Studenterdrevet konsulentfirma – med egen makrelordning
En dag med Emil Smidt Nielsen, der ved siden af cand.-merc.-studierne er konsulent og en del af direktionen i det studenterdrevne konsulentfirma Junior Consult. En hurtig type? Ja måske. Men til daglig er der mere shorts og sandaler over dresscoden end skjorte og slips, og frokosten udgøres af makrel med mayo.
Emil Smidt Nielsen er sammen med Nina Enggaard ved at forberede et møde med en produktionsvirksomhed i Aalborg, som Junior Consult håber at skrive kontrakt med. De sidder ved glasbordet i Junior Consults mødelokale i et ældre baghus i Vestergade, Aarhus. Til daglig er Emil ved at tage en kandidat i erhvervsøkonomi med speciale i International Economic Consulting, mens Nina er ved at færdiggøre sin bachelor i økonomi.
Den potentielle kunde, der omsætter for mere end en kvart milliard om året, har bedt Junior Consult om et tilbud på en kundeanalyse og en konkurrentanalyse.
”Jeg kan desværre ikke fortælle, hvem virksomheden er, for vi har endnu ikke skrevet kontrakt med dem, og så er det også ekstra følsomt, når de har bedt om at få lavet en konkurrentanalyse,” forklarer Emil.
Men hvorfor vælger en så stor virksomhed at samarbejde med et studenterdrevet konsulentfirma?
”En af de ansatte i virksomheden kendte til Junior Consult gennem sin søn, der læser sammen med en af vores konsulenter,” forklarer Emil.
”Faktisk laver vi meget lidt opsøgende arbejde. Halvdelen af vores projekter får vi via eksisterende kunder. Den anden halvdel får vi via vores kontakter i erhvervslivet, typisk tidligere ansatte i Junior Consult. Og vi har jo også konkurrencedygtige priser, fordi vi netop er studerende.”
Emil kan med tilfreds mine oplyse, at Junior Consult i regnskabsåret 13/14 omsatte for mere end to millioner kroner, hvilket er rekorden i de 25 år, firmaet har eksisteret.
Masser af ansvar
Nina tager noter, mens de planlægger, hvordan de vil gribe kundemødet an. Hun blev ansat i februar, så projektet her er det første, hun er med på. Emil har arbejdet i Junior Consult i omkring to år og leder derfor projektet.
”Når Nina har været med som konsulent på en række projekter, kan hun selv begynde at lede projekterne og udføre dem sammen med en konsulent. På dem måde går det hurtigt med at få ansvar. Jeg er selv blevet en del af direktionen inden for det første år, jeg var ansat,” fortæller Emil og fortsætter:
”Det er det, jeg godt kan lide ved arbejdet. Vi får hurtigt ansvar, og vi er med lige fra første kundemøde over analysedelen til selve afrapporteringen til kunden. Som studentermedhjælp hos et af de større konsulenthuse ville man typisk kun være med på en del af et projekt.”
Springbræt til en karriere
For Emil handler jobbet hos Junior Consult ikke så meget om at supplere SU’en. Han ser det som et springbræt til en karriere i et større konsulenthus efter studierne.
”Jeg tror virkelig, at det er noget, der batter på CV’et. Hvis man gerne vil ud i konsulentbranchen, er det svært at finde et mere relevant studiejob. Jeg kan sige, at jeg har ledet projekter med flere konsulenter. Og gennem mit arbejde i direktionen har jeg været med til jobsamtaler og medarbejderudviklingssamtaler og har haft strategisk indflydelse.”
Selvom han endnu ikke er i gang med sit speciale, afholder det ham ikke fra at begynde jagten på et job allerede nu.
”Jeg går i gang med at søge meget snart. Inden for konsulentbranchen er det normalt, at man skriver kontrakt et halvt års tid, før man er færdiguddannet,” siger han og lyder ikke til at være tynget af tanken om at blive uddannet til arbejdsløshed.
Bag den pæne overflade
Hos Junior Consult er der ikke brug for skilte som ”Din mor arbejder her ikke! Ryd op efter dig selv!” Her er ingen mugne madpakker i krogene eller gamle øldåser på hylderne. På mødebordet er der vand i glassene og stilrene træskulpturer i vinduet.
”Det skal jo være nogenlunde præsentabelt, når vi skal holde kundemøder her,” forklarer Emil.
Men kradser man lidt i den pæne overflade, skinner studenterlivet igennem.
”Hvis du åbner den hvide låge derovre, så finder du vores barskab. Kigger du ud i vores køkken, vil du se vores makrelordning. Vi har gratis makrel og mayo på kontoret, for det er godt og billigt, og vi har ikke råd til at gå ud og spise frokost på caféerne. Og kommer du forbi en fredag eftermiddag, så er der god sandsynlighed for, at her sidder et par stykker og drikker fredagsøl.”
På hjemmesiden optræder de mandlige konsulenter i sort habitjakke og skjorte, mens de kvindelige konsulenter er i nydelige hvide toppe.
”Vi er da en ambitiøs flok, men det betyder ikke, at vi altid går i højpolerede sko og lyseblå skjorter. Det er ikke det image, vi prøver at skabe. Vi har ingen dresscode, og typisk sidder folk her bare i sandaler og shorts.”
Han hiver fat i sin skjorte og nikker ned mod de pæne, sorte skosnuder.
”Det her er mest fordi, I skulle komme og tage billeder,” griner han.
Ikke bare straight-A students
Jobbet hos Junior Consult handler langt fra kun om at pleje sine karrieremuligheder, siger Emil.
”Det sociale trækker også. Jeg tager tit herned og spiser frokost, selvom jeg ikke skal på arbejde, og om fredagen arrangerer vi ofte at gå til fredagsbar-crawl sammen. Og så er der jo den faste sommerfest, julefrokosten, alumnedagen, strategidagen og strategiseminaret. Det sociale betyder virkelig meget, og det er noget af det, vi lægger stor vægt på, når vi rekrutterer. Fagligheden skal være i top, men vi vil ikke bare have straight-A students, der ikke vil det sociale.”
Ud over Nina og Emil sidder en anden konsulent og arbejder på sit speciale sammen med sin specialemakker. Studierne har førsteprioritet, selvom man som Emil lægger et sted imellem fem og 40 timer om ugen i firmaet.
”Det kan godt være lidt af et puslespil at få til at gå op, men vi har en regel om, at studiet har førsteprioritet, og arbejdet er heldigvis meget fleksibelt og kan planlægges efter eksamener og større opgaver på studiet.”
Junior Consult
Junior Consult er en konsulentvirksomhed, som udelukkende drives af AU-studerende, primært fra BSS. De studerende sælger konsulentydelser såsom markedsundersøgelser og kundetilfredshedsundersøgelser til erhvervslivet.
Junior Consult drives som en forening, indtægterne går til de studerendes lønninger, husleje og drift.
Lige nu beskæftiger Junior Consult 23 studerende, som typisk arbejder i virksomheden, indtil arbejdet med deres speciale begynder at spidse til. Derfor er der løbende udskiftning, og firmaet rekrutterer nye konsulenter i februar og september hvert år. Normalt er man tilknyttet virksomheden i 2-3 år.
De studerende får 200 kroner i timen for de timer, de lægger i projekterne, men derudover forventes de at arbejde frivilligt i foreningen for eksempel med planlægning af virksomhedsarrangementer, sommerfest eller alumnedag.