Moderater. Han jonglerer med andre ord med flere kasketter som KS-Max, Moderat-Max og Privat-Max.
Om Max Manøe Bjerregaard
Læser filosofi på 6. semester på Aarhus Universitet med tilvalg i humanistisk organisationsudvikling og planlægger at læse videre på kandidaten i filosofi.
Medlem af den tværborgerlige studenterforening Konservative Studenter siden 2020 og nyvalgt formand for foreningen.
Leder af Unge Moderater sammen med Ellen Emilie Mindegaard-Müllertz. Sammen skal de etablere Unge Moderater som et selvstændigt ungdomsparti.
Formand for Vejlby Kollegiet, hvor han bor, og medlem af Kollegiekontorets bestyrelse.
Konservative Studenter. Det smager lidt at tweed, portvin og borgerlige dyder. Max Manøe Bjerregaard kommer da også op ad trappen ulasteligt klædt i habitbukser og -jakke og hilser belevent med et fast håndtryk. Men der er kulør på skjorten, yndlingsdrikken er en IPA fra Ebeltoft Gårdbryggeri (bevares, han drikker også gerne portvin), og så mediterer han hver dag.
Max Manøe Bjerregaard læser filosofi på 6. semester, og så er han nyvalgt formand for den tværborgerlige studenterforening Konservative Studenter ved Aarhus Universitet. Netop det tværborgerlige lægger han vægt på.
”Der er på grund af navnet mange, der tror, at vi kun er konservative. Men vi er tværborgerlige og favner bredt som studenterpolitisk miljø. Vi havde for nylig bestyrelsesmøde i den nye bestyrelse, og vi har studerende fra både Venstres Ungdom, Konservativ Ungdom, Liberal Alliances Ungdom – og jeg selv er moderat og leder af Unge Moderater. Men vi deler værdierne om mest mulig frihed under ansvar,” siger han og fortsætter:
”Og så har vi en æstetik, vi dyrker, med vores Port’n’Policy-arrangementer, som er stærkt inspireret af Oxford University. Og man bliver heller ikke udskammet for at komme i jakkesæt.”
Studenterpolitiske mærkesager
Studenterpolitisk kæmper foreningen for sager som afskaffelse af fraværsregistrering og navneopråb af studerende. De har protesteret mod Aarhus Kommunes nye parkeringsregler i Universitetsparken, som betyder, at studerende kun kan parkere gratis to timer ad gangen. Og de forholder sig kritisk til woke-ismen, som ifølge foreningen begynder at præge nogle akademiske miljøer.
”Man skal selvfølgelig udvise tolerance, men ikke på en måde, hvor man går på kompromis med forskningen og det faglige niveau. Når det er sagt, er det ikke mit indtryk, at det er det allerstørste problem her på AU,” siger Max Manøe Bjerregaard.
I kategorien store problemer finder man derimod klimaet, mener Max Manøe Bjerregaard. Og her vil Konservative Studenter hellere diskutere de store linjer end symbolpolitik, pointerer han.
Vi mener, det er vigtigere at diskutere, hvilke energikilder AU får sin strøm fra, end om der er plastiksugerør i kantinen.
”Vi mener, det er vigtigere at diskutere, hvilke energikilder AU får sin strøm fra, end om der er plastiksugerør i kantinen.”
Blandt de helt store emner på dagsordenen er naturligvis også regeringens udspil til en reform af kandidatuddannelserne. Det bekymrer Konservative Studenter, at der har været så lidt dialog med sektoren forud for udspillet – og ikke mindst, at det ikke er testet, hvorvidt de drastiske tiltag i reformen vil have den ønskede effekt. Men studenterforeningen vil gerne være en aktiv spiller i debatten om reformen – og går konstruktivt til værks, forklarer han.
”Reformen bliver højst sandsynligt til noget, for vi har en flertalsregering. Og en 1-årig kandidat kan give mening på visse uddannelser, men så er det vigtigt, at beslutningen er så lokalt forankret på de enkelte uddannelser som muligt og ikke bare tvinges igennem.”
Ung moderat
For Max Manøe Bjerregaard er reformen også et af de emner, hvor han skal være helt tydelig omkring, hvilken kasket han har på, når han udtaler sig. For som leder af Unge Moderater deler han partifarve med uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund, mens han som formand for Konservative Studenter taler med et andet opdrag. Og de to politiske organisationer – Konservative Studenter og Unge Moderater – er ikke altid på linje.
Jeg opererer med en KS-Max, en Moderat-Max og en Privat-Max.
”Jeg opererer med en KS-Max, en Moderat-Max og en Privat-Max,” griner han med reference til Moderaternes partiformand Lars Løkke Rasmussen, der som statsminister opererede med en Privat-Lars og en Statsminister-Lars.
Privat-Max
Privat-Max læser filosofi og har derfor også følt en af nutidens yndede discipliner ’humaniora-bashing’ på egen krop – såsom spørgsmålet om, hvordan man kan tillade sig at bruge samfundets penge på at læse filosofi.
Svaret på det spørgsmål er, at han har ambitioner om at bruge filosofien som afsæt for en fremtidig lederkarriere. Og derfor nørder han lige nu med begreber som dydsledelse, værdibaseret ledelse og virksomhedsetik på baggrund af blandt andre teoretikere som Aristoteles. Han stornyder de diskussioner, som for ham er en gave ved at gå på filosofistudiet. Også selvom han som studerende med et borgerligt værdisæt ofte er lidt the odd one out på studiet.
At være borgerlig studerende har kant i sig selv.
”At være borgerlig studerende har kant i sig selv, for mange studerende er venstreorienterede. Men på humaniora er det ret atypisk at ligge til højre for SF/S som studerende. Så for mig er Konservative Studenter også et frirum, hvor jeg kan være med ligesindede,” forklarer han.
I en hverdag, der ofte består af filosofiske og politiske diskussioner på studiet, som studenterpolitiker eller som aktiv i et ungdomsparti, finder han også værdi i at tømme hovedet for tanker. Så han løber 3-4 gange om ugen med en podcast i ørerne, og så mediterer han hver dag.
”Jeg begyndte for halvandet år siden i forbindelse med sommerferien – jeg kan godt have det svært i sommerferieperioden, hvor studiet er på pause. Og så begyndte jeg at lave guidede meditationer på appen Headspace og syntes, det var en fed vane, så det gør jeg stadig ti minutter hver dag, enten om morgenen eller om eftermiddagen efter forelæsning,” fortæller han.
5 skæve til Max Manøe Bjerregaard
Sidst jeg var oppe i det røde felt, var: ”Jeg bliver sjældent vred, men sidst jeg var engageret – tangerende til det højtråbende – var nok under en diskussion i fredagsbaren, hvor vi diskuterede fænomenologi. Det er meget nørdet.”
De færreste ved, at jeg: ”… har været meget aktiv spejder i 10 år, fra jeg var 10 til 20 år og blandt andet var med til at bage verdens længste snobrød på ikke mindre end 50 meter. Det var i Vejlby – jeg er born and raised her i byen.”
Yndlingsapp: ”Det må være TikTok, selvom jeg er lidt skræmt over deres algoritme. Og Zetland – jeg både lytter og læser. Og så Twitter, som man jo skal være på som politiker, har jeg fundet ud af.”
Yndlingssted på AU: ”Studenterbaren! Et hyggeligt sted i en kælder med et stort øludvalg til studievenlige priser. Skarpt forfulgt af fredagsbaren på filosofi, Panta Rei, på femte sal i Nobelparken, og dermed nok baren med den bedste udsigt.”
Jeg kan ikke få det bedre, end når jeg: ”… diskuterer politik eller filosofi over specialøllen Wildflower IPA fra Ebeltoft Gårdbryggeri.”
Korrekturlæst af Charlotte Boel