Ny universitetsdirektør: "Jeg går all in"

AU’s nye universitetsdirektør hedder Arnold Boon, er 48 år og kommer fra en stilling som fakultetsdirektør på det sundhedsvidenskabelige fakultet på KU. Nu rykker han teltpælene op og flytter til Aarhus, hvor han med egne ord er indstillet på "at give den en ordentlig skalle". Han beskriver sig selv som målrettet og konkurrenceminded, og så løber han et maraton om året – i hælene på sin kone.

Foto: Lars Kruse

Du er selv inde på, at du tiltræder i en tid, hvor universitetet står overfor økonomiske stramninger, øget konkurrence om forskningsmidler og reformer på uddannelsesområdet – og samtidig har en ambitiøs strategi. Kan vi blive nødt til at slække på ambitionerne?

Det tænker jeg ikke. Den udvikling, som bestyrelsen og ledelsen har fastlagt og sat i gang, fortsætter. Men inden for AU’s økonomiske rammer skal vi tænke langsigtet og skabe råderum til at udvikle universitetet, så AU også om 10-15 år er et godt universitet og en god arbejdsplads. Det bliver en udfordring for ledelsen, men også for medarbejderne.

Du siger også, at der er brug for stabilitet – hvordan vil du bidrage til at skabe stabilitet?

Fem hurtige fra hoften

  • Sidst, jeg var oppe i det røde felt, var fordi: Der skal meget til, og jeg tror, det er ved at være tre måneder siden, jeg sidst var gal for alvor. Det var på et møde, hvor en institutleder lavede fedtspil og tænkte meget kortsigtet og ikke på helheden.
  • I december plejer jeg altid at: Runde tingene af og forberede mig på det kommende år. Og så planlægger jeg altid at købe julegaver i god tid, men som mange andre ender jeg med at være ude i sidste øjeblik.
  • Min yndlings-app er: Jeg bruger primært telefonens mail- og kalenderfunktion. Så tjekker jeg lidt nyheder – og kan også godt lide at orientere mig på LinkedIn og få input fra andre organisationer og ledere.
  • De færreste ved, at jeg: Godt kan lide at spille klaver, når jeg har rummet for mig selv. Jeg spiller både populærmusik og klassisk, og af og til akkompagnerer jeg også min kone, der spiller klarinet, men det er en udfordring at følge med hendes niveau.
  • Jeg kan ikke få det bedre, end når jeg: Får løst en stor udfordring i fællesskab med andre. Jeg kan simpelthen godt lide at sætte mig et mål og opnå resultatet.
  • Jeg holder mig i form ved at: Løbe. Jeg løber et maraton om året. I år var det Hamburg Maraton, som jeg gennemførte på 4 timer og 15 minutter. Jeg prøver at hamle op med min kone, men det lykkes ikke.

Jeg er indstillet på at give den en ordentlig skalle, og jeg går all in. Flere har spurgt mig, om det så betyder, at jeg flytter til Aarhus. Og det gør jeg. Når man leder et så stort sted som administrationen på AU, er man nødt til at have base her. Jeg satser på det lange, seje træk, når vi skal lave forandringer og sikre AU’s udvikling og økonomi. Når jeg har sat mig et mål, gør jeg alt, hvad jeg kan for at nå det.

Du slår også på nøgleord som medinddragelse og kommunikation som prioriteter – kan du være mere konkret om hvordan?

Jeg mener, man skal fortælle om de beslutninger, der bliver truffet i ledelsen. Det er vigtigt for at skabe forståelse for eller accept af beslutningerne. Jeg benytter mig både af de formelle og uformelle kanaler i den forbindelse. Det vil sige samarbejdsudvalg og akademiske råd, men jeg sætter også pris på at gå rundt og have uformelle samtaler. Og så tror jeg meget på den direkte kommunikation fra den direkte leder. Det er en af de stærkeste former for kommunikation, når det gælder om at skabe forståelse for en kurs.

Hvad fik dig til at søge posten som universitetsdirektør på AU?

For det første er AU en spændende arbejdsplads. Det er et bredt universitet med klare satsninger. Man vil tænke nyt og være blandt de førende universiteter i Europa. For det andet har jeg en lang erfaring fra universitetsverdenen, og jeg er parat til næste skridt i min karriere. Jeg vil gøre mit til at danne gode rammer om administrationen. Vi skal hele tiden udvikle os, være i dialog med brugerne og have fokus på at skabe værdi for dem. I en tid med færre ressourcer kræver det, at vi ser på procesoptimering, it-understøttelse, og hvordan vi løbende kan forbedre os og vores ydelser. Det er nødvendigt at prioritere ud fra, hvad der er vigtigt for forskerne og de studerende. Det bør man altid gøre, men især i en tid, hvor der er færre ressourcer.

LÆS OGSÅ: AU får ny universitetsdirektør – han kommer fra KU

Hvem gemmer sig bag navnet Arnold Boon?

Jeg er en målrettet person, som sætter mig ambitiøse mål. Jeg er også vedholdende og konkurrenceminded, jeg giver ikke sådan lige op. Men jeg søger samarbejdet og er meget lydhør overfor andres gode forslag til løsninger.

Hvordan vil du selv beskrive din ledelsesstil?

Jeg sætter kursen for, hvordan administrationen på AU skal udvikle sig, og det gør jeg sammen med de medarbejdere, jeg har ansvaret for, og brugerne, som benytter administrationens ydelser. Jeg går efter en involverende proces, men der skal også træffes beslutninger, og dem står jeg på mål for.

Nævn de tre ting, du som det første vil kaste dig over som ny direktør

Som det første vil jeg danne mig et indtryk af økonomien – er der styr på den på kort og langt sigt? I den forbindelse vil jeg også have blik for indtægterne, og hvordan vi kan generere flere indtægter, man skal ikke kun kigge på besparelserne. Dernæst vil jeg sætte mig ind i, hvordan administrationen ser ud og skabe mig en forståelse for, hvilke udviklinger der er i gang. Jeg er også optaget af, hvordan medarbejdere og studerende kan udvikle deres talent til fulde. Endelig skal jeg lære AU at kende, og jeg håber at møde så mange som muligt i de første måneder for at lytte til, hvad de ser som de væsentligste udfordringer og muligheder ved Aarhus Universitet. Jeg er dog meget påpasselig med ikke at komme med programerklæringer på nuværende tidspunkt.

Din forgænger var her kun i ni måneder – hvor længe har du tænkt dig at blive siddende?

Jeg har kontrakt på fem år med mulighed for forlængelse i yderligere tre år – en mulighed, jeg har tænkt mig at benytte. Og hvis man ser på mit CV, fremgår det, at jeg har historie for at blive et sted i 8-9 år.


    Arnold Boon – i årstal

    2006-2015: Fakultetsdirektør ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet 
    2004-2006: Administrationschef ved Danmarks Fødevareforskning 
    2002-2004: Budgetchef ved Direktoratet for FødevareErhverv 
    2000-2002: Direktionssekretær ved Direktoratet for FødevareErhverv 
    2001: Ph.d. i erhvervsøkonomi, Copenhagen Business School 
    1999-2000: Direktionssekretær ved Danmarks JordbrugsForskning 
    1991-1999: Forsker ved Statens Jordbrugs- og Fiskeriøkonomiske Institut
    1991: Cand.agro fra Wageningen University i Holland
    1967: Født 3. januar