Oversvømmelser på AU efter stort regnskyl – Ringgaden står under vand

Et kraftigt regnvejr har tirsdag formiddag ramt Aarhus og Aarhus Universitet. Regnskyllet har sat Nordre Ringgade ved Det Kgl. Bibliotek under vand. Vandet er trængt ind i tunnellen under Ringgaden. Meget vand strømmede også ind i Naturhistorisk Museum og i Skou-bygningen, og mange indgange på AU har taget vand ind.

Nordre Ringgade kunne ikke komme af med alt vandet, og en bil måtte give op midt på vejen. Foto: Magnus Wallbohm

Kraftig regn over Aarhus tirsdag formiddag gav også problemer på Aarhus Universitet. Nordre Ringgade i hele den nordgående vejbane på det stykke, der befinder sig mellem Bogtårnet og Aarhus Universitets Aula, stod under vand. En enkelt bil var gået i stå midt i vandmasserne og stod efterladt; andre bilister afventede, at kommunens folk skulle få bugt med vandmasserne, og nogle tog chancen og pløjede gennem vandet. I tunnellen under Ringgaden, som forbinder Staklade-komplekset og rektoratet med Aulaen, var der også trængt vand ind, og den orange alarm blinkede ved 11-tiden. 

Også flere bygninger på AU’s campus i Aarhus var tirsdag påvirket af vand. På Naturhistorisk Museum strømmede vandet ind i bygningen, viser en video, museet har lagt på sin facebookside. Det er dog under kontrol igen. 

"Efter en lille halv time, hvor alle mand var af huse med koste, vandstøvsugere med videre, er vi nu oppe ved overfladen igen, og de første gæster er for længst kommet ind ad døren. Alt er godt", skriver Naturhistorisk Museum. 

Health-bygninger ramt 

Alle Healths bygninger i den sydlige del af Universitetsparken fik godt med vand under regnskyllet, fortæller fakultetets tekniske chef Conor Richard O'Connor Leerhøy.

Mest omfattende var det i Skou-bygningen, der blev åbnet så sent som i 2018. Her strømmede vandet pludselig ind i kælderen. 

"Det stuvede op, så afløbene ikke kunne tage det, og så begyndte vandet bare at stige. Både sidste år og i år lavede man foranstaltninger her i Universitetsparken, for eksempel ændringer i vejforløbet, og det hjalp rigtigt længe i dag, men på et tidspunkt kom det simpelthen bare væltende som en syndflod ned i parken," siger Conor Richard O'Connor Leerhøy. 

I Skou-bygningen blev en røgventilationsskakt til kælderen fyldt op med vand, ligesom det begyndte at vælte ind i kælderområdet, der også har forskningsfaciliteter. Ifølge den tekniske chef var der tale om tusindvis af liter vand. Men personalet reagerede hurtigt og fik styr på situationen, fortæller han. I alt har Health haft cirka 30 personer i gang.

"Vi havde ikke prøvet det før med ventilationsskakten, så nu prøver vi at bygge den om og får købt noget mere udstyr. Vi måtte finde på nogle ting. Vi havde store saltposer, som vi brugte som sandsække, så der ikke løb mere vand derned, og så har jeg en medarbejder, der hoppede ned i skakten plaskvåd med to spande," siger Conor Richard O'Connor Leerhøy, der ikke vurderer, noget har taget varig skade:

"Det skal nok klare sig. Der er lidt loftsplader, som måske er beskadiget, men dem har vi pillet ned," siger han. 

Nat-Tech-bygningschef: Størst udfordringer i bygninger, som ligger lavt

Også Bent Lorenzen, der er bygningschef ved fakulteterne Natural Sciences og Technical Sciences og direktør for Science Museerne, fortæller, at der har været en del at se til som følge af tirsdagens regnvejr.

”Men ikke i et omfang, vi ikke har kunnet håndtere,” siger han.

Bent Lorenzen oplyser, at der især har været udfordringer i de bygninger på Katrinebjerg, som ligger lavt i forhold til det øvrige terræn, og hvor regnvandet derfor er blevet ledt hen mod bygningerne og i nogle tilfælde ind i bygningerne.  

Også i Væksthusene er der trængt vand ind.

”Men det er vi forberedt på, for de store glaspartier kan ikke holde tæt, når så store regnmængder falder,” forklarer Bent Lorenzen.  

Teknisk chef: Det går ind ved alle døre 

Selvom regnvandet stod højt på Ringgaden, er det ifølge teknisk chef ved Aarhus BSS, Peter Bachmann Vestergaard, marginalt, hvor meget der er trængt ind i tunnellen under Nordre Ringgade. Tirsdag formiddag fortalte han, at medarbejdere fra kommunen, men også private, hjalp til ved det oversvømmede område ved Vandrehallen, hvor vandmængderne blev for store, til at kloakkerne kunne følge med. 

For bygningerne på Aarhus BSS, som han har ansvaret for, er der dog ikke tale om store problemer, forklarede han.

"Det går ind ved alle døre lige i øjeblikket, og vi kunne frygte, at det gik massivt ind, men det gjorde det ikke. Regnen har ikke påvirket bygningerne på AU. Der, hvor jeg har set mest vand, har det været som en spand vand, der er væltet," sagde han tirsdag formiddag.

I den gamle efor-bolig, som huser Parkkollegiernes administration samt universitetsavisen Omnibus, var der også trængt vand ind i kælderen.

Arts-bygningerne var derimod mindre udsat. Fakultetet har de fleste af sine bygninger i Nobelparken, som ligger over Universitetsparken, og regnen hobede sig dermed ikke op hos dem, fortæller Eva Serup, der er bygningschef ved Arts. Man mangler dog stadig at få et endeligt overblik over Kasernen på Langelandsgade.

Faktaboks: Tip os!

Har du billeder eller oplysninger om større eller mindre oversvømmelser eller vandskader som følge af tirsdag formiddag regnvejr, så send os gerne en mail på omnibus@au.dk.

Usædvanlig situation

Billeder fra andre dele af Aarhus viser, hvor hårdt ramt nogle områder er. For eksempel er en tunnel under Søren Frichs Vej helt fyldt op med vand, mens flere veje er så fyldt med vand, at det er svært for biler at komme igennem.

Per Kristensen, der er fagkoordinator for vejdrift i Aarhus Kommune, kalder det en helt usædvanlig situation. 

"Jeg kan ikke mindes noget lignende i de seneste 15 år," siger han.

Per Kristensen oplyser, at oversvømmelserne, som ramte flere steder i Aarhus og altså også på Ringgaden, skyldes, at store regnmængder faldt på så kort tid, at kloakkerne ikke kunne følge med.

"Vi så blandt andet, at kloakdæksler blev skudt af som følge af presset på kloakkerne," fortæller han.

DMJX evakueret 

På Journalisthøjskolen, DMJX, blev de studerende tirsdag formiddag evakueret på grund af nedfaldne loftsplader, skriver TV 2 Østjylland.

På X (tidligere Twitter) skriver Østjyllands Politi, at regnen har givet anledning til mange henvendelser. 

"Vi får en del anmeldelser om vand på vejene, der skaber udfordringer rundt i det østjyske. For eksempel med kloakdæksler, der hopper af, store vandmængder på vejen, der kan give trafikale udfordringer, osv.," skriver politiet på X

Mange borgere henvender sig desuden til Østjyllands Brandvæsen på grund af gaslugt i midtbyen. Det skyldes sandsynligvis også regnskyllet, skriver brandvæsenet på X

"Det skyldes formentlig det kraftige regnvejr, hvor mange kloakker 'lufter ud' med efterfølgende gaslugt", står der.

Opdateres ...

Korrekturlæst af Charlotte Boel