Omnibus prik

Professor Rubina Raja modtager Carlsbergfondets Forskningspris 2024

Årets modtagere af Carlsbergfondets Forskningspriser er professor i klassisk arkæologi ved Aarhus Universitet, Rubina Raja, og professor i biomedicin, Jesper Qualmann Svejstrup, fra Københavns Universitet. Priserne gives til forskere, som afgørende har bidraget til grundforskning. Med priserne følger 2 millioner kroner.

Rubina Raja er professor (dr.phil.) i arkæologi ved Aarhus Universitet. Foto: Martin Juul

H.M. Dronning Mary og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) forestod prisoverrækkelsen, da Carlsbergfondet i sidste uge uddelte sine prestigefyldte forskningspriser til to anerkendte forskere inden for naturvidenskab og humaniora/samfundsvidenskab. Priserne gives til forskere, som "afgørende har bidraget til grundforskning". Med priserne følger 2 millioner kroner, hvoraf de 1,5 millioner kroner gives som forskningsbevilling, mens de resterende 500.000 kroner er en personlig hædersbevisning. 

I år gik priserne til professor i klassisk arkæologi, Rubina Raja, fra Aarhus Universitet og professor i biomedicin, Jesper Qualmann Svejstrup, fra Københavns Universitet. 

Klassisk arkæolog

Rubina Raja er uddannet klassisk arkæolog fra Københavns Universitet og har sin ph.d.-grad fra Oxford University. Hun forsker blandt andet i antikkens bysamfund og antikkens portrætkultur, hun leder Palmyra Portrait Project og er i det hele taget internationalt anerkendt for sin forskning i oasebyen Palmyra i det nuværende Syrien.

I motivationen for tildelingen af prisen står der:

"Hun udvider den klassiske arkæologis traditionelle fokus ved at have en geografisk og kulturel horisont, der rækker ud over Grækenland og Rom; ved at anlægge et vidtfavnende syn på samspillet mellem mennesker frem for blot at se på materialitet; og ved at fravige den lineære, magtcentrerede tilgang til bykulturer og i stedet fokusere på dynamiske netværk mellem mennesker i form af kommerciel, kulturel og kommunikativ udveksling".

Feltarbejde i konfliktzoner

Rubina Raja har været ansat ved Aarhus Universitet siden 2015, hvor hun blandt andet leder Danmarks Grundforskningsfonds Center of Excellence for Urban Network Evolutions (UrbNet), som er finansieret af Danmarks Grundforskningsfond. Og netop dette center fremhæves som hendes største bedrift som leder i motivationen for prisen:

"Hendes lederevner ses tydeligt, når hun for eksempel deltager i feltarbejde i konfliktzoner og under ekstreme forhold, arbejder sammen med lokalsamfund og statslige indstanser og står i spidsen for hold på op til 100 lokale og internationale forskere". 

"Anerkendelsen tilkommer ikke kun mig"

Selv siger Rubina Raja i en presseomtale fra Carlsbergfondet:

"Det er en uvurderlig anerkendelse for mig at modtage Carlsbergfondets Forskningspris. Det er en pris, som jeg ikke tror, at jeg ville have formået at få tildelt, hvis det danske fondslandskab ikke havde givet mig mulighed for at udføre både solo og kollaborativ forskning på topplan i flere år i træk. Så på mange måder tilkommer anerkendelsen ikke kun mig, men også mine samarbejdspartnere og ansatte og de fonde, der løbende har støttet mine forskningsidéer og min organisation for at give plads til solid og banebrydende humanistisk forskning".

KU-professor tildeles pris for DNA-forskning

Professor Jesper Qualmann Svejstrup fra Københavns Universitet tildeles Carlsbergfondets Forskningspris for sin forskning i de molekylære mekanismer, der styrer den genetiske ekspression og stabilitet i cellerne.

"Jesper Qualmann Svejstrups forskning har afdækket grundlæggende principper for, hvordan DNA transskriberes og repareres. Transskription af gener danner basis for alt liv; det er den proces, hvorved koderne i vores DNA omsættes til budbringermolekyler, som laver de enzymer og proteiner, der skal til for at skabe en funktionel celle", står der i motivationen for tildelingen af prisen. 

Jesper Qualmann Svejstrup er Honorary Skou-professor på Aarhus Universitet.

Korrekturlæst af Charlotte Boel