Omnibus prik

Overblik: Det betyder nyeste aftale om genåbning for studerende og medarbejdere på universitetet

I går blev politikerne enige om endnu en aftale om genåbning af samfundet. Fra på fredag har studerende fuld adgang til universitetet, mens 20 procent af medarbejderne kan møde på campus. Til august kan alle medarbejdere se frem til at være tilbage på AU igen.

De dage, hvor man bare lige mødtes med kolleger på gangen, virker langt væk. Men nu er der endelig en politisk plan for, hvornår hjemsendte medarbejdere igen kan vende tilbage på universitetet. Arkivfoto fra Juridisk Institut: Jesper Rais

Der er gået måneder – for nogle et helt år – med nul transporttid til og fra arbejde og studie. Der er spist hundredvis af ensomme frokoster uden kø i kantinen og uden smalltalk med kolleger. Og der er afholdt utallige onlinemøder, hvor kolleger og studiekammerater blot manifesterede sig som talende torsoer på en skærm. Men nu er der udsigt til mere normale tilstande.  

Mandag aften landede samtlige af Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige den seneste aftale om genåbning af Danmark.

Allerede fra på fredag kan alle studerende ifølge aftalen vende tilbage på landets videregående uddannelser. Det er dog ikke noget, der vil komme de studerende meget til gavn i forhold til undervisningen, da semesteret stort set er ved sin afslutning, og læseferien og eksamener er nært forestående for langt de fleste studerende. Men det kan få betydning i forhold til arbejde i studiegrupper og ved vejledning. Vilkårene for studerende, der møder på campus, er de samme som hidtil. Det betyder, at man skal kunne fremvise gyldigt coronapas og skal bære mundbind og holde afstand.  

Ud af den bløde buks og tilbage på kontoret 

For de mange hjemsendte medarbejdere, der savner deres kontor og kolleger, er der også godt nyt i aftalen. For efter at være blevet forbigået i de hidtidige genåbningsaftaler er der endelig en plan for medarbejdernes tilbagevenden til arbejdspladserne. 

EVALUERING AF OMNIBUS: Deltag i spørgeskemaundersøgelsen  

Fra på fredag kan 20 procent af de ansatte – eller hver femte medarbejder – vende tilbage til arbejdspladsen. Når alle i samfundet over 50 år er tilbudt første vaccinestik, hvilket forventes at ske i midten af juni, kan halvdelen af medarbejderne møde på arbejdspladsen. Og fra 1. august er arbejdspladserne igen fuldt åbne.

Hvor mange medarbejdere der til den tid møder på arbejde, er uvist. Og fra politisk side er der da også en forventning om, at både medarbejdere og arbejdspladser i højere grad end før coronapandemien vil benytte sig af muligheden for at arbejde hjemmefra.  

Foreninger kan igen få lov at samle folk

Aftalen indeholder også godt nyt for de mange studenterforeninger, som også kan begynde at afvikle aktiviteter igen – tilmed for noget større forsamlinger end hidtil. Forsamlingsforbuddet lempes 21. maj, så man indendørs må samle 50 personer og udendørs må samle 100 personer. Også i foreningslivet er der krav om, at deltagere kan fremvise coronapas. 

Ifølge den nye aftale kan også Folkeuniversitetet genåbne sine aktiviteter. Folkeuniversitetet har i løbet af foråret afviklet sine forelæsninger online. Men efterårsprogrammet kan med den nye aftale afvikles som normalt. Forelæsningsrækkerne begynder fra august. 

Hvad med byturen?

Nattelivet er fortsat lukket land. Men politikerne forholder sig til genåbningen af nattelivet i begyndelsen af juni. Indtil da må byturen erstattes af en tur på café, som dog lukker for sidste udskænkning kl. 22.