På landevejene er han Danmarks bedste – på hospitalet er han stadig en rookie
Jacob Sommer Simonsen skar i september knap to minutter af den hidtidige danmarksrekord i maraton, som har været urørt i 39 år. Udover 190 kilometers løb om ugen studerer han på kandidaten i medicin ved Aarhus Universitet og begyndte få uger inden sit rekordløb på uddannelsens tidskrævende klinikophold. Og så er han nybagt far.
De fleste vil kunne sætte sig ind i, at en hverdag med fuldtidsstudium og to børn er travl. Lægger man dertil 190 kilometers løb om ugen, vil de færreste nok kunne relatere til det. Men i hvert fald én kan. Jacob Sommer Simonsen er nykåret danmarksrekordholder på maratondistancen. En bedrift, han tilmed formåede sideløbende med et klinikophold på Afdeling for Hjertesygdomme på Aarhus Universitetshospital (AUH).
Han løber de syv kilometer fra sit hjem til og fra Aarhus Universitetshospital de dage, det passer. Nogle dage, som i dag, laver han et loop, så ruten bliver ti kilometer:
"Når jeg møder ind om morgenen og skifter fra løbeskoene, så parkerer jeg første træningssession og hopper over i ’lægeskoene’,” siger Jacob Sommer Simonsen med et smil og forsætter:
”Løbeuret skal jeg lægge oppe i omklædningsrummet. Det må man ikke have på her på hospitalet. Så er løb væk. Så føler jeg, at jeg er lige her – for at lære så meget som muligt blandt de her virkelig skarpe kardiologer." Han forklarer, at en af løbesportens fordele er måden, hvorpå den kan inkorporeres i hverdagen.
100 procent fokus
Jacob Sommer Simonsen blev i september far for anden gang. Og som far, eliteløber og medicinstuderende er tid og fokus noget, som skal disponeres nøje:
”Jeg disponerer min tid alt efter perioden. Jeg må prioritere, hvad jeg har 100 procent fokus på i de forskellige perioder. Lige nu, efter maraton, er jeg i en periode, hvor jeg kan prioritere familie. Derudover er mit fokus at lære så meget som muligt, når jeg er her på AUH,” siger maratonløberen.
Han forklarer, hvordan særligt perioden efter maratonløbet var hektisk, da prioriteterne familie og uddannelse blev forstyrret af medieopmærksomheden oven på rekorden:
”Den første uge på klinikken efter løbet var mere hektisk, end jeg havde regnet med. Der var pludselig en masse medieomtale, og det fyldte en del i baghovedet, når telefonen ringede. Det var forstyrrende. Men allerede ugen efter kunne jeg mærke, at jeg kom herop, og så kunne jeg koble af og lægge løbet fra mig,” fortæller Jacob Sommer Simonsen.
Rekordindehaver og rookie
Selvom Jacob Sommer Simonsen nu er Danmarks hurtigste nogensinde på den legendariske distance, er det tydeligt for ham, at han på AUH er på udebane: ”Herude er jeg jo rookie,” forklarer han.
Jacob Sommer Simonsen fortæller omhyggeligt fotografen og undertegnede om de "færdselsregler" og alarmer, der gælder på hospitalet. Kælderen er delt op i kørebane og gangbane, og over for to medstuderende beskriver han det at gå rundt på gangene blandt ”de dygtige læger” med en studenterreporter og fotograf som ”lidt akavet”.
”Jeg tror egentlig, det var meget sundt at komme herud efter løbet, hvor det ikke er det, det handler om. I en tid, hvor jeg fik mange lykønskninger, så kommer jeg herud og finder ud af, at der er noget, der er vigtigere: Ja, jeg har løbet en god tid, men heroppe er der måske én, der har reddet to liv i løbet af natten. Det sætter tingene i perspektiv.”
Klinikopholdet giver i det hele taget meget mening for den medicinstuderende.
”Én ting er jo at have læst om kardiologi i en bog. At komme på AUH, som er så specialiseret, som det er, gør jo ikke en til ekspert – man er stadig meget langt fra alle de dygtige læger, som arbejder her. Men det giver mig helt klart en bedre forståelse for stoffet.”
Forsinket hurtigløber
Jacob Sommer Simonsen startede med sine medstuderende i klinikopholdet en måned før maratonløbet i Berlin. En periode, hvor løberen lå i hård træning.
”Man er meget på benene under klinikopholdet. Det er noget andet end at være derhjemme og studere,” forklarer Jacob Sommer Simonsen.
Men selv en eliteløber må sande, at det er forbundet med forsinkelse at kombinere elitesport og uddannelse. Jacob Sommer Simonsen så i sommer de studerende, han startede med på bacheloren, blive færdiguddannet. Selv mangler han tre år på grund af løbekarrieren.
”Det er jo sådan, vi er lavet til at bevæge os”
Løb er populært – også på universitetet. Antallet af løbeklubber vokser, og AU RUN (AU's årlige motionsløb for studerende og ansatte, red.), som hvert år afholdes i maj, har meldt udsolgt tre år i streg – hvert år med flere deltagere end sidst.
For Jacob Sommer Simonsen fungerer studie og løb godt sammen:
”For mit vedkommende giver det noget frihed og ro i hovedet at komme ud og løbe, når jeg har studeret en hel dag.”
Men selvom Jacob Sommer Simonsen løber mere end de fleste og har papir på, at han er god til det, er han ikke fri for kriserne, som vi andre dødelige løber ind i:
”Kriserne fylder mest, når jeg tænker tilbage på selve løbet; halvvejs og ved 27 kilometer. Der bruger jeg nogle mentale kneb, som jeg ved fungerer for mig. Jeg prøver at fokusere på, hvor jeg er lige nu, i stedet for at tænke alt for meget over, hvor langt der er tilbage. Jeg tænker i stedet: Nu skal jeg bare lige hen til den næste mentale milepæl,” forklarer Jacob Sommer Simonsen, som under maratonet vidste, at hans forældre stod ved 9 og 18 kilometer.
På spørgsmålet, hvorfor han selv løber, svarer han:
”Det er jo blevet meget konkurrencemindet. Jeg synes, det er fedt at se, hvor god jeg kan blive. Men det startede med følelsen af, at det er det mest naturlige at gøre. Det er jo sådan, vi er lavet til at bevæge os: Gang og løb. Følelsen af rytme og flow state.”
Omkring klokken 15 lægger Jacob Sommer Simonsen stetoskopet og snører løbeskoene. Han ordner dagens andet træningspas på vejen hjem:
”Løb er jo smart, for man kan bruge det som transportform. Når jeg kommer hjem, er jeg færdig med træningen for i dag. Så er det familien, det handler om. Så skal der laves noget mad, læses nogle bøger og leges lidt.”
Korrekturlæst af Charlotte Boel