DEBAT: Sådan smadrer man en populær uddannelse

Har fornuften forladt Christiansborg? Meget har tydet på det i den seneste tids debat om fremdriftsreformen.

Illustration: Louise Thrane Jensen
Illustration: Louise Thrane Jensen

Jeg kan jeg godt forstå, at en sådan reform kan være nødvendig, vi studerende bliver jo nødt til at spare, ligesom alle andre i samfundet skal spare. Fornuften i reformen ligger i, at den gør op med ”evighedsstudenterne” og sikrer, at vi studerende er studieaktive under studiet og færdiggør vores uddannelser, så vi bidrager til at skabe vækst og udvikling.

Men en generel udrulning af reformen på alle uddannelser, uden mulighed for dispensation, er kort og godt ufornuftig og ødelæggende for mange gode, fleksible uddannelser.

Specielt på mit studie (cand.merc.aud.) mener jeg, at reformen rammer helt skævt. Omkring halvdelen af mine medstuderende på uddannelsen er deltidsstuderende, som arbejder fuldtids som revisorer og læser deres kandidat ved siden af. Den fleksible ordning har vist sig at være en kæmpe succes hos arbejdsgiverne, hvilket har resulteret i meget lav arbejdsløshed blandt nyuddannede revisorer. Dimittendledigheden for nyuddannede cand.merc.aud.er lå helt nede på to procent i 2011, hvor den generelle dimittendledighed for de øvrige erhvervsøkonomiske kandidater var på 20,1 procent ifølge en analyse fra FSR – danske revisorer.

Men med den nye reform er denne populære ordning ikke længere en mulighed. For alle studerende tilmeldes fag og eksamener svarende til et fuldtidsstudie, altså 30 ECTS-points, hvert semester. Derfor har reformen skabt ekstra stor usikkerhed og bekymring på mit studie.  

FSR – danske revisorer har appelleret til uddannelsesministeren om, at deltidsstuderende på cand.merc.aud.-studiet, som ikke modtager SU og er fuldtidsbeskæftigede i en revisorvirksomhed, kan undtages fra reformens krav om tilmelding til fag og eksamener svarende til 30 ECTS-points. Uden held.

Men hvorfor skal denne gruppe rammes? Hvad er gevinsten ved det? De deltidsstuderende på vores uddannelse modtager ikke SU, tværtimod arbejder de og betaler skat. De er også med til at gøre undervisningen mere levende ved at bidrage med deres praktiske erfaring og direkte input fra erhvervslivet.

Regeringens reform virker endnu mere latterlig, set i lyset af at selv samme regering i maj 2013 reformerede kravene til statsautoriserede revisorer. Det betød, at det blev muligt at tage to ud af de tre påkrævede år med praktisk erfaring i forbindelse med cand.merc.aud.-studiet. Og at gennemsnitsalderen for en statsautoriseret revisor bliver lavere og beståelsesprocenten højere, uden at der slækkes på den faglige kvalitet. Men med indførelse af fremdriftsreformen vil det ikke længere være muligt. I stedet har regeringen taget et skridt frem og to tilbage.

Mick Langholm Hansen er cand.merc.aud.-studerende på 1. semester og formand for AUD-udvalget ved BSS