Stil skoene på fredag – i klimaets navn

Coronavirus er en trussel. Men det gør ikke klimaforandringerne mindre truende. Sådan lyder budskabet fra Den Grønne Studenterbevægelse, som inviterer aarhusianerne til fredag at sætte et par sko på Bispetorv som symbol på, at de ville have demonstreret, hvis der ikke var coronavirus.

Det er ikke første gang, Den Grønne Studenterbevægelse sætter fokus på klimaet i det aarhusianske gadebillede. Op til folketingsvalget i 2019 var organisationen blandt andet medarrangør på en klimastrejke og holdt klimapåmindelser på Rådhuspladsen. Foto: Lene Ravn.

Den Grønne Studenterbevægelses tre krav

  • 1: Mål om at reducere CO2-udledningen med 60 % i 2025, som et delmål på vejen til at reducere med 70 % i 2030.
  • 2: Regeringen skal lægge afgifter på klimagasser, fx en CO2-afgift.
  • 3: Regeringen skal inddrage alternative virksomheder og stemmer i sine klimapartnerskaber.
  • Læs mere om demonstrationen og studenterbevægelsens krav her.

På fredag er det præcis et år, siden Danmark afholdt det folketingsvalg, som gav den socialdemokratiske regering magten.

Det vil Den Grønne Studenterbevægelse markere med, hvad de kalder en corona-venlig demonstration, for at huske regeringen på, at den har lovet at være Danmarks grønne regering. Et løfte, den i studenterbevægelsens optik endnu ikke har indfriet.

”Formålet er at gøre regeringen og befolkningen opmærksom på, at nu er der gået et år, siden vi fik den her såkaldt grønne regering, og at vi forventer at se reel klimahandling fra den – også efter coronakrisen,” siger Janne Winther, som er aktiv i Den Grønne Studenterbevægelse i Aarhus.

Den 20. maj præsenterede regeringen ellers netop en plan for sine klimapolitiske ambitioner. Men den er ifølge Den Grønne Studenterbevægelse ikke ambitiøs nok. 

Der skal CO2-afgifter på bordet. Alternative stemmer skal inviteres med i regeringens klimapartnerskaber, som for eksempel organisationen Andelsgaarde, der køber gårde og omlægger til bæredygtigt landbrug. Og så skal målet om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030 suppleres med et delmål om 60 procents reduktion i 2025.

”Delmålet skal sikre, at regeringen rent faktisk kan påvise, hvordan den vil nå i mål med de 70 procent i 2030, så vi ikke pludselig står med en stor CO2-gæld i 2027, som vi ikke ved, hvordan vi skal komme af med,” siger Janne Winther.

"Det er vigtigt at sige, at ja, coronavirus er en stor trussel, men det betyder ikke, at klimakrisen bliver mindre truende."

Kan man demonstrere corona-venligt?

Uanset om man bakker op om studenterbevægelsens budskab eller ej, kan man måske undre sig over, hvordan forsamlingsforbud og coronavirus kan gå hånd i hånd med en offentlig demonstration.

Politiske forsamlinger – som for eksempel en demonstration – er ikke omfattet af forsamlingsforbuddet. Men i går advarede virolog Søren Riis Paludan fra Aarhus Universitet i Jyllands-Posten mod netop demonstrationer, fordi de ifølge forskeren potentielt kan være superspreder-arrangementer.

Janne Winther fra Den Grønne Studenterbevægelse forstår bekymringen og forsikrer om, at de af præcis den årsag har fundet på en corona-venlig variant.

”Det, vi har inviteret folk til, er at komme forbi og stille et par sko. Det skal symbolisere, at hvis der ikke var coronavirus, ville der ikke bare stå et par sko, men en person i dem og demonstrere,” siger hun.

Idéen er altså ikke, at hundredvis af mennesker skal stå side om side og synge slagsange.

Man kan gå forbi mellem kl. 12 og 17, sætte sine sko i et afmærket område og hente dem igen et par timer senere. Fire aktive medlemmer af studenterbevægelsen holder øje med, at skoene ikke bliver stjålet.

Den Grønne Studenterbevægelse oplyser, at der i øvrigt vil være guides til at anvise, hvor man skal lægge sine sko, og sørge for, at der bliver holdt afstand.

Er der ikke andre måder end en fysisk demonstration, man kan bruge til at sætte fokus på klimaforandringer?

”Vi har også overvejet at lave det som en aktion kun på sociale medier. Men vi synes, der er en værdi i at lave en fysisk opstilling og markere, at vi stadig er til stede. Jeg føler ikke, at vi udsætter nogen for fare med de forholdsregler, vi har taget,” siger Janne Winther og fortsætter:

”Det er vigtigt at sige, at ja, coronavirus er en stor trussel, men det betyder ikke, at klimakrisen bliver mindre truende. Det er vigtigt, at regeringen ikke mister klimaet af syne, når vi skal have gang i økonomien igen.”

Korrektur: Charlotte Boel.

Den Grønne Studenterbevægelses tre krav

  • 1: Mål om at reducere CO2-udledningen med 60 procent i 2025, som et delmål på vejen til at reducere med 70 procent i 2030.
  • 2: Regeringen skal lægge afgifter på klimagasser, for eksempel en CO2-afgift.
  • 3: Regeringen skal inddrage alternative virksomheder og stemmer i sine klimapartnerskaber.
  • Læs mere om demonstrationen og studenterbevægelsens krav her.